حجتالاسلام والمسلمین حمید ملکی، رئیس مرکز تخصصی تفسیر در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) با اشاره به برخی آمار ارایه شده مبنی بر برگزاری صدها کلاس تفسیر قرآن در حوزه علمیه قم، گفت: چنین آماری را نمیتوان به رسمیت شناخت و بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد و کسانی که آن را مطرح میکنند، باید پاسخگو باشند.
آمارهای غلط اندازی که وضع تفسیر را بسیار خوب ترسیم میکند
وی اظهار کرد: ارایه آمار غلط انداز در این زمینه سبب میشود برخی تصور کنند همه چیز عالی است و وضع تفسیر در حوزه بسیار خوب است، در حالی که نمیتوان مثلا ارایه تفسیر چند دقیقهای در کنار درس فقه را کلاس تفسیر محسوب کرد.
رئیس مدرسه علمیه معصومیه، بیان کرد: برای استخراج آمار دقیقتر در این زمینه باید ببینیم آیا میتوان جامعه المصطفی(ص) را به عنوان آمار محسوب کرد یا نه و دیگر اینکه برگزاری کلاسهای تفسیر در دانشگاه را که استاد آن یک مدرس حوزه است، آیا میتوان به عنوان درس تفسیر بیان کرد؟
ملکی با بیان اینکه در برخی آمارهای ارایه شده از سوی برخی مراکز شاهد التقاط عجیب و غریبی هستیم، گفت: یکی دیگر از مسایلی که توجه به آن در دادن این آمارها لازم است اینکه آیا علوم قرآنی جزء مباحث تفسیر است یا نه.
محدود بودن دروس تفسیر در حوزه
وی با بیان اینکه هم اکنون در سطح یک حوزه کلاس تفسیر نداریم، اظهار کرد: اگر بخواهیم آماری را برای برگزاری کلاسهای تفسیر در سطح عالی حوزه برشماریم، شاید بیشتر از ده عدد نباشد و در بهترین وضعیت حداکثر 20 کلاس تفسیر تشکیل میشود و البته مراد من کلاسهایی مانند درس تفسیر آیتالله جوادی آملی نیست، بلکه کلاسی است که مثلا یک فاضل و مدرس مسلط حوزه در طول هفته یک یا چند روز در هفته آن را دایر کرده و فقط مباحث تفسیری در آن بیان شود.
استاد تفسیر حوزه علمیه در پاسخ به این سؤال که مرکز تخصصی تفسیر برای تربیت تفسیرگو و مدرس تفسیر چه فعالیتی دارد، عنوان کرد: هم اکنون در مدرسه علمیه امام کاظم(ع) کلاسهای تفسیر داریم و روز چهارشنبه را برای تشکیل کارگاههای مهارتهای بیان تفسیر خالی گذاشتهایم که البته اجباری نیست، ولی علاقهمندان میتوانند در آن حضور یابند و از دروس بهرهمند شوند.
لزوم تربیت تفسیرگو برای مقاطع مختلف
وی افزود: ما در ابتدای راه هستیم و درصدد تربیت کسانی هستیم که تفسیرگو باشند و با مهارت این کار را انجام دهند و من معتقدم که باید برای مقاطع مختلف و سنین گوناگون تفسیر و تفسیرگو تدوین و تربیت شود.
ملکی تاکید کرد: هم اکنون در سطح یک هیچ رویکرد مهارتی در دروس نمیبینیم و مهارت منبرداری وکلاسداری وجود ندارد و در سطح دو و سه نیز بحث مهارتهای تفسیری دیده نشده و رویکرد ارایه روشهای تفسیر برجسته نیست و در ابتدای راه هستیم.
وی در عین حال گفت: مدیران حوزه، مرکز تخصصی تفسیر و دستاندرکاران اهتمام خوبی برای ارتقاء جایگاه قرآن در حوزه دارند، ولی هنوز راه زیادی در پیش داریم.
یادآور میشود، چندی پیش، یکی از مسئولین مراکز تفسیری، تعداد کلاسهای تفسیر حوزه قم را 410 مورد ذکر کرده بود.