سیدعلی سرابی، قائممقام مرکز طبع و نشر قرآن در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، درباره تجهیزات چاپخانهها در حوزه چاپ قرآن اظهار کرد: در ارتباط با چاپ قرآنهای نفیس و کتابهای مربوط به این حوزه، چندان مشکلی در حوزه فنی و دستگاههای خاص این کار وجود ندارد.
وی با بیان این مطلب افزود: اکنون از نظر فناوری چاپ کتابها و قرآنهای نفیس در سطح کشورهای منطقه، ایران در وضعیت بسیار خوبی قرار دارد. البته یک نوع چاپهای خاص وجود دارد که این نوع در کشورهای منطقه انجام نمیشود.
سرابی عنوان کرد: در حال حاضر ناشران چندان برای دریافت مجوز مجدد اقدام نمیکنند و تقاضا برای تجدید چاپ کم شده است. یک دلیل بسیار مهم در این باره آن است که ناشر قرآن را برای فروش به چاپ میرساند و وقتی میبیند که بازار فروش وجود ندارد و این اقدام تضمین نشده است، به صورت طبیعی سرمایهگذاریاش را کمتر میکند.
ناهمترازی فروش با وضعیت تورم
وی برای بیان مصداق در این باره گفت: شاهد بر این مدعا این است که اگر آمار فروش نمایشگاهها را ملاحظه کنیم، میبینیم که نسبت به سالهای گذشته و مطابق با تورم، فروش افزایش نیافته است، بلکه از نظر فنی نسبت به سالهای قبل افت هم کرده.
سرابی عنوان کرد: مخاطب برای خرید کمتر شده است؛ البته این هم یکی از معضلات عرصه چاپ و نشر قرآن است که برخی از ناشران تخلف میکنند و با همان مجوزهای قبل، قرآنها را به چاپ میرسانند، اما این موضوع نمیتواند چندان تداوم پیدا کند.
این مقام مسئول ادامه داد: یک قرآن میتواند با مجوز قبلی تا یک یا دو چاپ توسط ناشر منتشر شود، اما این رویکرد قطعاً مشخص میشود و با آن برخورد به عمل میآید. همچنین درباره اصلاح رسمالخط قرآن و درباره سیاستها و آییننامه، از دو سال پیش چنین مواردی به ابلاغ شده است.
سرابی در ادامه توضیح درباره این موضوع گفت: این رویکرد در دوران گذر است و باید این دوران را با احتیاط سپری کرد به نحوی که ناشر ضرر چندانی نکند تا از این وضعیت عبور کنیم.
دارالقرآنالکریم؛ ضابط سیاستهای چاپ قرآن
قائممقام مرکز طبع و نشر قرآن تأکید کرد: بر این اساس با سازمان دارالقرآنالکریم که ضابط چنین سیاستهایی است توافق کردیم که تا جایی که امکان دارد رعایت حال ناشران بشود تا در راستای سرمایهگذاری که در این باره انجام دادهاند دچار مشکل نشوند.
قائم مقام مرکز طبع و نشر قرآن همچنین درباره چاپ نسخ نفیس قرآن و امکانات موجود عنوان کرد: گاه مقصود آن است که یک کتاب را عیناً استنساخ و چاپ کنند، بر این اساس در چاپخانه کاغذ و جنس مواد را مشخص میکنند و با همان ماده، سفارش ساخت کاغذ میدهند.
وی ادامه داد: در این نوع چاپ هدف این است که مشابه نسخه اصلی تولید شود. این اقدام درباره قرآن و به ویژه قرآنهایی که کاربردی هستند چندان موضوعیت ندارد و اغلب برای قرآنهایی مورد استفاده قرار میگیرد که از جمله آثار موزهای به شمار میآیند.
الزامی برای واردات دستگاههای مجهز به چاپ نسخ نفیس وجود ندارد
سرابی عنوان کرد: این موضوع از آن باب مطرح است که چنین قرآنهایی مخاطبان بسیاری ندارند که بخواهیم برای چاپ آنها دستگاه وارد کشور کنیم. در عین حال چاپخانههای ایران برای چاپ قرآنهای نفیس مجهز هستند و در این باره کمبودی نداریم.
وی با اشاره به اینکه قرآنهای نفیس بسیاری در این باره به چاپ میرسند، اظهار کرد: از جمله این چاپخانهها میتوان به اسوه اشاره کرد که سابقه بسیاری در حوزه چاپ قرآن دارد و از چاپخانههای بزرگ به شمار میآید.
سرابی همچنین به چاپخانه بزرگ آستان قدس رضوی اشاره کرد و افزود: طی بازدیدی که چند سال پیش از این چاپخانه داشتم، مشاهده کردم که دستگاههای مناسب و بسیار مطلوبی برای چاپ قرآن در اختیار دارند.
استفاده از دستگاههای رول برای کاغذ 30 گرمی
وی با اشاره به موضوع چاپ قرآن با گراماژ پایین و کاغذ 30 گرمی یادآور شد: دستگاههایی که برای چاپ این نوع قرآنها به کار میروند، دستگاههای رول هستند که چنین دستگاههایی را نیز در داخل کشور داریم.
سرابی ادامه داد: شاید مهتر از دستگاه، کاربرانی هستند که با دستگاهها کار میکنند و باید آموزشهای خاص ببینند. کاغذهایی که در این نوع چاپ مورد استفاده قرار میگیرند حساسیت بیشتری نسبت به دستگاهها دارند.
وی با بیان اینکه دستگاهها نیز از اهمیت خاص برخوردار هستند، گفت: از هشت سال پیش هدفگذاری این بود که هم دستگاهها و هم آموزش نیروی متخصص پیگیری شود که این کار توسط برخی از چاپخانهها صورت گرفت.
سرابی از ادامه نیافتن پیگیری جدی واردات تجهیزات و به تبع آن، بازار فروش در راستای تهیه قرآن با کاغذ با گراماژ پایین گفت: اکنون، مهمترین مشکل در عرصه چاپ و توزیع قرآن در کشور، بهای بالای کاغذ است.
وی تأکید کرد: بهای سرسامآور کاغذ سبب شده است که بهای هدیه تمام شده مصاحف شریف به صورت جدی افزایش پیدا کرده و نسبت به پنج سال گذشته روندی صعودی را طی کند و همین امر موجب شده است که قدرت خرید مردم پایین بیاید.