به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، آیتالله العظمی عبدالله جوادی آملی دیشب، 26 فروردین در گردهمایی استادان تفسیر حوزه در دارالقرآن علامه طباطبایی(ره) در سخنانی با امیدبخش خواندن گزارش رئیس مجمع عالی تفسیر از برگزاری 400 کلاس تفسیر گفت: راز توفیق علامه طباطبایی در اینکه مفسر ناب شد این بود که حیات او قرآنی بود.
وی با بیان اینکه قرآن مردم را به دو دسته تقسیم کرده است، اظهار کرد: عدهای از مردم روی زمین و برخی در دنیا زندگی میکنند. آنها که در دنیا زندگی میکنند، گرفتار تکاثرند و سر از پوچگرایی و وهم و خیال درمیآورند ولی کسانی که روی زمین زندگی میکنند اهل کوثر هستند و با هوا و فضا و نه در دنیا زندگی میکنند.
آیت الله جوادی آملی با بیان اینکه افرادی که در دنیا زندگی نمیکنند، میتوانند فیلسوف متأله شوند، افزود: اینها به عقل اندیشمند تکیه میکنند و قرآن مطالب اوحدی فهم خود را با آنان در میان میگذارد.
این مفسر قرآن ادامه داد: مطالب میانی قرآن را عالمان هم میفهمند اما مطالب اوحدی فهم را کسی میفهمد که قائم به علم باشد؛ همان طور که قرآن بخشهای عملی خود را با عادل در میان نمیگذارد و با قائم به عدل در میان میگذارد.
وی افزود: دنیا لهو و لعب و تفاخر و تکاثر است و بیع و شراء آن اعتباری است؛ لذا کسی که من و ما دارد و عظمی و اعظم؛ مانند کسی که من و مای مالکیت و مال دارد، در دنیا زندگی میکند و نه در روی زمین.
جوادی آملی تاکید کرد: چیزی ملک انسان است که همراه ما بیاید وگرنه آنچه که تنها تا لب گور همراه ما میآید، جزو اموال ما نیست و باید بدانیم که انسان بدون تلاش و در عالم خواب و رویا، عالم و دارای درجات معنوی نمیشود.
علامه طباطبایی در دنیا زندگی نمیکرد
این مفسر قرآن اظهار کرد: علامه طباطبایی در دنیا زندگی نمیکرد و در روی زمین بود و خواب هم نبود چون دنیا و خواب نمیتوان فیلسوف و مفسر تربیت کند؛ کسی که در دنیا زندگی میکند، دستش به تفسیر نمیرسد و مردان منزه از اعتبار نه گرد اعتبار میگردند و نه اعتبار به آنها میرسد و نه دست به اعتبار دراز میکنند.
استاد برجسته حوزه علمیه با بیان اینکه قناعت از مصادیق حیات طیبه است، عنوان کرد: شهدا هم مراتبی دارند همان طور که انبیاء دارند و طیبین و طیبات هم مراتبی دارند و پیامبر(ص) اطیب و اطهر است و کسانی مانند علامه طباطبایی(ره) نیز از حیات طیبه برخوردار بودند لذا عناوین دنیوی و اعتباری برای او جاذبه نداشت.
لزوم رفع نیازهای روز از قرآن
آیتالله جوادی آملی با قدردانی از تلاشهای حوزه در برپایی دروس تفسیر بیان کرد: حوزه علمیه نباید به این مقدار بسنده کند و اساتید نیز قانع نباشند زیرا حیات طیبه آن است که همه نیازهای روز جامعه فهرست و به پیشگاه قرآن تقدیم شود و از آن پاسخ بگیریم و با قول و فعل به جامعه منتقل شود.
این مفسر قرآن اظهار کرد: از امام صادق(ع) پرسیدند که آیا از این همه قرائت قرآن خسته نمیشوید، فرمود آیا کسی هست که از تنفس کردن و نور خسته شود. اگر ما وجودمان آماده باشد قرآن آن را لعل بدخشان خواهد کرد و اگر کسی راه شهود را طی کرد و عالم شد قرآن قرین او میشود و قرآن هنر دارد ما را بپروراند تا کوثری شویم و نه تکاثری زیرا کسی که کوثری حرف بزند اما تکاثری عمل کند به جایی نمیرسد.
حوزه به این مقدار بسنده نکند
وی گفت: استادان حوزه همان طور که عده زیادی را سر سفره تفسیر و قرآن نشاندهاند میتوانند عده زیادی را به بهشت ببرند و شفاعت کنند زیرا هم شما شفیع هستید و هم مقبول الشفاعه و هر چه هم با خود ببرید جا دارد.
وی ادامه داد: بارها عرض شد که ادعیه مانند فقه نیست که با چندسال درس خواندن حل شود زیرا در ادعیه و کلمات ائمه سخن از دنیاشناسی و «یا من لا تزید کثرة العطاء الا جودا و کرما» است و اینکه هر چه از فیضش بدهد باز هم زیاد میشود و فهم اینها چیزی نیست که با چندسال درس خواندن فهم شود.
آیت الله جوای آملی تاکید کرد: قرآن درس دنیاشناسی به ما میدهد که بدانیم در دنیا زندگی میکنیم یا روی زمین ولی ما چون در دنیا زندگی میکنیم از علومی که توسط فرشتگان ریخته شده چیزی گیرمان نمیآید.