به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، بعد از سالها که بحث استفاده از لباس متحدالشکل برای قاریان قرآن جمهوری اسلامی ایران از سوی مسئولان و جامعه قرآنی در محافل قرآنی مطرح بود در نهایت نمونه اولیهای که برای این لباس متحدالشکل طراحی شده طی مراسمی رونمایی شد تا این لباس که با نظر مسئولان مربوطه و برخی اساتید و قاریان قرآن طراحی شده است بعد از نظرسنجی در میان قاریان قرآن در صورت نیاز با اعمال تغییرات جزئی یا کلی به لباس مصوب قاریان تبدیل شود و بعد از تصویب در شورای توسعه فرهنگ قرآنی مورد استفاده قاریان قرآن کشورمان قرار گیرد.
نمونه اولیه لباس متحدالشکل قاریان شامل عبا، کت و شلوار و پیراهن است که رنگ پیراهن و کت و شلوار روشنتر و رنگ کرم رنگ است، اما رنگ عبایی که برای روی این کت و شلوار در نظر گرفته شده رنگ قهوهای تیره با حاشیههای روشن به رنگ کت و شلوار است.
در نظر گرفتن عناصر نشاط، وقار، وزانت، سادگی و بیآلایشی
قبل از آماده شدن نمونه اولیه لباس متحدالشکل قاریان، ملاکهایی از جمله؛ توجه به روانشناسی رنگ با در نظر گرفتن سه عنصر نشاط، وقار، وزانت، سادگی و بیآلایشی در ترکیب و طراحی رنگها، استفاده توأمان از نمادهای ایرانی- بومی و اسلامی و... مطرح شده بود که توجه به این ملاکها به طور طبیعی باید از سوی طراح این لباس مورد توجه قرار میگرفت و توجه به این ملاکها و شاخصها در طراحی نمونه اولیه لباس متحدالشکل قاریان جمهوری اسلامی ایران نکتهای است که جای بحث دارد.
هرچند که شورای عالی قرآن به عنوان متولی این امر، نمونه اولیه لباس متحدالشکل قاریان را تأیید و این مجموعه را در نشست تخصصی اساتید، قاریان و حافظان قرآن به نظرسنجی گذاشت اما در آن نشست تخصصی تعداد محدودی از اساتید و قاریان قرآن کشورمان حضور داشتند و شاید بسیاری از افرادی که در آن نشست بودند از قاریانی نیستند که این لباس را پس از تصویب نهایی در محافل قرآنی بپوشند و در آن نشست علاوه بر قاریان قرآن، اندیشمندان و صاحبنظران قرآنی نیز حضور داشتند که شاید هیچگاه این لباس را به تن نکنند.
لزوم طراحی لباسی متناسب با سلایق مختلف
با توجه به اهمیتی که در نظر گرفتن لباس متحدالشکل قاریان برای این عضو از جامعه قرآنی دارد و قاریان کشورمان همواره با حساسیت بالایی به این موضوع نگاه میکنند در خبرگزاری ایکنا برآن شدیم تا با قرار دادن تصویر این لباس، نظرسنجی بین قاریان قرآن داشته باشیم و نظرات این قشر از جامعه قرآنی را دریافت کرده و به مسئولان مربوطه منتقل کنیم تا با اعمال این نظرات در نمونه اولیه لباس متحدالشکل قاریان قرآن، در نهایت لباس طراحی شود که متناسب با تمامی سلایق باشد.
از مهمترین دغدغههایی که مخاطبان ایکنا در خصوص لباس متحدالشکل داشتهاند اصل وجود این لباس است که بسیاری از مخاطبان با توجه به نبود اشاراتی در قرآن مبنی بر لزوم داشتن لباس خاص برای قاریان قرآن، عنوان کردهاند: چنین لباسی در صورتی که برای قاریان قرآن طراحی شود ممکن است لباس شهرت شود و قاریان قرآن را از دیگر افراد جامعه جدا کند در صورتی که نیازی نیست قاریان با لباسی که بر تن دارند از دیگر افراد جامعه تمیز داده شوند.
لباس متحدالشکل قاریان دارای نمادهای ایرانی و اسلامی باشد
دغدغه مهم دیگری که از سوی مخاطبان مطرح شده برگرفته از ملاکهای اولیه اعلام شده از سوی شورای عالی قرآن مبنی بر طراحی لباسی با نمادهای ایرانی، بومی و اسلامی است و مخاطبان در نظرسنجیهای خود اعلام کردهاند که نمونه اولیه لباس متحدالشکل قاریان دارای نمادهای ایرانی و اسلامی نیست و شاید تقلیدی از لباس قاریان مصری، سعودی و... است در حالی که لباسی که قاریان جمهوری اسلامی ایران در محافل قرآنی خارجی و حتی داخلی بر تن میکنند باید نمادی از فرهنگهای بومی و اسلامی ما باشد و نیازی نیست که قاری جمهوری اسلامی ایران همانند قاریان دیگر کشورها لباس بپوشد.
آنچه که بیش از همه در نظرات مخاطبان جلب توجه میکند نظراتی است که پیرامون عبای این لباس مطرح شده است؛ کوتاهی عبا و حاشیههای که بر لبههای آن با رنگ روشن در نظر گرفته شده نکتهای است که نه تنها در نظرات مخاطبان ایکنا بلکه دغدغه قاریان قرآن نیز بوده است و مخاطبان خواستهاند تا اگر قرار است عبایی برای این لباس طراحی شود با دقت نظر بیشتر در فرم، رنگ و حتی حاشیه باشد و همچنین بسیاری از مخاطبان بر سادگی عبا تأکید داشتهاند.
رنگ لباس متحدالشکل قاریان قرآن از حالت خنثی خارج شود
رنگ لباس متحدالشکل قاریان قرآن نیز دغدغه بسیاری از مخاطبان است و در نظرات دریافت شده بر لزوم استفاده از رنگهای روشن تأکید شده است؛ در نظرات مختلف آمده است که رنگ در نظر گرفته شده برای این لباس رنگی خنثی است و بهتر است که رنگ این لباس از حالت خنثی خارج شده و همچنین وقار، وزانت، نشاط و سادگی و بیآلایشی را داشته باشد.
راحت بودن قاریان در حین تلاوت قرآن در لباسی که بر تن دارند از دیگر دغدغههای مطرح شده توسط مخاطبان است. هرچند که این لباس هنوز بر تن قاریان قرآن دیده نشده است اما برخی از مخاطبان و اعضای جامعه قرآنی تصور دارند لباس طراحی شده برای قاریان آنگونه که باید راحت نیست و به دلیل آستینهای تنگی که عبای این لباس دارد قاریان قرآن نمیتوانند در حین تلاوت احساس راحتی کنند؛ هرچند که قاریان باید این لباس را بر تن کنند و خود اعلام کنند در این لباس راحت هستند یا نیستند.
در هر حال اصل وجود لباس متحدالشکل برای قاریان جمهوری اسلامی ایران مورد تأیید بسیاری از اساتید و قاریان قرآن است و این مسئله، بحث تازهای نیست که درباره وجود یا عدم وجود آن اختلاف باشد اما آنچه که در حال حاضر در قالب نمونه اولیه لباس متحدالشکل قاریان قرآن رونمایی شده بنا به گفته اساتید و قاریان قرآن و نظراتی که مخاطبان خاص و عام داشتهاند نیازمند بحث و تأمل بیشتری است تا در نهایت لباسی که طراحی میشود مورد تأیید عموم قاریان و حتی جامعه باشد و زمانی که یک قاری ایرانی این لباس را در محافل خارجی و داخلی بر تن میکند به نوعی با این لباس معرف ایران اسلامی باشد.