کد خبر: 3307058
تاریخ انتشار : ۰۳ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۱:۱۴
وزیر علوم عنوان کرد:

تأسیس مراکز رشد علوم انسانی برای تأمین نیاز شغلی فارغ‌التحصیلان

گروه دانشگاه: وزیر علوم درباره بیکاری فارغ‌التحصیلان رشته‌های علوم انسانی گفت: مراکز رشد علوم انسانی تأسیس خواهند شد تا فارغ‌التحصیلان رشته‌های علوم انسانی بتوانند وارد بازار کار مناسب خود شوند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، محمد فرهادی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری شب گذشته، دوم خرداد در برنامه «نگاه یک» حاضر شده و به برخی اقدامات صورت گرفته در وزارت علوم در دوره خود اشاره کرد.

رد مسئله منفی شدن رشد علمی

وی در خصوص منفی شدن رشد علمی گفت: به هیچ وجه این مسئله را تأیید نمی‌کنم و معاونت پژوهشی با همکاری پایگاه استنادی این موضوع را پیگیری خواهند کرد تا اصلاح شود. بر اساس آمارها ما تا پایان مارس ۲۰۱۵ رتبه ۱۵ تولید علم را خواهیم داشت.

وزیر علوم ادامه داد: در آمار شاخص سرمایه انسانی که مجمع جهانی اقتصاد آن را منتشر می کند، جمهوری اسلامی ایران در سال ۲۰۱۵ از میان ۱۲۴ کشور جهان، رتبه هشتادم را از آن خود کرد این در حالیست که در سال ۲۰۱۳ در رتبه نود و چهارم جهان قرار داشتیم.

فرهادی تأکید کرد: از نظر فارغ‌التحصیلان رشته مهندسی، تولید و ساخت نیز با ۲۴۰ هزار فارغ‌التحصیل در سال رتبه سوم جهان را داریم.

وی با بیان اینکه رتبه رشد علمی کشور در منطقه در جایگاه نخست قرار دارد، افزود: دیگر کشورها نیز رشد دارند ولی رشد ما نیز خوب است.

وزیر علوم در پاسخ به سؤالی مبنی بر نامه چهار هزار عضو هیئت علمی درباره کاهش رشد علمی کشور، گفت: نامه را دیده‌ام اما امضاء ندارد و مطالبش متناقض است و معلوم نیست چه کسی آن را نوشته است.

وزیر علوم با اشاره به موضوع بورسیه‌ها گفت: در این بررسی‌ها جلوی تحصیل ۳۹ نفر گرفته شد و البته جمعی از افراد بورسیه گزینش نشده بودند و حدود ۶۰۰ نفر نیز از دانشگاه‌ها پذیرش نگرفته بودند.

وی تأکید کرد: قرار بر این شد افرادی که جلوی تحصیل آن‌ها گرفته شد، با هزینه خود تحصیل کنند؛ چرا که دیوان محاسبات هشت مرتبه نامه به وزارت علوم ارسال کرد که تحصیل آنان به شکل بورسی ممکن نیست و طبق قانون باید خودشان هزینه را پرداخت کنند.

فرهادی در بخش دیگری از سخنان خود درباره ادغام دانشگاه علوم اقتصادی با دانشگاه خوارزمی گفت: این ادغام به مصوبه شورای عالی اداری در ۱۰ سال پیش باز می‌گردد اما تاکنون تعلل شده و این کار صورت نگرفته بود.

شروط ادغام دانشگاه علوم اقتصادی

وی با اشاره به اینکه شورای گسترش، ادغام دانشگاه علوم اقتصادی را در دانشگاه خوارزمی با چند شرط تصویب کرده است، افزود: نخستین شرط این بود که دانشجویان موجود با همان عنوانی که پذیرفته شده بودند فارغ‌التحصیل شوند. دوم اینکه دانشجویان دانشگاه علوم اقتصادی در تهران می‌مانند و سوم اینکه دانشگاه علوم اقتصادی سه دانشکده داشت که همچنان  آن سه دانشکده کار خود را ادامه می‌دهند.

مراکز رشد علوم انسانی ایجاد می‌شوند

وی درباره لزوم جذب دانشجو در رشته‌های مورد نیاز کشور و بیکاری فارغ‌التحصیلان رشته‌های علوم انسانی گفت: مراکز رشد علوم انسانی تأسیس خواهند شد تا فارغ‌التحصیلان رشته‌های علوم انسانی بتوانند در آن مراکز فعالیت کنند و وارد بازار کار مناسب رشته‌های خود شوند.

محدود شدن پذیرش در رشته‌های علوم انسانی

وی با اشاره به اینکه بیش از ۵۴ درصد دانشجویان از رشته‌های علوم انسانی هستند، افزود: محدود کردن و کاهش میزان پذیرش داوطلبان در رشته‌های علوم انسانی از برنامه‌های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است.

فرهادی درباره بودجه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری هم گفت: بودجه آموزش عالی امسال ۲۰ درصد و بودجه تحقیقاتی ۲۸ درصد رشد داشته که این کافی نیست.
وی تاکید کرد: بودجه دانشگاه‌ها را نباید هزینه‌ای ببینیم بلکه سرمایه‌ای است یعنی نوعی سرمایه‌گذاری است. بودجه‌های کنونی، فقط یک سوم نیازهای دانشگاه‌ها را تأمین می‌کند و حداقل باید ۲ و نیم تا ۳ برابر شود.

وی افزود: البته دولت همه بودجه‌های دانشگاه را نباید پرداخت کند و اکنون هم اینگونه نیست و مردم بخشی از بودجه ها را می‌پردازند.

فرهادی در بخش دیگری از سخنانش به مؤسسات غیرانتفاعی اشاره کرد و گفت: بیش از ۳۶۰ مؤسسه آموزش عالی غیرانتفاعی و غیردولتی داریم که در شورای عالی انقلاب فرهنگی پیشنهاد شده است واژه غیرانتفاعی از این مؤسسات برداشته شود و تبدیل به مؤسسات غیردولتی شوند تا مردم بتوانند در این مؤسسات سرمایه گذاری کنند.

وی در بخش دیگری از سخنانش به شورای عالی برنامه‌ریزی وزارت علوم اشاره کرد و گفت: این شورا در این مدت،‌ فعال‌تر از گذشته شده است و ۱۵ برنامه درسی جدید در سطوح کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکتری علوم انسانی توسط شورای تحول آماده شد و در شورای برنامه‌ریزی به تصویب رسید.

فرهادی با بیان اینکه ۵۴ برنامه درسی جدید تصویب شده که به‌طور عمده شامل علوم جدید بین رشته‌ای و مورد نیاز کشور می‌شوند.

رتبه‌بندی دانشگاه‌ها تا پایان تابستان انجام می‌شود

وی گفت: طرح اولیه رتبه‌بندی دانشگاه‌ها برای شناسایی دانشگاه‌های برتر، آماده شده است و رتبه‌بندی دانشگاه‌ها تا پایان تابستان به‌طور جامع و کامل انجام می‌شود.

فرهادی افزود: شورای گسترش آموزش عالی هم فعال‌تر از گذشته شده است تا عقب ماندگی‌ها در زمینه تصویب مقاطع تحصیلی، تأسیس، تجمیع و ادغام مؤسسات در آنجا بررسی شود.

وزیر علوم گفت: جلسات شورای عالی عتف  هم مرتب برگزار می‌شود و ۵ کریدور علم و فنآوری در ۵ استان کشور و تعدادی از مراکز علمی رشد جدید هم تصویب و ۳ پارک علم و فناوری جدید نیز تأسیس شده است.

بازنگری آیین‌نامه‌های آموزشی

فرهادی با اشاره به اینکه آئین‌نامه‌های مختلفی بازنگری شده است، افزود: آئین‌نامه دوره دکتری پژوهش محور از جمله آنان است. برگزاری کنکورهای مختلف، نظارت و ارزیابی مراکز آموزش عالی دولتی و غیردولتی، تدوین دستورالعمل نشریات الکترونیک، سامانه ثبت نشریات الکترونیک، بازنگری و اصلاح آئین‌نامه‌های استخدامی اعضای هیئت علمی و غیرهیئت علمی از دیگر اقدامات این وزارتخانه بوده است.

وزیر علوم در بخش دیگری از سخنان خود گفت: ۲۶۰۰ مؤسسه آموزش عالی داریم که بیش از ۱۶۰ مؤسسه عنوان دانشگاه را دارند و باید طبق قانون برنامه پنجم توسعه، ۱۰ دانشگاه برتر را مشخص می‌کردیم.

10 دانشگاه تیپ ۱ مشخص شدند

فرهادی افزود: اواخر سال گذشته بر اساس شاخص‌های تعیین شده، ۲۰ دانشگاه برتر کشور را مشخص کردیم که از بین آنان، ۱۰ دانشگاه به‌عنوان دانشگاه تیپ یک معین شد یعنی باید آن‌ها فعالیت‌ها و مأموریت‌های جدی‌تری داشته باشند.

وی گفت: دانشگاه‌های تهران، امیر کبیر، شریف، علامه طباطبائی، شیراز، مشهد، اصفهان از جمله ۱۰ دانشگاه برتر کشور هستند.

وی درباره فضای دانشگاه‌ها افزود: اواخر سال قبل به‌طور نسبی تحرکی را در دانشگاه‌ها در زمینه فعالیت‌های فرهنگی، سیاسی،‌ کرسی آزاداندیشی و سخنرانی و مناظره شاهد بودیم البته انتظار داریم کرسیها بیشتر برگزار شود.

وی گفت: درباره سخنرانان در دانشگاه‌ها نیز نباید از بیرون دخالتی صورت گیرد بلکه باید هیئت نظارت دانشگاه این برنامه‌ها را مدیریت کنند.

فرهادی در پاسخ به سؤالی مبنی بر دلیل تأخیر در انتخاب رؤسای دانشگاه‌ها گفت: براساس آیین‌نامه مدیریت، رؤسای دانشگاه‌ها باید به پیشنهاد وزیر و تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی انتخاب شوند.

وی افزود: حدود ۳۵ الی ۳۶ دانشگاه در حال حاضر با سرپرست اداره می‌شوند، ۳۱ الی ۳۲ نفر از این افراد را از همان ماه دومی که وارد وزارتخانه شدم برای بررسی به شورای عالی انقلاب فرهنگی معرفی کردم.

وزیرعلوم افزود: مدتی منتظر بودیم چون دستور جلسات شورا طوری بود که باید مباحث به انتها می‌رسید بعد موضوع روسا مطرح می‌شد و یا اینکه فرایند بررسی و تصویب روسای دانشگاه‌ها در حال بازنگری و بازبینی بود.

اسامی سرپرستان دانشگاه را به موقع به شورا ارائه دادم

وی ادامه داد: من به موقع پیشنهادهای سرپرست دانشگاه‌ها را به شورا ارسال کردم امیدواریم جلسه بعدی شورا این‌ها تعیین تکلیف شوند امیدواریم ظرف یکی دو جلسه تعیین تکلیف شوند. ما همه اسامی را فرستادیم جز یکی دو مورد که تازه تعیین شده‌اند.

وزیرعلوم درخصوص اتمام مدت قانونی برخی از سرپرست دانشگاه‌ها گفت: بله مدت قانونی چند مورد از سرپرست‌های دانشگاه‌ها به پایان رسیده است و از مرز ۶ ماه گذشته است و منتظریم در شورا مطرح شده و رأی بیاورند و اگر رأی نیاورند فرد جدید معرفی می‌شود.

وی تأکید کرد: ولی بخش عمده افراد معرفی شده رأی می‌آورند، چون رایزنی‌ها صورت گرفته است، دانشگاه تهران از اولین‌ها بود که برای تعیین تکلیف به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارسال کردیم.

وی در ادامه در پاسخ به سؤالی مبنی بر افزایش ظرفیت تحصیلات تکمیلی در دانشگاه آزاد اسلامی که سال گذشته خبرساز شد، گفت: کمیته‌ای دراین زمینه در وزات علوم از همان ابتدا تشکیل شد، شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز سال گذشته مصوبه گونه‌ای را دراین زمینه ابلاغ کرده بود. متنی دراین زمینه امضا و در صحن شورا بحث شد که به ما نیز ابلاغ شد. علاوه بر آن وزارت علوم نیز کمیته‌ای را تشکیل داد.

وزیر علوم یادآور شد: این افزایش ظرفیت دانشگاه آزاد حدود ۱۰ الی ۱۲ هزار نفر بود که در دوره دکتری پذیرش کرده بود. نباید این کار صورت می‌گرفت و باید خیلی کمتر از این تعداد دانشجو پذیرش می‌شد.

160 رشته دانشگاه آزاد متوقف شد

وی گفت: اکنون بالای ۴۰۰ رشته دانشگاه آزاد در شورای عالی برنامه‌ریزی وزارت علوم تصویب شده و ۱۶۰ رشته آن‌ها متوقف شده است مگر اینکه شرایط لازم را احراز کنند. دانشگاه آزاد برای ظرفیت دکتری باید همه ساله از شورای گسترش مجوز دریافت کند.

فرهادی افزود: سقف پذیرش دانشجوی دکتری برای آن‌ها ۵ الی ۷ دانشجو است و بیشتراز آن خلاف است چه دانشگاه دولتی و چه غیردولتی باشد. تمام این‌ها کنترل و هفته آینده نیز اقدامات صورت گرفته در این زمینه به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارسال می‌شود.

captcha