مجید پیره، کارشناس مالی اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، به تشریح جزئیات جلسه اخیر کمیته فقهی این سازمان پرداخت و اظهار کرد: جلسه اخیر کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار، روز چهارشنبه 6 خرداد، با در دستور کار قرار دادن دو موضوع قرارداد اختیار معامله و قرارداد آتی سبد سهام و همچنین اوراق مرابحه و اجاره مبتنی بر داراییهای مالی در محل سازمان بورس برگزار شد.
وی افزود: در این جلسه به دلیل اینکه متن مصوبه کمیته فقهی در مورد قراردادهای آتی و اختیار معامله سبد سهام به تأیید نهایی اعضا نرسید و مطابق نظر اعضای کمیته فقهی، این مصوبه نیاز به اصلاح و تعدیل داشت، مقرر شد در جلسه آینده این مصوبه جمعبندی و ابلاغ شود.
پیره ادامه داد: در مورد این قرارداد باید گفت که با توجه به اینکه این قرارداد به گونهای طراحی شده است که بخشی از کارکردهای قراردادهای آتی و اختیار معامله شاخص را به همراه داشته باشد؛ لذا باید ملاحظات شرعی و فقهی آن را مورد توجه قرار داد.
کارشناس مالی اسلامی سازمان بورس عنوان کرد: قراردادهای آتی شاخص در دنیا از آنجا که مبتنی بر معامله یک شاخص هستند و به اعتقاد اعضای کمیته فقهی سازمان بورس، خود شاخص مالیت ندارد و به همین خاطر نمیتواند به عنوان مبیع در عقد بیع قرار بگیرد الگوی جایگزین سبد سهام در قراردادهای آتی و اختیار معامله باید به گونهای طراحی شود که قابلیت تحویل در موعد سررسید برای آن وجود داشته باشد.
وی افزود: لذا بحث بین اعضای کمیته فقهی و متخصصین و کارشناسان مالی راجع به این موضوع صورت پذیرفت ولی به جمعبندی نهایی نرسیدیم و قرار شد مصوبه اصلاح و بازنویسی شده و در جلسه بعد قرائت و به اتمام برسد.
کارشناس مالی اسلامی سازمان بورس در پایان گفت: کمیته فقهی در مورد اوراق اجاره و اوراق مرابحه مبتنی بر دارایی مالی هم با کلیات انتشار مرابحه مبتنی بر دارایی مالی که در اینجا در مورد سهام صحبت شد، اگر اوراق مرابحه از نوع تأمین مالی باشد موافقت کرد اما در مورد اوراق اجاره مبتنی بر سهام قرار شد بحث و بررسی بیشتری صورت گیرد.