کد خبر: 3312561
تاریخ انتشار : ۱۹ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۴:۱۶
محمدباقر نوبخت:

کارنامه اقتصادی دولت قابل دفاع و مثبت است

گروه اقتصاد: سخنگوی قوه مجریه در نشست خبری امورز خود به دفاع از عملکرد اقتصادی دولت پرداخت.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی دولت، محمدباقر نوبخت، سخنگوی قوه مجریه، نشست خبری امروز خود را با تأخیر آغاز کرد و در ابتدا با پوزش از خبرنگاران، درباره مصوبات آخرین سفر ریاست جمهوری توضیح داد و سپس گفتگویش را آغاز کرد.

تأخیر یکساله در تصویب لایحه رفع موانع تولید

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی با بیان اینکه دولت لایحه رفع موارد تولید را سال گذشته تقدیم مجلس کرده، گفت: سال گذشته دولت دو لایحه تقدیم مجلس کرد. یکی در
ارتباط با قانون تنظیم بود که به تصویب رسید و در قانون بودجه 94 هم استفاده شد. برخی از مصوبات مجلس، با ایرادات شورای محترم نگهبان مواجه شد و دوباره برای اصلاح به مجلس رفت و اخیرا به تصویب مجلس رسیده است و ما نیز در دولت در حال تهیه آئین‌نامه اجرایی این قانون هستیم. سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی باید 11 مورد را در این ارتباط تعیین می‌کرد و پیشنهاد دادیم هیئت‌وزیران اولین مورد را در جلسه آینده در دستور کار قرار دهد. لذا قانون رفع موانع تولید با تاخیر یکساله به دولت واصل شد.

کارنامه اقتصادی دولت قابل دفاع و مثبت است

او در پاسخ به سئوالی که عملکرد دولت در حوزه اقتصادی تا چه حد قابل دفاع است، گفت: در ارتباط با افزایش نقدینگی به 800 هزار میلیارد تومان و کاهش تورم، باید گفت تورم از دو مسیر در اقتصاد به وجود می آید. یکی از مسیر عرضه و دیگری از مسیر تقاضا است. در مسیر عرضه، وقتی عوامل تولید افزایش قیمت پیدا کند، باعث افزایش قیمت نهایی می شود که به آن "فشار هزینه" می گویند. یکی از عوامل تورم زا هم از مسیر تقاضاست. اگر به هر دلیلی، تقاضای جامعه بالا برود ولی هم اندازه اش "عرضه" نباشد، عدم تعادل عرضه و تقاضا موجب تورم می شود. حجم نقدینگی یک بحث است و رشد نقدینگی یک بحث دیگر است. در سالهای اخیر، در رشد نقدینگی تعادلی ایجاد کردیم تا از مسیر افزایش نقدینگی، افزایش تقاضا را نداشته باشیم. برخی گفتند این باعث رکود می شود. رکود وقتی است که تقاضا نباشد. رشد نقدینگی در حال کنترل است و نرخ تورم را به زیر 15 درصد تقلیل دادیم.
سخنگوی دولت در ادامه گفت: یکی از خبرنگاران مطرح کردند شما غیر از تحول سلامت، چه طرح قابل ارائه ای دارید؟ باید توجه داشت این طرح با وجود مضایق تحریمی و تقلیل منابع از جمله تقلیل قیمت نفت از بالای 108 دلار به زیر 50 دلار صورت گرفت و ما همچنین موفق شدیم رشد منفی اقتصادی را مثبت کنیم. موفق شدیم نرخ تورم که عامل بازدارنده در رشد اقتصادی بود، تقلیل دهیم. کاهش نرخ تورم از بالای 45 درصد به زیر 15 درصد یعنی 30 واحد درصد در این شرایط تقلیل یافته و رشد منفی دو ساله اقتصاد به رشد مثبت تبدیل شود، اقدامات کوچکی نیست.
او در ادامه گفت: دولت به هیچ وجه از این سطح فعالیتها راضی نیست و انتظار اقدامات مثبت تری داریم ولی فراموش نکنید دولت در شرایطی این اقدام را کرد که 120 میلیارد دلار درآمد سالانه به 24 میلیارد دلار کاهش یافت. قیمت نفت کم شد و آثار تحریمی وجود دارد. با همه این محدودیتها، اقدامات دولت را مثبت تلقی می کنیم .و امیدواریم در برنامه ششم بتوانیم اقتصاد را به وضع مطلوب برسانیم. با توجه به همه سختی ها، اینها قابل توجه است.
سخنگوی دولت توضیح داد: مهم سمت گیری های اقتصادی مااست که فکر می کنیم در ارتباط با طرح تحول سلامت، این طرح در راستای قانون هدفمندی یارانه ها قرار گرفت. یک گام اصلاحی در این مورد این است که هر چه اصلاح قیمت صورت می گرفت، صرف پرداخت نقدی یارانه می شد. ما این روال را اصلاح کردیم و بخشی از منابع را به جای توزیع کلی و یکپارچه و به صورت نقدی، معطوف و هدفمند کردیم به بند ب ماده 34 قانون برنامه پنجم تا برای کاهش هزینه درمان مردم اختصاص دادیم. ضمن اینکه افزایش تولید در بخشهای مختلف که در چهارچوب سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی است، را داشتیم. در جلسات گذشته دستاوردهای کشاورزی و صنعت و معدن را در حوزه اقتصاد مقاومتی گزارش کردم. امیدواریم مجموعه این فعالیتها باعث رضایت مردم شود. ما موفق شدیم عامل محدود کننده مردم برای برخورداری از رفاه نسبی  را که حاصل و پیامد تحریمها بود، بشکنیم.
او به بازگویی خاطره ای از سئوال یک خبرنگار پرداخت و گفت: خبرنگاری در حاشیه یک سخنرانی از من پرسید چرا اینقدر به مذاکرات و تحریمها توجه دارید؟ پاسخ این است که اگر بی توجهی کنیم ظلم کردیم. یک ظلم بزرگ به جامعه وارد شد و باید رفع ظلم کنیم تا موانع غیراخلاقی و غیر انسانی که برای ملت بزرگ ایران ایجاد کردند را از پیش پای آنها برداریم. همه اینها برای خدمت رسانی بیشتر و بهتر برای مردم است. در شرایطی نیز قرار گرفته ایم که انتخاب ما لزوما انتخاب بین "خوب و خوبتر" نیست. باید انتخاب کنیم بین اینکه یارانه بدهیم تا بنزین ارزانتر به دست مردم برسد، یا اینکه یارانه را معطوف به سلامت مردم کنیم. به هر حال باید انتخاب کنیم. توجه کنید منابع ما محدود است و باید واقع بینانه رفتار کنیم.

تأیید بدهی 90 هزار میلیاردی دولت به تأمین اجتماعی

سخنگوی دولت، در پاسخ به سئوالی درباره چگونگی پرداخت بدهی 90 هزار میلیاردی دولت به تامین اجتماعی گفت: سازمان تامین اجتماعی درباره طلب خود از دولت درست می گوید و مطالبات فراوانی از دولت در سالهای گذشته داشت. ما با توجه به محدودیت منابع، بخشی از این بدهی ها را تادیه کردیم. اما این مبلغ قابل توجهی نیست. برای نوشتن برنامه ششم یکی از موضوعات مهم این است که دولت بدهی های خود را که از سالها پیش باقی مانده، تادیه کند. به ویژه در خصوص صندوقهای بازنشستگی که مشکل زیادی دارند. ما هر ماه از خزانه، حقوق شاغلان را پرداخت می کنیم و همچنین مجبوریم به صندوقهای بازنشستگی هم پول بدهیم تا حقوق بازنشستگان را بدهد. اینها محصول تصمیمات دولت فعلی نیست. برای ما باقی مانده و ما با صعوبتهای زیادی مواجهیم. در برنامه ششم حل مشکل دو صندوق تامین اجتماعی و بازنشستگی لشکری و کشوری مورد توجه قرار خواهد گرفت.

تفاوت مسکن محرومان با مسکن مهر

خبرنگاری پرسید: طرح مسکن محرومان با مسکن مهر چه تفاوتی دارد؟ در حال حاضر 200 هزار مسکن مهر بی متقاضی مانده و سخنگوی دولت جواب داد: تفاوت بین مسکن محرومان، که متعلق به زوجهای جوان و زنان سرپرست خانوار و افراد تحت پوشش نهادهای حمایتی است، با مسئله مسکن مهر این است که در مسکن مهر، افراد وامی را از بانک می گرفتند و با واسطه شرکتها، مسکن را احداث می کردند. ما در طرح مسکن محرومان با تسهیلات یارانه ای و ارزان قیمت، توانایی به افراد گروه هدف می دهیم تا بتوانند مسکن را تولید کنند. این تسهیلات ارزان قیمت دو بخش دارد، یک بخش معطوف به خرید و دیگری معطوف به احداث مسکن است. احداث مسکن در نهایت به اشتغال نیز کمک می کند. خرید مسکن نیز تحرک به بازار مسکن می دهد که الان در رکود به سر می برد.

2850 میلیارد تومان وام ارزان برای بنگاه‌های کوچک

رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی در بخش دیگری از سخنانش به ارائه گزارش حمایتهای دولت از بنگاه های کوچک پرداخت و گفت: طرح حمایتی دولت برای بنگاه های کوچک؛ پرداخت تسهیلات ارزان قیمت است که جزء وظایف ماست. در سال 94، 5 میلیارد دلار ارز به صورت جدید وارد صندوق توسعه ملی خواهد شد. قانون می گوید باید 20 درصد از این 5 میلیارد دلار را برای تسهیلات ریالی برای صنعت و کشاورزی در نظر گرفت. یعنی یک میلیارد دلار را باید به ریال تبدیل کنیم که معادل 2850 میلیارد تومان می شود و این مبلغ را به بنگاه ها تسهیلات می دهیم. برای تسهیلات ارائه شده صندوق، نیاز به پرداخت مابه التفاوت از سوی ما نیست. تصویب شد که تسهیلات بخش کشاورزی با سود 10 درصد برای مناطق کمتر توسعه یافته و در شهرها با سود 16 درصد باشد که از تسهیلات بانکی ارزان تر است.

1000 میلیارد تومان برای یارانه درمان بیماران خاص

نوبخت از اختصاص 1000 میلیارد تومان برای یارانه درمان بیماران خاص خبر داد و گفت: در ارتباط با کمبود داروهای خاص هیچ گزارشی از سوی وزیر بهداشت و درمان داده نشده و همچنین درباره مشکلات واردات داروها نیز گزارشی در دولت نداشتیم. دو روز پیش جلسه ای با وزیر محترم بهداشت و درمان در سازمان مدیریت و برنامه ریزی داشتیم و جلسات دیگری نیز خواهیم داشت تا تمام نیازهای این وزارتخانه را رفع کنیم. ما 1000 میلیارد تومان برای بیماران صعب العلاج کمک نقدی اختصاص داده ایم. تصمیم داریم امسال نیز همچنان هزینه درمان که از جیب مردم پرداخت می شد در شهرها در حد 6 درصد و در روستاها در حد 3 درصد کاهش یابد. ما اعتبارات سهم دولت در درمان و اعتبارات کمک به بیماران صعب العلاج را را تامین خواهیم کرد.

یارانه نان پرداخت می‌شود

او همچنین درباره تداوم پرداخت یارانه نان نیز توضیح داد و گفت: ما همچنان مانند گذشته یارانه نان را پرداخت خواهیم کرد. توضیحا عرض کنم مصوبه سال گذشته، تنها اجازه اصلاح قیمت برای نانواها می داد و 20 درصد نیز آزادپزی را اجازه داده بود و این مصوبه مانع از پرداخت یارانه نیست. همچنان این سیاست را طی می کنیم و هیچ تصمیم جدیدی دولت در این باره ندارد. حتی یک بار هم این موضوع مطرح شد و آقای رئیس جمهور به هیچ وجه نپذیرفتند هیچ تغییری صورت گیرد و مجددا همه چیز را به همان سیاق دنبال می کنیم.

captcha