صباح زنگنه، کارشناس و تحلیلگر مسائل سیاسی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره تأثیرات حضور فعالانه جمهوری اسلامی ایران در منطقه برای حل بحرانهای جهان اسلام و مطرح شدن ایده تشکیل «مجمع گفتوگوی منطقهای» از سوی دکتر ظریف گفت: کشورها میتوانند از روشهای مختلف در روابط بینالمللی به ویژه در رابطه با کشورهای همسایه استفاده کنند. یکی از این روشها بیان صحبتهای تند نسبت به سایر کشورهاست. روش دوم حضور خنثی و بیتفاوتی نسبت به اتفاقات و تحولات است و روش سوم نیز داشتن یک طرح و ایده روشن و آغاز گفتوگوی مبتنی بر منطق و اصول معتبر بینالمللی است.
روش گفتوگو با کشورهای منطقه ارزش امتحان مجدد را دارد
وی افزود: جمهوری اسلامی همواره به دنبال این بوده و هست که با استفاده از منطق روشن در برابر موج ایرانهراسی بتواند موضوعات و مشکلات موجود در منطقه را با گفتوگو با همسایگان مطرح کرده و علایق خود را بیان کند.
زنگنه اظهار کرد: این امر مبتنی بر داشتن روابط مثبت و حسن همجواری و همکاری در عرصههای منطقه و جهان است. به نظر میرسد این روش ارزش امتحان مجدد را دارد.
این تحلیلگر مسائل سیاسی عنوان کرد: جمهوری اسلامی ایران نشان داده است هیچگاه بهدنبال بالابردن سطح تنش با کشورها به خصوص همسایگان و کشورهای اسلامی نبوده و نیست.
روابط مثبت با همسایگان و کاهش هزینههای سیاسی و مالی کوشرهای منطقه
زنگنه درباره تأثیر تقویت روابط با کشورهای منطقه و سایر نقاط جهان در افزایش ضمانت اجرایی «برجام» و تضعیف امکان استفاده کشورهای غربی و به ویژه آمریکا از گزینههایی مانند بازگشتپذیری تحریمها گفت: طبعا داشتن روابط مثبت و گسترده و یا حتی عادی و طبیعی با کشورهای منطقه و جهان آثار متعددی خواهد داشت.
وی تأکید کرد: یکی از این آثار کاهش هزینههای کشورهای منطقه خواهد بود که این هزینهها هم سیاسی و هم مالی، اعتباری، حیثیتی و توسعهای خواهد بود.
تأثیر فضای جدید در روابط منطقهای و بینالمللی بر اجرایی شدن برجام
زنگنه با بیان اینکه نحوه اجرایی شدن برجام هم از این فضای جدید تاثیر خواهد گرفت، گفت: افزایش روابط جمهوری اسلامی ایران با کشورهای منطقه و جهان به استحکام جایگاه ایران در مقابل کشورهای 1+5 خواهد انجامید.
وی در پایان عنوان کرد: این مسئله امکان برهم زدن توافقات و مسائلی مانند بازگشت پذیری تحریمها را از سوی آنها کاهش خواهد داد.