به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار علما، صاحبنظران و میهمانان اجلاس مجمع جهانی اهلبیت علیهم السلام و اجلاس اتحادیه رادیو تلویزیونهای اسلامی سخنان مهمی در تشریح وضعیت منطقه و تحولات جهان اسلام و سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بیان کردند.
ایشان با تبیین سیاستهای آمریکا و مجموعه استبکار در منطقه و جهان اسلام فرمودند: این نقشه بر دو پایه «ایجاد اختلاف» و «نفوذ» استوار است.
حضرت آیتالله خامنهای درخصوص طراحی دشمن برای اختلاف انگیزی خاطرنشان کردند: ایجاد اختلاف میان دولتها و خطرناکتر از آن میان ملتها در دستور کار استکبار قرار دارد.
رهبر معظم انقلاب در ادامه به سیاستها و راهبردهای اصولی جمهوری اسلامی ایران در منطقه اشاره و اظهار کردند: امروز مهمترین وظیفه، تلاش برای از بین بردن این اختلافها است. ما صریحاً و علناً گفتهایم که جمهوری اسلامی ایران دست دوستی را به سوی همه دولتهای اسلامی منطقه دراز میکند و با دولتهای مسلمان هیچ مشکلی ندارد.
ایشان افزودند: جمهوری اسلامی ایران با اغلب همسایگان خود روابط دوستانه دارد البته برخی کشورها هم با ما اختلاف دارند و لجاجت و خباثت انجام میدهند ولی ایران بنا را بر روابط خوب با همسایگان و دولتهای اسلامی و بویژه ملتهای منطقه گذارده است.
رهبر انقلاب اسلامی خاطرنشان کردند: مبنای رفتار جمهوری اسلامی ایران، اصولی است که امام بزرگوار(ره) به واسطه پایبندی به آنها توانست انقلاب اسلامی را پیروز کند و به مرحله ثبات برساند.
حضرت آیتالله خامنهای «اشداء علی الکفار و رحماء بینهم» را یکی از اصول و مبانی مستحکم نظام اسلامی خواند و تأکید کردند: ما براساس درس امام بزرگوار (ره) و خط مسلم جمهوری اسلامی، با استکبار سرآشتی نداریم اما با برادران مسلمان بنای دوستی و رفاقت داریم.
ایران همواره در مسائل منطقه از یک موضع عقلانی دوراندیشانه برخورد کرده است
حمیدرضا ترقی، رئیس مرکز بینالملل حزب موتلفه اسلامی، در گفتوگو با ایکنا درباره بیانات رهبر انقلاب در تبیین راهبردهای اصولی جمهوری اسلامی ایران در منطقه و سیاست همیشگی ارتباط دوستانه با کشورهای اسلامی منطقه گفت: دقت مقام معظم رهبری در شناخت توطئههای دشمن در منطقه به گونهای است که به اتخاذ سیاستهای صحیح در مسائل و بحرانهای منطقه از سوی جمهوری اسلامی منجر شده است و موجب شده است که در طول دو دهه گذشته جمهوری اسلامی ایران به واسطه دقت و هوشیاری رهبر انقلاب، همواره از یک موضع عقلانی و دوراندیشانه با مسائل منطقه برخورد کند.
وی افزود: نمونه این دوراندیشی ایشان در جنگ عراق و کویت بود. در آن زمان خیلی از افراد تصور میکردند که ایران باید از صدام حسین در برابر حمله امریکا و متحدینش به عراق حمایت کند، اما مقام معظم رهبری با هوشیاری این مسئله را به گونهای مدیریت کردند که دشمن نتواند از این شرایط سوء استفاده کند.
آثار اتخاذ سیاست دست دوستی به سوی همه کشورهای منطقه
ترقی اظهار کرد: امروز نقشه آمریکا و استکبار جهانی در منطقه ایجاد اختلاف در کشورهای اسلامی اعم از دولتها و ملتهای اسلامی به قصد نفوذ در این کشورهاست. اگرچه آنها بحرانهای منطقه را دعوا و جنگ میان شیعه و سنی مطرح میکنند اما واقعیت این است که اینها درگیریهای سیاسی است که از سوی خود آمریکاییها به هدف هدر دادن انرژی و توان نظامی، سیاسی و اقتصادی کشورهای اسلامی منطقه طرحی میشود تا کشورهای اسلامی تضعیف شده و زمینه نفوذ و سلطه آنها بر کشورهای اسلامی فراهم شده و گسترش یابد.
عضو شورای مرکزی حزب مؤتلفه با بیان اینکه در چنین شرایطی جمهوری اسلامی نباید در پازل دشمن بازی کند، گفت: زمانی که نقشه و برنامه دشمن ایجاد اختلاف و درگیری و جنگ در جهان اسلام است ایران وظیفه خود میداند که براساس یک عقلانیت دوراندیشانه از درگیری با کشورهای اسلامی پرهیز کند و با کژاندیشیها، کجرفتاریها و خباثتهای برخی دولتهای اسلامی مدارا کند و با سعه صدر از کنار مشکلاتی که این دولتها به تبع آمریکا در منطقه یا علیه ایران ایجاد میکنند با کرامت بگذرد تا نقشههای آمریکا و غرب برای ایجاد اختلاف در منطقه تحقق پیدا نکند و یا تضعیف شود.
وی تأکید کرد: بیان این صحبت از سوی رهبر معظم انقلاب مبنی براینکه جمهوری اسلامی دست دوستی به سوی همه دولتها و ملتهای منطقه دراز میکند نشان میدهد ایران به دنبال صلح و امنیت برای کشورهای منطقه است و دوستی را بر هرگونه برخورد خصمانه ترجیح میدهد و نمیخواهد نقشهها و توطئههای آمریکا در منطقه پیاده شود.
ترقی عنوان کرد: بنابراین باید گفت سیاستهای ایرانهراسی امریکا و غرب در منطقه با اتخاذ سیاست دوستی با همه همسایگان و تمایل فعالانه ایران به افزایش روابط با کشورهای اسلامی شکست خورده است و تلاشی که قدرتهای سلطهگر دنیا از طریق تبلیغات رسانهای انجام میدهند تا توانمندیهای دفاعی ایران را به عنوان تهدید برای کشورهای منطقه معرفی کنند نتیجهای نخواهد داشت.
این کارشناس مسائل سیاسی تصریح کرد: ایران لنگر ثبات منطقه است و در جهت حفظ منافع کشورهای اسلامی منطقه تلاش میکند لذا کشورهای اسلامی نیز باید در کنار هم و به دور از نفوذ کشورهای فرامنطقهای در راستای حل بحرانهای و مسائل منطقه و جهان اسلام عمل کنند.
ایده گفتوگوهای منطقهای و انزوای رویکردهای نظامی و خشن در منطقه
ترقی درباره دیپلماسی فعال منطقهای ایران پس از توافق هستهای و مطرح کردن ایده تشکیل «مجمع گفتوگوی منطقهای» در شرایطی که برخی کشورهای اسلامی مانند عربستان سیاستهای خشن و نظامی در منطقه را پیگیری میکنند و آثار تقابل این دو رویکرد در مقابل هم گفت: اصولا اتخاذ سیاستها و مواضع نظامی و خشن از سوی برخی کشورهای منطقه بیشتر ناشی از فاصله افتادن میان افکار و دیدگاههای کشورها و دولتهاست.
وی ابراز کرد: اگر دولتها در کنار هم به گفتوگو و مذاکره بپردازند و به طور مبنایی با هم اختلاف نظری نداشته باشند و نقاط اشتراک زیادی با هم داشته باشند خیلی زود میتوان سیاستها و رویکردهای خشن، تند و نظامی را به رویکردهای منطقی سیاسی تبدیل کرد.
ترقی در پایان اظهار کرد: لذا به نظر میرسد شیوه گفتوگوهای منطقهای موجب میشود سیاستهای سخت و نظامی در میان کشورهای منطقه منزوی شود، هزینه آن برای کشورهای حامی این نوع رویکردها بالا رود و جایی برای دفاع از این رویکرد در میان کشورهای منطقه وجود نداشته باشد.