کد خبر: 3351116
تاریخ انتشار : ۰۳ شهريور ۱۳۹۴ - ۰۸:۳۹
سیدحسن علم‌الهدایی خبر داد:

تحقیق درباره داستان‌های قرآنی؛ از اولویت‌های مرکز رشد فناوری‌های فرهنگی

گروه دانشگاه: رئیس پارک علم و فناوری استان خراسان رضوی با اشاره به فعالیت مرکز رشد فناوری‌های فرهنگی زیارت در این پارک، گفت: یکی از مهم‌ترین فعالیت‌های شرکت‌هایی که پذیرش شده‌اند در ارتباط با داستان‌های قرآنی است.

سیدحسن علم‌الهدایی، رئیس پارک علم و فناوری استان خراسان رضوی در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، در رابطه با مراکز رشد علوم انسانی در این پارک علم و فناوری، گفت: ما تنها پارکی هستیم که مرکز رشد فناوری‌های فرهنگی زیارت را داریم؛ آن هم متعاقب پروژه مطالعاتی زیارت حضرت موسی بن الرضا(ع) است؛ چون در واقع توسعه خراسان رضوی بر مبنای زیارت است، مصوبه این مرکز رشد را گرفتیم.

وی افزود: در این مرکز رشد، عمدتاً‌ در بحث قدرت نرم کار می‌شود، در واقع روی اقتصاد فرهنگ فعالیت می‌شود. بخشی از اقتصاد دنیا، شاید 40 درصد اقتصاد دنیای امروز، اقتصاد فرهنگ و هنر است.

پذیرش شرکت‌ها در دوره شتاب

علم‌الهدایی در رابطه با شرکت‌هایی که در دوره‌های شتاب هستند، گفت: در آنجا روش پیچیده‌تری را داریم؛ در ابتدا شرکت‌هایی را در دوره‌ای به نام شتاب پذیرش می‌کنیم. این دوره‌های شتاب برای آمادگی ایده‌پردازی و تکمیل ایده است. بعد از این‌که دوره شتاب را به پایان برسانند وارد دوره رشد می‌شوند و در عرصه‌های متنوع فرهنگی شامل الگوسازی‌ها و نمادهای فرهنگی و ... کار می‌کنند. انیمیشن‌هایی که در مورد ترافیک و ... تولید می‌شود، الگویی دارند، به‌طور مثال یکی از شرکت‌های ما روی الگوسازی‌های این‌چنینی فرهنگی کار می‌کند.

وی با اشاره به موارد دیگری که در این مرکز روی آن کار می‌شود، اظهار کرد: در عرصه‌های مختلف فرهنگی، بحث کودکان، نوجوانان، بازی‌های مختلفی که در ارتباط با اینهاست، کار می‌شود. شرکت‌هایی که پذیرش شده‌اند در ارتباط با داستان‌های قرآنی، نمادها و شخصیت‌هایی که در این داستان‌ها وجود دارد، پردازش‌های مختلف و ... کار می‌کنند.

علم‌الهدایی عنوان کرد: باید با برنامه‌ریزی و جذب اعتبارات بیشتر بتوانیم این کار را توسعه دهیم. این کار با همکاری سازمان فرهنگی ـ هنری شهر مشهد شروع شده و ادامه پیدا کرده. از این لحاظ عمدتاً ممکن است به حوزه فرهنگی و هنری کشیده شده باشد. شرکت‌های ما عمدتاً در مباحث پایش فرهنگی و مباحث مختلفی که بتواند بازی‌های مختلف را برای جوان‌ها و نوجوان‌ها و نرم‌افزارهای مختلف را تولید کنند، کار می‌کنند.

وی در پاسخ به این سؤال که جذب اعتبارات از کجا صورت می‌گیرد؟ گفت: بخشی از آن از اعتبارات پارک تأمین می‌شود، بخشی از آن هم از سوی شهرداری مشهد تأمین می‌شود. سازمان فرهنگی ـ هنری شهرداری در واقع جزء حمایت‌‌کننده‌های این مرکز رشد هستند.

گذشت یک سال و اندی از شروع کار

رئیس پارک علم و فناوری خراسان رضوی با بیان اینکه بیش از یک سال و اندی از گرفتن موصوبات مرکز رشد علوم انسانی این پارک و شروع به کار آن می‌گذرد به برنامه‌هایی که برای گسترش و تقویت آن‌ها در نظر گرفته شده، اشاره و‌ اظهار کرد: امیدواریم با شهرداری برای در اختیار گرفتن فضایی به تفاهم برسیم. در حال حاضر شرکت‌ها در فضای یکی از ساختمان‌های داخل شهر پارک مستقر هستند، طبعاً اینها باید مرکز رشد مستقلی شوند.

وی گفت: بخشی از کار مرکز مربوط به نیازهای فرهنگی و اجتماعی شهر مشهد است. سالانه بیست و چند میلیون زائر داخلی و خارجی رفت و آمد دارند. طبعاً کارهای زیادی می‌شود. فرض کنید در بحث موزه‌های مختلف، موزه‌های زیارت، فضای بازی برای کودکان، زائران یا مجاوران و در بحث‌های مختلفی می‌شود کار کرد و زمینه‌های زیادی را برای کار دارد؛ البته اعتبارات ما در آن حد نیست که بتوانیم گستردگی زیادی به آن بدهیم ولی این در برنامه‌هایی آینده و چشم‌اندازهای ما هست.

علم‌الهدایی در پاسخ به این سؤال که در الگوسازی فرهنگی، به الگوهای قرآنی چه توجهی می‌شود؟ گفت: بعضی شرکت‌های ما هستند که روی داستان‌های قرآنی و نمادهای مختلفی که از داستان‌های قرآنی می‌توان استخراج کرد کار می‌کنند،‌ الگوهای تربیتی، روانشناسی و فرهنگی داستان‌های قرآنی را استخراج می‌کنند.

مراحل ارتقا و رشد در مرکز فرهنگی زیارت

وی در مورد دسته‌بندی‌ها و مراحلی که برای ارتقای شرکت‌ها طی می‌شود، توضیح داد: مراحل ارتقا و دوره رشد در مرکز رشد فرهنگی زیارت به دلیل حساسیت آن کمی متفاوت است. شروع کارمان به این شکل است که در ابتدا فراخوان جشنواره‌هایی را اعلام می‌کنیم. یک عده ایده‌پردازهای فرهنگی ـ هنری در آن مسابقات شرکت می‌کنند. از بین آن شرکت‌کننده‌ها 10، 15 ایده را انتخاب می‌کنیم که وارد دوره شتاب می‌شوند.

رئیس پارک علم و فناوری خراسان رضوی ادامه داد: Mentoring (مشاوره) هم دارند؛ هر دو یا سه تا شرکت ممکن است یک منتور داشته باشند. منتور اصطلاحاً یک مربی خاص تخصصی است، شاید ترجمه فارسی‌اش را نتوان دقیق گفت ولی یک مربی صاحب‌نظر در آن حوزه است؛ چه در عرصه فرهنگی و چه در عرصه بازار فرهنگی. بعد از آن که دوره شتاب را طی کردند که ممکن است چند ماه طول بکشد تا برای دوره رشد، یا پیش‌رشد آمادگی پیدا می‌کنند؛ بستگی دارد به توانایی‌هایی که در دوره شتاب کسب کرده‌اند. وقتی که وارد دوره رشد یا پیش‌رشد شوند مراحل ترقی‌شان را بیشتر می‌توانند طی کنند.

علم‌الهدایی اظهار کرد: در حال حاضر به‌گونه‌ای شده که بازار اقتصاد فرهنگی و هنری را حتی چینی‌ها در دست گرفتند. بحث این است که بازی‌هایی که در اختیار نوجوانان و جوانان قرار می‌گیرد را جهت دهیم. کارهای فکری، ‌هنری، انیمیشن‌ها، کلیپ‌ها و ... و در کل الگوسازی‌هایی که کودکان در قالب اسباب‌بازی به آن‌ها علاقه‌مند می‌شوند. اینها همه جزو کارهایی است که از سطوح پایین تا پیوست‌های فرهنگی می‌‌توان آن‌ها را پی‌ گرفت.

تهیه پیوست‌های فرهنگی برای بسیاری از نهادها

وی گفت: یکی از کارهایی که ما در مرکز رشد حوزه فناوری ـ فرهنگی می‌کنیم بحث پیوست‌های فرهنگی است؛ امروز در جامعه اسلامی ما، همه مشاغل و همه فعالیت‌ها به اعتقاد ما باید پیوست فرهنگی داشته باشند. به‌طور مثال در یک شهری مثل مشهد طبیعی است که مراکز فراوان خریدی که امروز درست شده اینها نیازمند پیوست‌های فرهنگی هستند، هتل‌ها نیازمند پیوست‌های فرهنگی هستند. مجامع مختلف ما نیازمند آن هستند که آن الگوها، نمادها و رفتارهای فرهنگی و هنری و ... در آنجا تعبیه شود. با بعضی از دستگاه‌ها برای پیوست‌های فرهنگی مورد نیازشان قراردادهایی هم داریم.

رئیس پارک علم و فناوری خراسان رضوی با بیان اینکه چند ماه پیش فراخوان ایده را اعلام کرده‌ بودیم، عنوان کرد: معمولاً در هر سال، دو سه بار این کار انجام می‌شود.
وی با اشاره به مراکز رشد علوم انسانی در کل کشور، گفت: پارک علم و فناوری استان خراسان رضوی اولین جایی بود که مرکز رشد علوم انسانی را تأسیس کرد. بنا بوده که چند جای دیگر هم راه‌اندازی شود. ارتباطاتی نیز با معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری و وزارت ارشاد داریم. همه این فعالیت‌ها در مقوله قدرت نرم دسته‌بندی می‌شود. امروزه نیز قدرت نرم یکی از قدرت‌های بی‌بدیل در دنیاست. بحث زائران، علایق زائران، ویژگی‌هایی که می‌تواند این زیارت و فلسفه زیارت ایجاد کند، اهتمام مردم، توجه و اخلاص مردم و ... همین‌ها بزرگترین قدرت نرم اجتماعی است.

captcha