کد خبر: 3386206
تاریخ انتشار : ۲۵ مهر ۱۳۹۴ - ۰۹:۵۲

کتاب «مواعظ» با موضوع توصیه‌های اخلاقی آیت‌الله حق‌شناس به چاپ رسید

گروه اندیشه: چاپ اول جلد نخست کتاب «مواعظ» با موضوع مواعظ اخلاقی مرحوم آیت‌الله حق‌شناس از سوی مؤسسه ایمان ماندگار به زیور طبع آراسته شد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، جلد اول کتاب «مواعظ» با محوریت سلسله مباحث اخلاقی مرحوم آیت‌الله عبدالکریم حق‌شناس به اهتمام مؤسسه ایمان ماندگار تحت اشراف حجت‌الاسلام والمسلمین محمدعلی جاودان به زیور طبع آراسته شد.

در مقدمه این کتاب به فرموده‌ای از مقام معظم رهبری در مورد ایشان اشاره شده است با این مضمون که : «این روحانی پرهیزگار و پاک‌نهاد به خاطر تربیت جوان‌های مؤمن و معرفت‌جوی، در طول ده‌ها سال حق بزرگی بر گردن همه مشتاقان معارف اسلامی دارد».

تهیه و تنظیم این اثر برعهده حجت‌الاسلام والمسلمین صدرالدین نخچی و ویراستاری آن توسط حجت‌الاسلام والمسلمین شاه محمدپور انجام شده است.

حجت‌الاسلام والمسلمین محمدعلی جاودان به‌عنوان یکی از قدیمی‌ترین شاگردان آیت‌الله حق‌شناس در مقدمه این کتاب، این اثر را مجموعه مواعظ آیت‌الله حق‌شناس معرفی می‌کند که ظهرهای دوشنبه و چهارشنبه و شب‌های شنبه در مسجد امین‌الدوله ایراد می‌کرد و ادامه می‌دهد: باید اقرار کرد که آنچه در کتاب می‌آید، مسلماً از حال و هوای اصل سخنان خیلی دور است. زیرا ایشان با یک شور و علاقه به نجات و فلاح مردم، موعظه می‌کردند که امکان انعکاس آن در کتاب نیست.

جلد اول کتاب مواعظ در سی بخش با عنوان سی جلسه تنظیم شده است که هر بخش آن اختصاص به جلساتی که آیت‌الله حق‌شناس برگزار می‌کرد، دارد و شامل مواعظ ایشان است.

در جلسه دهم از بیان آیت‌الله حق‌شناس می‌خوانیم: «انسان را در روز قیامت با  اعمالش می‌سنجند. در زیارت حضرت امیرالمؤمنین(ع) آمده است: «سلام بر تو ای میزان اعمال». میزان عمل، امام است، پیغمبر(ص) است؛ اینکه فرموده: «قیمة کل امری ما یحسنه»،‌ در قیامت او را می‌سنجند که آیا در عقیده خوب تبرز پیدا کرده است؟ چقدر کار کرده است؟ چقدر زهد در دینا اختیار کرده؟ آیا ترک محرمات کرده است؟ که زهد حقیقی همان است.

داستانی از تأثیر برخورد صحیح

در بخشی دیگر از این کتاب از قول ایشان به ذکر داستانی در مورد تأثیر برخورد صحیح پرداخته شده است، ایشان می‌فرماید: «بنده در قم در محله باغ پنبه ساکن بودم. آنجا ساختمان‌ها طوری است که مثلاً یک مکعب درست می‌کنند با چهار تا خشت و وسطش خالی است. این طوری دیوار را می‌برند بالا. این است که اگر کسی درکوچه صحبت کند، نوعاً کسانی که در اتاق هستند، می‌شنوند. همسایه بنده یک کارمند بانک بود؛ از همین متجددها. حالا نماز می‌خواند یا نمی‌خواند، ولی تقریباً شبانه‌روز ساز و نوازش با صداهای بلند به راه بود و هر وقت من مشغول مطالعه بودم، با آن صدای ساز و آواز آمیخته می‌شد. مثل اینکه در اتاق ما ساز و آواز می‌زدند.

بالاخره به بی بی حضرت معصومه(س) توسط پیدا کردیم. مدتی بعد از طرف خانواده ایشان یک رابطه خانوادگی ایجاد شد؛ یک شب آمدند ـ چون ما هر شب، هر وقت، بالاخره یک هندوانه، یک خربزه و یک قدری مخلفات داشتیم که اگر مهمان آمد، مشکلی نباشد ـ گفتند: الان برای ما مهمان آمده و در خانه، هیچی نداریم؛ ظاهراً شما خربزه دارید؟ من به اهل بیت گفتم: هر چه خواستند بده، بلاعوض! و بگو قابلی ندارد. اگر بعداً هم یک وقت خربزه یا شیرینی خواستند، بدهید!

یک مدتی گذشت و به اهل بیت گفتم: اگر خانواده ایشان آمدند و مسائل شرعی داشتند، شما جواب دهید. مبادا یک وقت خدای ناکرده مسائل غسل و نماز را ندانند، چون تابستان است و ...شاید کسی را در دسترس نداشته باشند. مسائل شرعی آن‌ها را هر چه لازم دارند و می‌پرسند، شما دریغ نفرمایید. بعد آن‌ها هم اظهار رضایت کردند.
چند وقت بعد خانواده ایشان پرسیدند: این آقا از ما ناراحتی و گلایه‌ای ندارند؟ اهل بیت ما گفته بودند: فقط ایشان چون اهل مطالعه و بحث است، آن هنگامی که شما ساز و آواز را می‌زنید،  به ناچار از مطالعه و درس امساک می‌کند و شاید به قدر یکی دو ساعت درس و بحث تعطیل است. شوهر ایشان گفت: من دیگر ساز و آواز نمی‌زنم؛ اگر بزنم به قدری که خودم استفاده کنم، با نهایت خفا.

بعد از مدتی یک حاجی در آن محل که اهل نماز جماعت و ... بود، ولی از نظر اخلاق اجتماعی فاقد ادب؛ همین‌طور صدا زد: آقای بیگ‌دلی ـ آقای بیگ‌دلی همان معاون بانک بود ـ گفت: ما چند روه که صدای ساز و آواز شما را نمی‌شنویم؟ چطور شده؟ گفت: تقصیر این آقاست! اخلاق ایشان طوری است که من را تحت تأثیر قرار داد. اخلاق ایشان طوری است که من را مسلمان کرده است. من دیگر ساز نمی‌زنم ـ خدا شاهد است ـ گفت: اگر آقای بروجردی امر بفرمایند، من ساز نزنم، می‌زنم! ولی اخلاق ایشان و این تخلق عملی ایشان مرا مسلمان کرده و باعث شده که من ساز زدن را کنار بگذارم.

می‌بینید اخلاق اسلامی چیست؟ ان‌شاءالله امیدواریم که همه ما موفق بشویم به اندرز گرفتن و اخلاقمان شباهت داشته باشد به انبیای عظام و اوصیای گرام».

یادآور می‌شود، علاقه‌مندان برای تهیه این اثر که از سوی مؤسسه ایمان ماندگار تحت اشراف حجت‌الاسلام والمسلمین جاودان چاپ شده است می‌توانند با شماره‌های مرکز پخش 77623526، 37741752 و 09126270134 تماس بگیرند.

captcha