جلیل پروین، معاون آموزشی پردیس تهران دانشگاه قرآن و حدیث و مدیر گروه آموزشی قرآن و حدیث این دانشگاه در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، در مورد بازنگری در سرفصلها اظهار کرد: ما صد درصد ماهیت دانشگاهی داریم و به آن جهت کاملاً در چارچوب ضوابط وزارت علوم میتوانیم کارهایمان را پیش ببریم و سامان بدهیم.
وی افزود: برخی از رشتهها را خود همین جا تأسیس کرده ولی باز فرآیند آن طی شده؛ یعنی سرفصلهایی تهیه شده و به وزارت علوم فرستاده شده و آنجا بهصورت رسمی تصویب شده، برگردانده و اجرا شده است. به همین جهت تمام سرفصلهای ما مصوب وزارت علوم است.
پروین عنوان کرد: اگر بخواهیم سرفصلها را بازنگری کنیم که چنین تصمیمی را هم داریم حتماً باید فرآیند قانونی و ضوابطی که وزارت علوم تعیین کرده طی شود. ما صد درصد یک محیط دانشگاهی با تمام ضوابط یک دانشگاه هستیم و الان هم بهعنوان یک سیاستگذاری به این سمت میرویم که به بالاترین استانداردهای یک دانشگاه نائل بشویم.
حرکت به سمت توسعه کیفی دانشگاه
معاون آموزشی پردیس تهران دانشگاه قرآن و حدیث عنوان کرد: تا سال پیش بیشتر سیاستهای ما حالت توسعه کمی بوده، ولی رسماً در جلسه شورای دانشگاه تصویب شده و الان هم مرحله عملیاتیاش را میگذراند که ما باید توسعه کمی را کنترل کنیم و به سمت توسعه کیفی برویم. در مورد اینکه چه ساز و کارهایی درباره توسعه کیفی اینجا اندیشیده شده است، باید گفت که هماکنون در مرحله بازخوانی و بازبینی این سازوکارها هستیم از جمله اینکه برای ارتقای کیفیت ما دنبال این هستیم که سرفصلها را بازنگری کنیم.
مقطع ارشد علوم قرآن و حدیث از 7 سال پیش بازنگری نشده است
وی در پاسخ به این سؤال که از آخرین بازنگری چه مدت میگذرد؟ اظهار کرد: از رشتهای به رشته دیگر متفاوت است. اینجا از سال 78 دانشجو پذیرفته است ولی فقط در یک رشته علوم حدیث، علوم حدیث حدود سه سال پیش بازنگری شد. علوم قرآن و حدیث را در مقطع کارشناسی نداریم و فقط در مقطع ارشد و دکتری بوده است و از آن موقعی که دانشجو گرفتهایم که شش هفت سال پیش بوده است بازنگری نشده است. سالیان سال اینجا فقط یک رشته علوم حدیث داشت و بقیه رشتهها بعداً تأسیس شدند.
حرکت از علوم پیرامونی قرآن به سمت علوم درونی
پروین با بیان اینکه همچنان دنبال تأسیس رشتههای جدیدتری هستیم، عنوان کرد: ما نگاه خیلی جدی به مسئله کیفیت داریم. یکی از آن ساز و کارهایی که مد نظر است بازنگری سرفصلهاست. جهتگیری این بازنگری به این سمت است که میخواهیم از علوم پیرامونی قرآن و حدیث به سمت علوم درونی قرآن و حدیث برویم. میخواهیم دانشجویان هر چه بیشتر با خود روایات و با خود متن قرآن انس داشته باشند.
معاون آموزشی پردیس تهران دانشگاه قرآن و حدیث در مورد اینکه منظور از علوم پیرامونی چیست؟ گفت: بهطور مثال در علوم حدیث و یا در علوم قرآن و حدیث، علوم پیرامونی میتواند وارد شود؛ تاریخ قرآن، تاریخ حدیث، علمالرجال، علمالدرایه، فقهالحدیث، دروس متعدد این چنینی داریم که علوم پیرامونی حساب میشود.
وی افزود: نگاه بیرونی این است که دانشجو مستقیماً منابع حدیثی را بخواند و فهم عمیق داشته باشد باید جهتگیریمان به این سمت باشد. ساز و کارهای دیگری برای ارتقای کیفیت هست که پیش خواهیم گرفت.
فعالیت 112 استاد در پردیس تهران
پروین عنوان کرد: حذب اعضای هیئت علمیمان در سالهای پیش خیلی خوب بوده است. در حال حاضر، فقط پردیس تهران 112 استاد دارد؛ 41 بانو و 71 آقا. ممکن است از این اساتید در بخش مجازی هم استفاده شود ولی اینها مختص پردیس تهران هستند. حدود 40 نفر از اینها عضو هیئت علمی هستند و مابقی اساتید مدعو هستند. 40 نفر عضو هیئت علمی آمار کمی نیست. دانشگاههایی را میشناسم که یکی دو نفر عضو هیئت علمی دارند و مابقی اساتید مدعو هستند. عضو هیئت علمی در اینجا اگر استادیار باشد 10 ساعت تدریس میکند و 30 ساعت هم در اختیار دانشگاه است که مهمترین کارش هم مشاوره به دانشجویان است ولی استاد مدعو تدریس خود را میکند و میرود و در نتیجه هیچ فرصتی برای ارائه مشاوره به دانشجویان نخواهد داشت.