به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) مرحوم استاد ابراهیم پورفرزیب(استاد مولایی) که دهههای متمادی از عمر خود را به جلسهداری و آموزش قرآن در این جلسات پرداخت و لقب «اکبرالقرای ایران» را از رهبر معظم انقلاب گرفت، 22 مهرماه سال 93 و در 86 سالگی چشم از جهان فروبست.
این استاد فقید به دلیل نوآوریهایی که در برپایی جلسات قرآن و آموزش قرآن به سبک نوین داشت، بنیانگذار علم قرائت نوین هم لقب گرفته بود و از ایشان همواره به عنوان استادالاساتید قرآن کریم کشورمان یاد میشد.
بنیانگذار علم قرائت نوین علاوه بر جلسهداری و آموزش قرآن، در حوزه تألیفات قرآنی نیز دستی بر آتش داشت تا جایی که از آثار و تألیفات خود در جلسات قرآن نیز بهره میگرفت و این تألیفات را در اختیار شاگردان خود قرار میداد؛ آثار و تألیفات مرحوم استاد مولایی در دیگر جلسات قرآن نیز همواره مورد استفاده قرار گرفته است و هنوز هم در بین جامعه قرآنی مطرح است.
اهدای کتابخانه شخصی مرحوم استاد مولایی به شورای عالی قرآن
پس از درگذشت مرحوم استاد مولایی بود که فرزندان ایشان تصمیم بر آن گرفتند تا کتابخانه شخصی استاد مولایی که بخش قابل توجهی از آن کتابهای قرآنی و معارفی بود و بخش دیگر شامل آثار و تألیفات استاد و کتابهای علمی و ادبی بود به شورای عالی قرآن اهدا کنند تا کتابخانه شخصی پدرشان برای همیشه ماندگار باشد و یاد و خاطره این استاد فقید همیشه زنده نگه داشته شود.
با پیگیریهای ایکنا، کتابخانه شخصی مرحوم استاد مولایی و آثار و تألیفات این استاد فقید که طی یک سال گذشته در شورای عالی قرآن نگهداری میشد همزمان با سالگرد درگذشت ایشان در قالب کتابخانهای با عنوان «کتابخانه و آرشیو صوتی و تصویری استاد مولایی» به نمایش گذاشته شد تا کتابهای مورد علاقه این استاد فقید به همراه آثار و تألیفات ایشان در دسترس عموم قرار گیرد.
اهدای کتابخانه شخصی استاد مولایی به شورای عالی قرآن بهانهای شد تا کتابخانه و مجموعه آثار صوتی و تصویری شورای عالی قرآن نیز به نام استاد مولایی تغییر کند و در این کتابخانه که هماکنون نام مرحوم استاد مولایی بر سردر آن نصب شده است کتابها و آثار و تألیفات استاد مولایی در کنار آرشیو شورای عالی قرآن قرار گیرد و در نهایت مجموعهای زیبا را به مخاطبان ارائه دهد.
ارائه کتابها و آثار و تألیفات استاد مولایی
چند قفسه از قفسههای موجود در این کتابخانه به کتابهای شخصی و آثار و تألیفات مرحوم استاد مولایی اختصاص پیدا کرده است که در این قفسهها، کتابهای به جا مانده از این استاد فقید موضوعبندی شده و به نمایش گذاشته شده است و در یکی از قفسهها نیز آثار و تألیفات استاد مولایی به همراه دستنوشتهها، جزوات جلسات قرآن، جزوات مربوط به دوران تحصیل در دانشگاه، عکسهای استاد مولایی و... به نمایش گذاشته شده است.
در قفسهای که حاوی دستنوشتهها و جزوات آموزشی استاد مولایی است جزوات دستنویس با خط استاد مولایی دیده میشود که این جزوات مربوط به جلسات قرآن این استاد فقید است و استاد مولایی این جزوات را در اختیار قرآنآموزان قرار میداد و در کنار آن از آثار و تألیفات خود نیز برای آموزش به قرآنآموزان بهره میگرفت.
برخی از دستنوشتههایی که در این قفسه ارائه شده نیز جزوات و یادداشتهای درسی استاد مولایی است که دیدن این دستنوشتهها با خط استاد مولایی خالی از لطف نیست. استاد مولایی که در رشته ادبیات تحصیل کرده بود اهل شعر و ادبیات هم بود و علاقه این استاد فقید به شعر و ادبیات در دستنوشتهها و یادداشتهایی که از دوران دانشجویی به یادگار مانده، کاملا مشهود است.
بازدید فرزند استاد مولایی از کتابخانهای به نام پدر
سعید پورفرزیب، پسر ارشد استاد مولایی که هماکنون در آمریکا اقامت دارد، طی هفتههای گذشته برای نخستین سالگرد درگذشت پدر به ایران سفر کرد و بازدید از کتابخانه شخصی مرحوم استاد مولایی را که سال گذشته به شورای عالی قرآن اهدا کرده بود نیز در برنامه خود قرار داد.
فرزند استاد مولایی که با دیدن آثار و تألیفات و کتابهای شخصی پدر در مجموعهای زیبا در شورای عالی قرآن ابراز خوشحالی میکرد و از دیدن این مجموعه به وجد آمده بود، در گفتوگو با خبرنگار ایکنا، درباره ارتباط استاد مولایی با کتاب و کتابخوانی میگوید: پدرم همیشه در حال مطالعه بود و علاقه زیادی به کتاب و کتاب خواندن داشت.
سعید پورفرزیب ادامه میدهد: سال گذشته پس از درگذشت پدرم، یک روز مانده بود که ایران را ترک کنم، یک مرتبه، گویی به من الهام شد که کتابهای شخصی پدرم نباید در خانه بماند و باید اهدا کنم و همانجا تصمیم گرفتم که کتابخانه شخصی پدر را به شورای عالی قرآن اهدا کنم؛ با آقای میرزاجانی، رئیس حوزه ارتباطات شورای عالی قرآن تماس گرفتم و ایشان هم از پیشنهاد بنده بسیار استقبال کرده و همان روز فورا افرادی را به منزل ما فرستادند تا کتابهای پدر را از کتابخانه شخصی ایشان جمعآوری کرده و به شورای عالی قرآن منتقل کنند.
فکر میکردم کتابها هنوز در انبار است
فرزند استاد مولایی عنوان میکند: امسال که در نخستین سالگرد درگذشت پدر به ایران سفر کردم فکر نمیکردم آثار و کتابهای پدر با این سرعت در قالب مجموعهای زیبا در شورای عالی قرآن ارائه شود، فکر میکردم کتابها هنوز در انبار است! اما از این جهت که کتابهای شخصی پدرم به این زیبایی و با سلیقه در قالب مجموعهای ارائه شده است خیلی خوشحالم.
سعید پورفرزیب یادآور میشود: کتابخانه استاد مولایی بسیار باسلیقه آماده شده و کاری که انجام شده، با عشق بوده است؛ باعث افتخار و خوشحالی من است که کتابها و تألیفات پدرم در شورای عالی قرآن به نمایش گذاشته شده است.
همچنین، محمدتقی میرزاجانی، رئیس حوزه ارتباطات شورای عالی قرآن در گفتوگو با خبرنگار ایکنا درباره کتابخانه تخصصی و آرشیو صوتی و تصویری استاد مولایی میگوید: این کتابخانه شامل دو بخش؛ کتابهای شخصی و آثار استاد مولایی و مجموعه کتابها و آثار صوتی و تصویری شورای عالی قرآن است.
590 کتاب از استاد مولایی به یادگار ماند
وی ادامه میدهد: آثاری که در قالب کتابخانه شخصی مرحوم استاد مولایی به نمایش گذاشته شده، شامل 590 جلد کتاب است که 559 جلد آن در حوزه تخصصی علوم قرآنی و معارف اسلامی است و 31 جلد آن نیز مربوط به سایر حوزهها میشود.
رئیس حوزه ارتباطات شورای عالی قرآن عنوان میکند: کتابهای مرحوم استاد مولایی بیشتر در حوزه تخصصی علوم قرآنی و معارف اسلامی در حوزه قرائات، تفسیر، تجوید، صرف و نحو، مفردات قرآن، رسمالخط و... است.
رئیس حوزه ارتباطات شورای عالی قرآن با بیان اینکه، این کتابخانه از حیث سختافزاری کامل تجهیز بوده و سایر کتابهای مرجع در حوزههای مختلف علوم قرآنی و هنر قرائت قرآن نیز در قالب یک مجموعه گردآوری شده است، عنوان میکند: کتابخانه تخصصی استاد مولایی در حال توسعه است تا بتوانیم با مجموعه کتابها و آثار ارائه شده در این کتابخانه، بخش زیادی از نیازهای اساتید و قاریان جمهوری اسلامی ایران را فراهم کنیم.
تلاش برای تکمیل آرشیو کتابخانه تخصصی استاد مولایی
وی یادآور میشود: ارتباطاتی هم با کتابخانه ملی و کتابخانه سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی داشتهایم تا بتوانیم از آرشیو آنها نیز در کتابخانه تخصصی استاد مولایی استفاده کرده و مجموعه جامع و کاملی را ارائه کنیم.
میرزاجانی به آرشیو صوتی و تصویری کتابخانه تخصصی استاد مولایی اشاره میکند و میگوید: در حوزه آرشیو هم تلاوتهای خوب جمعآوری شده و همچنین جمعخوانیها، ابتهالات و سایر نغمات الهی نیز به تعداد قابل توجهی در این کتابخانه ارائه کردهایم و این آرشیو صوتی و تصویری نیز در حال تکمیل است تا بتوانیم خدمات لازم را به اهالی قرائت و حفظ قرآن ارائه کنیم.
هرچند که بخش اعظم کتابخانه و آرشیو صوتی و تصویری استاد مولایی در شورای عالی قرآن به کتابهای تخصصی شورا و کتابهایی در قرآنی و معارف اسلامی برای استفاده قرآنیان اختصاص پیدا کرده و فقط حدود 590 کتاب از کتابهای این کتابخانه مربوط به کتابخانه شخصی اکبرالقراء ایران است اما قفسههایی که کتابها و تألیفات استاد مولایی را در خود جای دادهاند گویا در نظر بازدیدکنندگان جلوه دیگری دارد و این کتابها و تألیفات بعد از درگذشت استاد مولایی یادگاری ماندگار از ایشان برای جامعه قرآنی شد که هیچگاه از بین نخواهد رفت.
گزارش تصویری را اینجا ببینید.
لیلامحمدی