به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، مراسم اختتامیه مرحله منطقهای چهارمین دوره مسابقات مناظره دانشجویان ساعت عصر چهارشنبه 13 آبان ماه در دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران برگزار شد.
مهدی عنبری مسئول برگزاری این مسابقات گفت: مرحله منطقهای مسابقات مناظره دانشجویی در تهران با حضور ۱۶ تیم از دانشگاههای استان تهران برگزار شد که تیمهای «فراست» و «عبارت» از دانشگاه تهران به مقام اول و دوم دست یافتند و تیم «ج» متشکل از دانشگاههای تهران و امام صادق(ع) به مقام سوم دست یافت که هر سه تیم در مرحله کشوری نیز حاضر خواهند شد.
وی هدف از برگزاری این مسابقات را نیازمندی و دغدغهای دانست که در فضای دانشجویی وجود دارد و فرهنگ جامعه نیز به گفتمان و مناظره منطقی و اصولی نیاز دارد؛ ایده شروع این مسابقات به فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص توسعه فضای گفتوگو، نقد و مناظره در دانشگاهها در سازمان دانشجویی جهاد دانشگاهی شکل گرفت و از سال 1389 فعالیتهای خوبی در این زمینه صورت گرفت.
وی در خصوص نحوه برگزاری این مسابقات گفت: هر تیم از ۴ عضو تشکیل شده است که لزوما از یک دانشگاه نیستند. ۲ نفر از اعضای تیم، مناظره کننده و ۲ نفر دیگر محقق هستند، و در زمان مسابقه فقط ۲ عضو مناظرهکننده به بیان دیدگاهشان در خصوص سوال و گزارهای که مطرح گردیده میپردازند و دو عضو محقق هر تیم نیز در خلال مسابقه به صورت محدود اطلاعاتی را در اختیار مناظره کنندگان قرار میدهند.
هیئت داوران نیز متشکل از ۳ عضو هیئت علمی دانشگاه است و یک ناظر نیز وقت باقی مانده گروهها را به اطلاع آنها میرساند و مدیریت جلسه را بر عهده میگیرد. زمان هر کدام از تیمها در مجموع ۱۶ دقیقه است که ۶ دقیقه برای طرح مساله و بیان چارچوب نظری و دو وقت ۳ دقیقهای برای پرسش، پاسخ و به چالش کشیدن افکار تیم مقابل در نظر گرفته شده است و زمان چهارم نیز برای جمع بندی و نتیجه گیری تیمها در نظر گرفته شده است.
مهدی فیض مشاور فرهنگی جهاد دانشگاهی در مراسم اختتامیه این مسابقات با تبریک فرا رسیدن ۱۳ آبان و روز دانشآموز گفت: شعار این مسابقات «مناظره فرصتی برای یادگیری» است و این فضا باید به تدریج حاکم بر محیطهای دانشگاهی شود؛ گاهی در تعاملاتمان احساس میکنیم که حق مطلق از آن ماست و سایر نظرات اشتباه است که این درست نیست و باید یاد بگیریم که نسبت به آنچه قبول داریم و نظر ماست دچار توهم نشویم و تحمل شنیدن نظرات دیگران را نیز داشته باشم.
وی افزود: مناظره واقعی برای رسیدن به مفاهمه و نقطه اشتراک است و در طول مذاکره باید نظراتمان را به هم نزدیک کنیم و از ایجاد تفرقه در مناظره بپردازیم. مسابقات مناظره به دانشجویان در طول تحصیلات و به ویژه تحصیلات تکمیلی کمک میکند تا بتوانند به فضای نظریهپردازی وارد شوند.
مجید سرسنگی معاون فرهنگی دانشگاه تهران نیز در پایان این مراسم گفت: بخش اعظم شخصیت دانشجو قبل از ورود به دانشگاه شکل گرفته است اما تفاوتی که محیط دانشگاه با سایر محیطها دارد، وارد کردن دانشجو به کنشگری اجتماعی است و یکی از مشکلات ما در جامعه نیاموختن کنشگری صحیح اجتماعی و سخن گفتن است.
وی در ادامه گفت: اگر هدف مسابقات مناظره دانشجویی نهادینه کردن کنشگری صحیح و سخن گفتن منطقی باشد باید اذعان کرد این مسابقات به خوبی به این هدف دست یافته است.
سرسنگی با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری در خصوص نقد گفت: ایشان در سخنانشان پیرامون اهمیت نقد و انتقاد میفرمایند: «کسانی را که نقد میکنند و لزوما با ما همسو هم نظر نیستند نباید دشمن بدانیم»؛ به نظر میرسد یکی از رسالتهای جامعه دانشگاهی گسترش فرهنگ درست شنیدن و عمل به حرف و نظر دیگران است
معاون فرهنگی دانشگاه تهران در پایان با اشاره به این نکته که علیرغم اینکه دانشگاه باید بر محیط و تحولات جامعه اثرگذار باشد اما گاهی دیده میشود که محیط دانشگاه از جامعه اثر میپذیرد، گفت: نیاز داریم که فرهنگ مناظره و گفتمان صحیح از دانشگاه آغاز شود و در ادامه به جامعه نیز تسری پیدا کند.
در پایان این دور از مسابقات از تیمهای برتر تقدیر شد و جوایزی به آنان اهدا گردید.