حجتالاسلام والمسلمین مهدی امیدیان، مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآن ـ مردمی لرستان در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در پی بازتاب مصاحبه رئیس هیئت مدیره تشکلهای قرآن و عترت کشور درخصوص فعالیت هیئت رسیدگی به مؤسسات منطبق با منویات رهبری است و اینکه به امضاءکنندگان طومار اطلاعات غلط دادهاند، گفت: مؤسسات قرآنی در طومار منتشر شده، خودشان خودجوش دستگاه بالادستی را بهعنوان نظارت انتخاب کردهاند که تعداد آماری که از مؤسسات در مجموعه سازمان تبلیغات بیشتر از تعدادیست که در ارشاد است که این نشان میدهد توجهشان به سازمان تبلیغات اسلامی بهدلیل اینکه تحت نظارت مقام معظم رهبری است، بیشتر است.
وی عنوان کرد: حتی مجموعههایی که در اتحادیه تشکلها عضو هستند قابل رصد است که مجوز سازمان تبلیغات و وزارت ارشاد دارند و آنچه که در این نامه و طومار امضا شده است و بر آن تأکید شده است تشکر و تجلیل از فعالیتهای شورای توسعه و معاونت قرآن و عترت است، اما اینکه این بزرگوار این تصمیمات را بهعنوان تصمیمات سازمان دارالقرآن لحاظ کرده است تصمیمات غلطیست که خود مؤسسات قرآنی فارغ از بحث سازمان تبلیغات و دارالقرآن عمل میکنند و عملگرا هستند و به صورت مستقل هستند.
مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآن ـ مردمی لرستان با ابراز گلایه از اینکه منشأ این امضاها را به سازمان دارالقرآن و تبلیغات اسلامی منتصب کنند، اشتباه است، ادامه داد: هیچ اطلاعات غلطی در اختیار مؤسسات قرار نگرفته است و آنچه که اطلاعرسانی شده نه مغالطهآمیز بوده و نه مغرضانه است.
وی افزود: نیروهای متدین انقلابی که ایشان در مقابل آنها موضع گرفته است آنها افرادی هستند که به صورت خودجوش و مردمی آمدهاند و مؤسسات را ایجاد کردهاند و درخواستشان بهعنوان یک نهاد این است که تابعیت نظارت دستگاهی را داشته باشند که وابسته به مقام معظم رهبریست که دستخوش تغییر دولتها قرار نگیرند.
امیدیان عنوان کرد: امضاها مغرضانه و مغالطهآمیز نبوده است و فردی در مؤسسات قرآنی و اتحادیهها منفعت شخصی برای جمعآوری امضاها در نظر نداشته است و سؤال ما این است که آیا اتحادیههای استانی جایگاهی در شورای توسعه دارند تا بتوانند از آن استفاده کنند تا بخواهد این امر به دلیل منفعت شخصی انجام گیرد. آیا اتحادیههایی که مخیل در امضاء طومار بودهاند آیا بهدنبال منفعت شخصیشان بودهاند و یا اینکه افرادی که بالادستی نشستهاند و برای اتحادیهها تصمیم میگیرند این منفعت را میخواهند ببرند؟
بدیهیست که هیچ منفعتی در این جریان نیست
وی بیان کرد: بدیهیست که هیچ منفعتی در این جریان نیست و هیچ اطلاعات اشتباهی به مؤسسات قرآنی داده نشده است بلکه این سهم و درخواست مؤسسات است که در نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، قرآن را از شئونات رهبری میدانند و مسائل قرآنی را از مباحثی میدانند که رهبر معظم انقلاب باید به آنها عنایت و توجه کند. مفسر قرآن کریم ائمه اطهار(ع) هستند که به تبع آن ولیفقیه به صورت عامل حاکمیت بر آن دارد که ما به عنوان مؤسسه قرآنی این را حق قانونی خود میدانیم که در این راستا ورود پیدا کنیم.
امیدیان تصریح کرد: در بحث شورای توسعه فرهنگ قرآنی اما چرا باید برای سهمخواهی مؤسسات دستگاههایی سهمخواهی کنند که هیچ نقشی در ایجاد مؤسسات قرآنی ندارند و با احترام کامل مانند سازمان اوقاف و امور خیریه که برنامه قرآنی فاخری دارند اما آیا در به وجود آوردن مؤسسات قرآنی نقشی داشتهاند؟ اینکه به صورت مساوی نماینده سازمان دارالقرآن در این شورای 9 نفره حضور دارند عادلانه است. آن عقبهای که سازمان دارالقرآن در تاسیس خانههای قرآن شهری و روستایی دارد آیا آن عقبهای که ارشاد و معاونت قرآن و عترت دارد آیا باید اوقاف نیز مساوی نماینده داشته باشد؟ آیا بیش از دو هزار تشکل قرآنی باید یک نماینده در شورای 9 نفره داشته باشد و دستگاهی که 500 تشکل نیز دارد یک نماینده داشته باشد و این عدالتش کجا با منویات مقام معظم رهبری سازگار است.
وی بیان کرد: ما به عنوان امضاکنندگان این طومار از آقای سرابی و مجموعههایی که منافع حقوق مؤسسات هستند خواستاریم که عملگرا باشند و مدافع حقوق مؤسسات قرآنی باشند و نه اینکه مؤسسات را متهم به غرض و اشتباه کنند. مؤسسات قرآنی با دید باز و روشنگری آگاهانه و اعتقاداتشان این طومار را نوشتهاند و دنبال این هستند که حقوقشان را مطالبه کنند و دنبال این نیستند که پیرو منفعت شخصی در این جریانات ورود پیدا کنند. مؤسسات قرآنی شهرستانها بیشترین مشکلات را دارند و میخواهند که نهادی حاضر و ناظر فعالیتهایشان باشد که در اساسنامهاش به صورت دستوری و حاکمیتی امور مؤسسات را دارد.
مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآن ـ مردمی لرستان با تأکید بر اینکه همه به دنبال ادغام هر دو اتحادیه هستیم، اظهار کرد: اما دلیل طولانی شدن ادغام دو اتحادیه چیست؟ آیا بحث آن تشکیل این شورای 9 نفره است؟ مگر این شورا تشکیل نشده است؟ چرا تاکنون نتوانستهاند دبیری این شورا را محقق کنند؟ آیا این امر به دلیل مشکلات درونی شوراست؟ چرا تشکیل جلسه شورای توسعه فرهنگی قرآنی بازهم به تعویق افتاد؟ چرا پیگیر و رصد فعالیتهای قرآنی به صورت فردی انجام میگیرد و نه جمعی؟ چرا از خود مؤسسات قرآنی این امر را مطالبه نمیکنند؟
امیدیان تصریح کرد: طی این مصاحبه «اتحادیه تشکلهای قرآن و عترت کشور نیز عنوان کردند ما هم میتوانیم طوماری را آماده کنیم و در این طومار، مغالطهای که صورت گرفته است، توضیح دهیم» تأکید می کنم این طومار را تهیه کنید؛ اما هیچ مغالطهای صورت نگرفته است و طومار ما به این عنوان نیست که مؤسساتی که مجوز ارشاد را دارند نمیخواهند تبعیت مقام معظم رهبری را نداشته باشند! نه اینگونه نیست.
مؤسسات وابسته به ارشاد ماهیت فرهنگی قرآن و عترت دارند
وی ادامه داد: در صورتی که مؤسساتی که وابسته به ارشاد هستند ماهیت فرهنگی قرآن وعترت دارند اما مؤسسات تبلیغات اسلامی تنها ماهیت قرآنی دارند و مطالبه مؤسساتیست که تنها قرآنی هستند و ماهیت قرآنی دارند و بیش از 90 درصد فعالیتهایشان قرآنیست مطالبشان در این است که حاکمیت نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران با ولیفقیه است و دستگاه نظارتی برای مؤسسات مردمی از سوی رهبری در اساسنامه سازمان تبلیغات اسلامی معرفی شده است و این منافاتی با ارشاد و قانون و قانونگذاری ندارد.
امیدیان تصریح کرد: آنچه که ما در نظر داریم و بر آن اذعان داریم خلوص نیت و پاک بینی دوستان بالادستیست که میخواهند تصمیماتی برای مؤسسات مردمنهاد بگیرند نه اینکه خودشان یک طرفه بنشینند و تصمیماتی اخذ کنند و امضاءهای جمع شده در این راستا را مغالطهآمیز و مغرضانه بدانند. مگر مؤسسات قرآنی صاحب اختیار و به عنوان تشکل مستقل نیستند.
وی اظهار کرد: چرا این طومار را آقای سرابی تقابل نهاد مردمی در مقابل هم میداند؛ ما هیچگاه در مقابل نهاد مردمی قرار نیست تقابل کنیم. بلکه از جایگاه خودمان که جایگاه فاخریست و خالصانه و مخلصانه مؤسسات فعالیت میکنند و خودجوش به وجود آمدهاند و میخواهند تحت حاکمیت سازمان تبلیغات اسلامی باشند و این به معنایی نیست که در مقابل آنها قرار گرفتهایم و تقابل مردم در مقابل مردم نیست و تقابل مردم حتی در مقابل دولت نیز نیست بلکه خواسته قلبی مؤسسات قرآنیست که نگاه متفاوت به این جریان دارند و نگاه نقدگرایانه و مطالبهگر دارند.
امیدیان اضافه کرد: این به معنایی نیست که مؤسسات قرآنی هنگامی که خواستار بحث نظارتیشان توسط سازمان تبلیغات اسلامی شدهاند برنامههای خودجوشی توسط مؤسسات انجام نشود. نه! چنانکه کماکان همینگونه بوده و هست و این دستگاه نظارت خود را بر فعالیتهای مؤسسات داشته است.
وی بیان کرد: ضمن احترامی که برای این بزرگوار قائل هستیم و خودشان را مطالبهگر حوزه مردمی میدانند چرا در پوشش دستگاههای مردمی و اتحادیه تشکلهای قرآنی اظهارنظر میکند بلکه باید از جایگاه شورای توسعه اظهارنظر کند که دستگاه دولتی است و از این طریق مطالبهگر باشد.
امیدیان اضافه کرد: براساس فرمایش بنیانگذار کبیر انقلاب «میزان رأی ملت هستند». کسانیکه در این جریان تصمیم میگیرند مؤسسات قرآنی است نه شورای توسعه فرهنگی و نه وزارت ارشاد و تبلیغات اسلامی و تا زمانی که خواست و مطالبه ما محقق نشود سکوت نمیکنیم و از موضع خودمان دفاع میکنیم حتی بخش دیگر این امضاها برای درخواست مطالباتمان در راه است.
وی عنوان کرد: سؤالمان این است که چرا بعد از حدود شش سال ادغام مؤسسات قرآنی شکل نگرفته است؟ آیا به دلیل طومار مؤسسات قرآنیست؟ و یا روش ناصحیحیست که در گذشته داشتهاند و روندهای کاری که داشتهاند؟ خواهشمان این است که مؤسسات قرآنی را با این حرفها مورد هجمه قرار ندهند. این امر را آگاهانه مطالبه کردهاند و اینکه حرکت ما را در جهت امضای طومار مغالطهآمیز و مغرضانه میدانند اشتباه است چون خواسته ناصحیحی نیست و میخواهیم نظارت مؤسسات برعهده سازمان تبلیغات اسلامی باشد.
امیدیان با اشاره به اینکه مؤسسات، مشکلات عدیدهای چون مشکلات مالی و مکانی دارند و حتی برخی از آنها به تعطیلی انجامیدهاند، بیان کرد: چرا نباید نسبت به تقویت بنیه و محتوای مؤسسات تلاش شود و اینکه چرا گامهای مؤثر در زمینه ارتقای فعالیتهای کمی و کیفی قرآن مؤسسات برداشته نمیشود؟ مطالباتمان نسبت به این جریان جدی است و اگر نیاز باشد حتی طوماری را به مقامات بالاتر کشوری خواهیم فرستاد.
سمیرا باباجهد انصاری