به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) نشست «سرانجام ادغام اتحادیههای قرآنی و بررسی طومار اعتراضآمیز مؤسسات» بعد از ظهر امروز، سوم آذرماه با حضور حجتالاسلام والمسلمین کوششی، مدیرعامل اتحادیه موسسات قرآنی مردمی و حسن محمدی، مدیرعامل اتحادیه تشکلهای قرآن و عترت در خبرگزاری ایکنا برگزار شد.
در ابتدای این جلسه، حجتالاسلام کوششی، مدیرعامل اتحادیه موسسات قرآنی مردمی درباره دلایلی که موجب شده تا ادغام دو اتحادیه بعد از سالها اتفاق نیافتد، اظهار کرد: بحث ادغام اتحادیهها بیش از پنج سال است که مطرح شده و مخالفان و موافقانی هم داشته است و در این میان خبرگزاری ایکنا و صداوسیما نیز به این بحث پرداختهاند.
وی افزود: طی یکی دو سال گذشته جلسات مشترکی بین اعضای هیئت مدیره هر دو اتحادیه برگزار شد و مسئولان حاضر در این جلسه تأکید داشتند این ادغام اتفاق بیافتد اما آنچه که مانع این ادغام است اختلاف بر سر مکانیزم ادغام و همچنین اصل موسسات قرآنی است.
کوششی ادامه داد: با توجه به اینکه دو دستگاه حاکمیتی بر دو اتحادیه نظارت دارند جلسات کارشناسی متعددی هم برگزار شد و این جلسات شامل 25 جلسه در دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی بود که در این جلسات بحث ادغام اتحادیهها مطرح شد تا اینکه بحث رسیدگی به امور موسسات پیش آمد که از این پس اصل ادغام کنار گذاشته شد تا اول بحث حاکمیتی موسسات حل شود.
مدیرعامل اتحادیه موسسات قرآنی مردمی کشور با بیان اینکه بحث ادغام در ابتدا خوب پیش رفت اما دچار مشکل شد، گفت: بنده پیشنهادی دارم که در این صورت بحث ادغام هر چه زودتر اتفاق میافتد؛ بنده معتقدم اگر بخواهیم شرایطی را برای انجام امری تعیین کنیم به طور قطع ضابطین این مقررات نباید در آن قسمت منافعی داشته باشند تا با نگاه فراتری به قضیه نگاه کنند.
وی ادامه داد: برای اینکه بتوانیم ادغام را صورت دهیم و صداقت خود را نیز ثابت کنیم و تلقی انحصارطلبی نیز در ذهن برخیها به وجود نیاید، میتوانیم به عنوان مسئولان اتحادیهها در اولین دوره اتحادیه مدغم نه کاندیدا شویم و نه حضور پیدا کنیم که اگر این اتفاق بیافتد بحث ادغام به سرعت عملیاتی میشود.
کوششی ادامه داد: میتواند یک گروه سوم بیاید با تجربیات جدید و مدیران قبلی هم میتوانند در کنار این افراد به عنوان مشاور حضور داشته و تجربیات خود را در اختیار آنها قرار دهند؛ مانع جدی ادغام اتحادیهها این است که ما چیزی را تنظیم میکنیم که منابع و منافعش به خودمان بازمیگردد که اگر این روند اصلاح شود ادغام اتفاق میافتد.
همچنین، حسن محمدی، مدیرکل اتحادیه تشکلهای قرآن و عترت درباره دلایلی که موجب شده ادغام اتحادیهها اتفاق نیفتد، اظهار کرد: مشکلی که در ارتباط با ادغام وجود دارد نگاه اصولی و بنیادی برخیها است و برخی دوستان معتقدند چه اشکالی دارد اتحادیه زیاد باشد؟!
وی با تأکید بر لزوم ادغام برای به اشتراک رسیدن در حوزه سیاستگذاری و تصمیمگیری، عنوان کرد: در حوزه سیاستگذاری، سیاستها باید واحد باشد؛ فرض کنید دو دستگاه در کشور گواهینامه با استانداردهای مختلف بدهند که در این صورت در حوزه عمل و اجرا دچار مشکل میشوند.
محمدی یادآور شد: تعدد در حوزه اجرا مناسب است اما در حوزه سیاستگذاری به هیچ عنوان مناسب نیست و سیاستگذاری باید واحد باشد.
وی در این بخش از سخنان خود عنوان کرد: عدم استقلال و تصمیمگیری توسط اتحادیهها مشکل دیگری است و گاهی اوقات میبینیم که مسئولان دستگاههای دولتی نگاه ابزاری با اتحادیهها دارند و دخالت مستقیم و موثری دارند که موجب میشود ادغام اتفاق نیفتد. دو اتحادیه موافق بحث ادغام هستیم پس چرا این ادغام صورت نمیگیرد؟ حتما جایی هست که وارد میشود چرا که ما به توافق رسیدهایم اما نمیشود.
مدیرکل اتحادیه تشکلهای قرآن و عترت ادامه داد: یک دست ثالثی خارج از مجموعه نمیگذارد ادغام صورت گیرد و دخالتهای مستقیم و غیرمستقیم برخی مسئولان اجازه نمیدهد این ادغام اتفاق بیفتد؛ متأسفانه نگاه تمامیت خواه و انحصارطلبانه هم ایجاد شده که معتقدند همه چیز باید در یک جا خلاصه شود.
وی در پاسخ به پیشنهاد حجتالاسلام کوششی، اظهار کرد: به نظرم در این پیشنهاد به ماهیت استقلال و مردمی بودن اتحادیهها توجه نشده است و کسی که نگاه دموکراتیک و مردمی دارد باید اجازه دهد تا خرد جمعی تصمیم بگیرد و دلیلی ندارد که مدیران کنونی در اتحادیه مدغم کنار بکشند تا حسن نیت خود را ثابت کنند بلکه مدیران جدید باید با نظر خرد جمعی انتخاب شوند.
گزارش تفصیلی این نشست به زودی بر روی خروجی ایکنا قرار میگیرد.