به گزارش
خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا)، مهدی کاظمی خالدی در آیین اختتامیه چهارمین دوره مسابقات ملی مناظره دانشجویان، گزارشی از این مسابقات ارائه کرد و گفت: سال ۸۱ برخی از محققین و اساتید حوزه و دانشگاه نامهای را خطاب به مقام معظم رهبری نوشته و در مورد بحث آزاداندیشی در دانشگاهها ابراز نگرانی کردند. پاسخ کوتاه رهبر انقلاب به این نامه منجر به راه اندازی کرسیهای آزاداندیشی شد؛ اما این فضای آزاداندیشی را دانشجویان در دانشگاه برای خودشان متصور نبودند تا به گفتوگو و ابراز جدی عقاید و نظراتشان بپردازند.
کاظمی اظهار کرد: سازمان دانشجویان در سال ۸۹ حرکتی را آغاز کرد که کار مطالعاتی آن به مدت ۲ سال به طول انجامید. در سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی درکی از نیاز جدی نخبگان دانشگاهی به گفتوگو ایجاد شد و به دنبال آن مدلهای خارجی را بررسی کردیم و با مطالعه فراوان پس از مشورت با جمعی از اساتید بنام کشور مسابقات مناظره دانشجویی با محوریت آموزش طراحی شد.
تفاوت مسابقات با مدلهای جهانی
وی افزود: همان گونه که شعار چهارمین دوره مسابقات ملی مناظره دانشجویان «مناظره، فرصتی برای آموزش و یادگیری» انتخاب شد، مهمترین اهداف مسابقات مناظره آموزش و یافتن حقیقت است. برای بومی سازی مسابقات نیز به مطالعه تجربه کشورهای دیگر پرداختیم، اما چند نکته متفاوت با سایر تجربههای جهانی داشتم و بر اساس نظر اساتید این موارد را مرتفع کردیم؛ مواردی مانند اینکه: «گزارهها موضوعات مثبت خبری باشد، آموزشهای لازم قبل از مسابقات به شرکت کنندگان داده شود، رعایت ارزشهای اخلاقی و مناظره تیمها بر اساس مواضع حقیقی آنها» از مواردی است که منحصر به مسابقات مناظره دانشجویی است و در خلال بومی سازی مدلهای جهانی با مشورت اساتید لحاظ شده است.
ارزیابی تیمها بر اساس شاخصهای از پیش تعیین شده
کاظمی ادامه داد: کمیته علمی این دوره از مسابقات متشکل از اساتید بنام و مطرحی همچون آقایان: علی منتظری، عبدالحسین خسروپناه، سیدضیاء هاشمی و اساتید بزرگوار دیگری بود. همچنین کمیته داوران این مسابقات متشکل از ۱۵ تا ۱۷ عضو هیئت علمی دانشگاههای کشور بود که با راهبری پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی مسابقات این دوره را ارزیابی و قضاوت میکردند و مسئولیت هیئت داوران بر عهده نعمت الله فاضلی از اساتید مطرح کشور بود. ارزیابی و قضاوت هرمسابقه توسط سه داور و بر اساس پارامترهایی نظیر: برنامهریزی، هماهنگی و انسجام گروهی، اخلاق مناظره، فرآیندهای علمی، فن بیان، احاطه و اشراف نسبت به موضوع و خلاقیت در طرح مساله انجام میشد.
تاریخچه مسابقات مناظره دانشجویی
سرپرست سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی به تاریخچه این مسابقات اشاره کرد و گفت: نخستین دوره مسابقات در دانشگاه تربیت مدرس با حضور ۱۶ تیم برگزار شد و دانشجویان مقطع کارشناسی دانشکده علوم اجتماعی تهران قرمان این دوره از مسابقات شدند. در دومین دوره ۲۸ تیم حضور یافتند و دانشجویان رشته حقوق دانشگاه علامه طباطبایی عنوان نخست مسابقات را به دست آوردند. در سومین دوره نیز ۲۲ تیم دانشجویی به مناظره پرداختند که تیمی از دانشکده حقوق دانشگاه امام صادق اول شد.
وی خاطرنشان کرد: در سه دوره قبل مسابقات به شکل کشوری برگزار میشد، اما در این دوره فراتر از مرزهایی که برای خودمان تعریف کرده بودیم، گام برداشتیم که این امر به مدد همکارانم در واحدهای استانی جهاد دانشگاهی محقق شد. ۱۷۰ گروه از ۲۰ استان در این دوره از مسابقات شرکت کردند و ۵۸ تیم به مرحله منطقهای راه یافتند و از این تعداد ۱۲ تیم به مرحله کشوری راه پیدا کردند و از ۲۸ تا ۳۰ آذرماه در دانشگاه امیرکبیر به رقابت با یکدیگر پرداختند.
بیشترین استقبال از سوی دانشگاههای استان زنجان و دانشگاه تهران
بیشترین استقبال از سوی دانشگاههای استان زنجان شکل گرفت و ۳۰ تیم از دانشگاههای این استان در مرحله استانی مسابقات حاضر بودند. در استان تهران نیز دانشگاه تهران با ۱۶ تیم بیشترین استقبال را از مسابقات داشت. ۳۷۹ تن از شرکت کنندگان از دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشگاههای تابعه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بودند. همچنین ۲۹۴ دانشجو از رشتههای فنی و مهندسی و ۲۹۱ دانشجو از رشتههای علوم پایه در این مسابقات حضور داشتند. ۴۷۰ تن از دانشجویان شرکت کننده در مقطع کارشناسی مشغول به تحصیلاند. در این دوره، تیمهای دانشجویی در قالب ۲۳۲ مسابقه، پیرامون ۱۶۰ گزاره به مناظره پرداختند.
وی در پایان گفت: دانشگاههای: تهران، امام صادق (ع)، بینالمللی امام خمینی (ره) قزوین، اصفهان، اراک، ایلام، فردوسی مشهد، تبریز، الزهرای زنجان و علوم پزشکی اراک، ۱۲ تیم حاضر در مسابقات مرحله کشوری بودند.