به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، یکصد و سی و هشتمین نشست کمیسیون دائمی شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری (عتف) عصر امروز چهارشنبه، 28 بهمنماه با حضور وحید احمدی، معاون پژوهش و فناوری وزیر علوم و مدیر کل شورای عالی عتف برگزار شد.
احمدی، معاون پژوهشی وزیر علوم در پایان این نشست با اشاره به دستور جلسه در جمع خبرنگاران گفت: دو موضوع اصلی را بررسی کردیم؛ یکی برنامهها و گزارش عملکرد منطقه ویژه آذربایجان شرقی که اسم آن ربع رشیدی است، سال گذشته در شورای عالی پنج منطقه ویژه را شامل منطقه ویژه اصفهان، یزد، خراسان رضوی، آذربایجان شرقی و بوشهر تصویب کردیم.
وی افزود: در فاصله تصویب مناطق ویژه تا الان کارهای زیادی از لحاظ برنامهریزی، سازماندهی و نظامدهی و آموزش مجموعه شده است؛ الان اساسنامه سازمان عامل(سازمانی که بخواهد آن منطقه را هدایت کند) و احکام مسئولان و کمیسیونهای مختلف و هیئتهای اجرایی آنها صادر شده است. خوشبختانه یکی از مناطق ویژه فعال ما همین منطقه ویژه آذربایجان شرقی است.
مدیر کل شورای عالی عتف با اشاره به معنی منطقه ویژه بیان کرد: کانونی برای مناطق ویژه علم و فناوری داریم، برای اینکه بین این مناطق همگرایی و هماهنگی، اجتماع و همافزایی برای آنها ایجاد کنند قانون این مناطق تعریف شده و دولت هم مسئولیت آن را به شورای عالی عتف واگذار کرده است، شورای عالی عتف هم اساسنامهها و آییننامهها را تنظیم کرده است. مناطق ویژه شامل دانشگاهها، مراکز پژوهشی، شهرکهای صنعتی و حتی فرودگاههاست، این مناطق تعیین شدهاند تا برنامه توسعهای آن منطقه را پیش ببرند که مسئولیت آن هم برعهده استاندار است.
وی ادامه داد: منطقه ویژه، منطقهای است که علمی تعیین و مدیریت میشود و همه با هم همافزایی مدیریتی خواهند داشت. یکسری مزایای خاص دارد، مثل مناطق آزاد از تسهیلاتی برخوردار خواهد بود، معافیتهای خاص، گمرکی و اختیارات خاصی دارند و روابط بینالمللی خاصی را میتوانند داشته باشند؛ مجموعه اینها مزیتی است که الان توجه و تصمیم دولت روی فعال شدن این پنج منطقه است و البته امکان دارد که برخی از مناطق دیگر هم بتوانند اگر ظرفیت داشته باشند و ارزیابی شوند منطقه ویژه شوند.
معاون پژوهشی وزیر علوم اظهار کرد: در گزارشی که امروز ارائه شد، مناطق تعریف شدند، مسئولیتها، حوزهها و تفاهمنامهها را تعریف کردند، البته شروع برنامه است.
احمدی با اشاره به پروژه رصدخانه ملی کشور که موضوع بعدی جلسه بود، بیان کرد: از سال 79 طرح رصدخانه مطرح شده، افت و خیزهایی داشته و اعتباراتی برای آن در نظر گرفتهاند، مجری طرح هم پژوهشگاه دانشهای بنیادی است که از گذشته هم در این قضیه پیگیریهای زیادی داشتند؛ در واقع هدف این بوده که با توجه به اهمیت موضوع رصد در کل علوم، که بین رشتهای است و همه رشتهها میتوانند از آن استفاده کنند و هماهنگی داشته باشند. خوشبختانه در صحبتهایی که بین وزارتخانه، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و سازمان برنامه و بودجه انجام شد توافق شد که این طرح احیا و تقویت شود و درخواست مجموعهها این بود که این طرح به عنوان طرح کلان ملی مطرح شد؛ با توجه به سیاستهای شورای عالی عتف که باید حتماً طرح متقاضی داشته باشد معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اعلام حمایت کردند.
احمدی گفت: وقتی طرح کلان ملی میشوند امتیازات خاصی دارند و هم اینکه دولت به آنها توجه خاصی دارد که در ردیف میآید و با عوض شدن افراد خیلی نمیتواند تغییرات داشته باشد، وقتی طرح کلان ملی میشوند مجموعه بزرگتری با آن درگیر میشوند؛ بنابر این مزایای جانبی زیادی برای کسانی که با آن طرح همکاری میکنند دارد چون بالاترین مرکز علمی کشور آن را تصویب کرده است و از لحاظ اعتبار علمی، امتیاز بالایی را دارد.
وی اظهار کرد: در نهایت صحبت شد که موضوع به کمیسیون مربوطه در شورا ارجاع شده و کمیسیون هم انشاءالله نظرات خود را اعلام میکند. ارزیابی اولیه هم در کمیسیون شده است.
معاون پژوهشی وزیر علوم در پاسخ به ایکنا، عنوان کرد: طرح کلان ملی جامع تفسیر قرآن مربوط به جریانهای تفسیری قرآنی است، در آن جا هنوز به نظر میآید نهادی نیامده که مسئولیت بپذیرد؛ قاعدتاً باید کمیسیون آموزش و پژوهش عالی قرآنی کشور آن را میپذیرفت که هنوز اعلام نکردهاند که این طرح را میپذیرند.
وی اظهار کرد: این طرح جزء 13 طرحی است که هنوز متقاضی حاضر به پرداخت اعتبارات را ندارد و در صورت پیدا نشدن حامی متوقف میشود، نهادهای دیگر و هر جای دیگر میتوانند ورود پیدا کنند و طرح را قبول کنند.