به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، محمود خدادوست معاون طب سنتی و اسلامی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در نشست خبری خود که امروز، 3 اسفندماه در وزارت بهداشت برگزار شد با بیان اینکه تا کنون سوء استفادههای مختلفی از طب اسلامی صورت گرفته است، اظهار کرد: عدهای با سوء استفاده از اعتقادات و علائق دینی مردم، به کارهایی در این حوزه اقدام میکنند که هم غیر دینی است و هم قانونی.
وی تصریح کرد: طب سنتی ما طب زکریای رازی، ابن سینا و جرجانی است که تأکید دارند تا زمانی که میتوان از غذا برای درمان استفاده کرد نباید هیچ دارویی تجویز شود و در ادامه میگویند در زمانی که یک گیاه میتواند بیماری را نجات دهد نباید به آن دو گیاه اضافه کرد اما آیا این سوء استفاده گران این گونه میکنند؟
خدادوست عنوان کرد: اگر کسی مدعی طب سنتی ایرانی ــ اسلامی است باید بر اساس 6 اصل ضروری به اصلاح سبک زندگی توصیه کند، اما چون منافع مالی در آن نیست این کار را انجام نمیدهند بلکه تنها با سوء استفاده از باورهای مردم به آنها و خود طب خیانت میکنند.
وی تصریح کرد: آنچه به عنوان طب صادق(ع) یا طب الرضا(ع) و طب روایی در بین مردم به طب اسلامی شهرت دارد، سوء استفاده از اعتقادات دینی مردم است، من ابایی ندارم اینها را میگویم چون هم به دین اسلام، هم به مردم و هم به طب خیانت میکنند.
معاون وزیر بهداشت تصریح کرد: ما 22 هزار روایت در رابطه طب داریم که متقن هستند اما عدهای کل این 22 هزار روایت را به عنوان طب اسلامی به خورد مردم میدهند که این نیز خیانت به دین، ائمه(ع) و مردم است؛ اینها عوام فریبی است.
وی بیان کرد: حضرت آیتالله جوادی آملی در مقاله مفصلی میفرمایند اسلامی بودن یا غیر اسلامی بودن یک علم به مبانی فلسفی و جهان بینی آن علم بستگی دارد اگر جهان بینی علم پزشکی اسلامی، باشد مطمئنا آن طب اسلامی است.
خدادوست بیان اینکه همه روایات که در حوزه طب وجود دارند راهنمای ما هستند، اظهار کرد: هر چیزی بایدها و نبایدهای اسلامی را رعایت کند اسلامی است و در این صورت میتوان به طب ما که باید و نبایدهای شرعی را رعایت میکند، عنوان طب اسلامی اطلاق کرد؛ در غیر این صورت ما رشته و یا شاخهای به عنوان طب اسلامی نداریم.
وی ادامه داد: امام صادق(ع) میفرمایند: در هیچ حرامی شفا وجود ندارد ما نیز اگر قرار است درمانی را تجویز کنیم باید حلال و حرام را رعایت کنیم. همه ما اعتقاد داریم که تنها شافی، خدا است این شاخصترین نگاه اسلام به طب است.
معاون وزیر بهداشت عنوان کرد: شیخ صدوق با اشاره به وجود روایات متعدد در حوزه طب میفرمایند: این روایات برای همه مردم و در همه مکانها و زمانها قابل تعمیم نیست، زیرا بسیاری از توصیههای ائمه(ع) در شرایط خاصی برای برای بلاد خاص و با توجه به شرایط اقلیمی و بومی بیمار مراجعه کننده به امام معصوم ارائه شده است.
وی همچنین در رابطه با رساله ذهبیه عنوان کرد: درباره این رساله حضرت امام خمینی میفرمایند: علامه مجلسی از فرصتی که در دوران صفویه ایجاد شد بسیاری از روایات ائمه (ع) را جمعآوری کرد اما این فرصت را پیدا نکرد که سندیت و متقن بودن آنها را با استفاده علم رجال و حدیث را بسنجد این وظیفه ما است که این کار را انجام دهیم.
خدادوست ادامه داد: شیخ صدوق که الف تا یاء سفر امام رضا(ع) از مدینه به مشهد را نوشته هیچ جایی به رساله ذهبیه اشاره نکرده است با این وجود ما چرا باید این را به امام رضا(ع) منصوب کنیم؟
استفاده از ظرفیتهای طب سنتی در گردشگری حلال
خدادوست در ادامه و در پاسخ به پرسش خبرنگار ایکنا مبنی بر استفاده از ظرفیتهای طب سنتی برای رونق گردشگری حلال اظهار کرد: ایران با وجود چهار فصل و 11 اقلیم و چشمههای آبگرم، ظرفیتهای مختلفی برای آب درمانی و یا استفاده از آب و هواهای مختلف در درمان دارد.
وی افزود: در این راستا قرار است به ایجاد و گسترش دهکدههای سلامت در نقاط خوش آب وهوا بپردازیم و با استفاده از غذاهای ارگانیک از گردشگران پذیرایی و با استفاده از روشهای موجود در طب سنتی خدمات سلامت ارائه دهیم.
خدادوست عنوان کرد: هنوز این مراکز در کشور راهاندازی نشده و طبق تفاهمنامه وزارت بهداشت و دبیرخانه گردشگری سلامت قرار است به مراکزی که رویکردهای درمانی دارند مجوزهای اختصاصی را ما بدهیم قرار است چند مرکز در استانهای مازندران، البرز، قزوین و تهران راهاندازی شوند.
وی در ادامه طب سنتی را در حوزه درمان و پیشگیری از بیماریها مهم ارزیابی کرد و اظهار کرد: امروزه در هند و چین 50 درصد خدمات سلامت به وسیله طب سنتی انجام میشود.
خدادوست بیان کرد: طب سنتی چینی در همه کشورهای دنیا از جمله ایران استفاده میشود و حتی از سال 1987، سازمان جهانی بهداشت تأکید کرده که کشورهایی که مردم آنها به طب سنتی اعتقاد دارند آن را در نظام سلامت خود وارد کنند.
وی با اشاره به استراتژی سالهای 2002 تا 2005 سازمان جهانی بهداشت، اظهار کرد: در این استراتژی تأکید شده که طب سنتی در سال 2007 باید در نظام سلامت ادغام شود در حالی که ما تازه در سال 2006 رشته طب سنتی را ایجاد کردیم.
وی ادامه داد: استراتژی 2014 تا 2023 سازمان بهداشت جهانی تأکید میکند که از طب سنتی نه تنها در درمان بیماری مزمن و صعبالعلاج باید استفاده کرد بلکه در موضوع پیشگیری و ارتقا سلامت نیز باید از این طب استفاده شود.
خدادوست با بیان اینکه هم اکنون در 17 دانشگاه علوم پزشکی کشور روزه دکتری طب سنتی تدریس میشود، تصریح کرد: از سال 87 رشته داروسازی سنتی در 8 دانشگاه ایجاد شد و در سال 92 نیز رشته تاریخ علوم پزشکی در 6 دانشگاه در مقطع ارشد و یک دانشگاه در مقطع دکتری تدریس میشود.
وی در ادامه با اشاره به وجود 20 سلامتکده طب سنتی در دانشگاههای علوم پزشکی کشور اشاره عنوان کرد: مردم برای حفظ سلامتی و تندرستی و همین طور جهت تعیین مزاج و درمان میتوانند به این سلامتکدهها مراجعه کنند.
معاون وزیر بهداشت با تأکید بر اینکه مسئول طب سنتی حتماً باید تخصص طب سنتی را داشته باشد، عنوان کرد: وزیر بهداشت مجوز ساخت 20 سلامتکده با معماری ایرانی و اسلامی را که در آنها مشاوره، درمان و هم اقدامات دیگر در رابطه با طب سنتی در آن انجام شود، صادر کرده و هم اکنون نقشه اولیه معماری به همراه زمین تهیه شده و در مرحله انتخاب مشاور برای نقشه سازه و مهندس مشاور، بسته به شرایط اعتباری بین 2 تا سه میلیارد تومان به به این مراکز اختصاص داده شده و خوشبختانه از این لحاظ مشکل مالی وجود ندارد و امیدواریم در طی پروسهای 18 ماهه این مراکز ایجاد شوند.
خدمات طب سنتی تحت پوشش بیمه میروند
خدادوست با اشاره به گران بودن خدمات طب سنتی اظهار کرد: این خدمات تا سال گذشته تعرفه نداشتند اما امسال تعرفهها تصویب شده و ابلاغ گردیده است. همچنین با مساعدت و دستور وزیر بهداشت تعرفههای ویزیت، مشاوره، ماساژ، حجامت خشک و حجامت تر تدوین شده و طی دو هفته آینده در شورای عالی بیمه مطرح میشود تا به احتمال زیاد و کمک رسانهها این خدمات تحت پوشش بیمه قرار بگیرند.
ایجاد مراکز فرآوردههای طبیعی
معاون طب سنتی وزارت بهداشت همچنین از تأسیس مراکز ارائهکننده فرآوردههای طبیعی خبر داد و عنوان کرد: این مراکز به صورت داروخانههای نوین تأسیس میشوند تا به مردم فرآوردههای دارویی گیاهی عرضه کنند، البته این مراکز اکنون در سلامتکدههای ما فعال هستند و بحث بر سر به وجود آمدن داروخانههای نوین در سطح شهرها است.
وی با بیان اینکه سازمان غذا و دارو موافق ارائه فرآوردههای دارویی، گیاهی در داروخانههای موجود است، اظهار کرد: مقرر شد تا در تعدادی از داروخانههای منتخب فرآوردههای دارویی توزیع شود، البته دو هلدینگ وابسته به نیروهای مسلح قرار است مراکز ارائه فرآوردههای گیاهی را راهاندازی کنند، ما معتقد هستیم که ارائه داروهای گیاهی و گیاهان دارویی در داروخانهها از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نیست و لازم است که مراکزی جدا تأسیس شود.
عطاریهای فاقد مجوز!
خدادوست در مورد فعالیت عطاریهای بدون مجوز، توضیح داد: بیش از نیمی از عطاریها فاقد مجوز هستند آنها حتی داروهای گیاهی بینام و نشان عرضه میکنند و تفاوت آویشن و بابونه را نمیدانند البته اصل نظارت بر عطاریها بر عهده صنف است اما معاونت بهداشت، معاونت درمان و سازمان غذا و دارو میتوانند در حیطه وظایف خود بر عملکرد عطاریها نظارت کنند.
وی ادامه داد: با همکاری انجمن علمی طب سنتی، سازمان غذا و دارو و صنف عطاریها طرحی به صورت پایلوت در کرج اجرا شد تا صنوف، عطاریها را مجبور به طی دوره آموزشی بکنند، انجمن علمی آنها را آموزش داده و برای آنها پس از آموزش آزمون میگیرد سپس به آنها مجوز فعالیت میدهد.
معاون طب سنتی وزارت بهداشت ادامه داد: این به صورت پایلوت در تهران نیز اجرا میشود همچنین خدمات طب سنتی و سوزنی در حوزه درمان استانداردهایش تدوین شده اما هنوز از سوی معاونت درمان ابلاغ نشده است.
تنها مختصصان طب سنتی مجاز به ارائه خدمات درمانیاند
وی اعلام کرد: در حال حاضر تنها متخصصان طب سنتی ایرانی مجاز هستند تا طب سوزنی و حجامت انجام دهند، 80 نفر در ایران فارغالتحصیل شدهاند و 100 تا 200 نفر از خارج از کشور تخصص این امر را گرفتهاند ضمن اینکه برای درمان طبیعی تنها 5 نفر در کشور دارای مجوز هستند و 100 نفر نیز مجوز ماساژدرمانی دارند.
خدادوست با تأکید بر اینکه هیچ فردی در ایران مجوز انرژیدرمانی ندارد، اظهار کرد: پزشکان عمومی زیادی داریم که اکنون بدون مجوز رسمی کار طب سنتی انجام میدهند برای ساماندهی آنها مقرر شد تا انجمن علمی آنها را آموزش داده و از آنها آزمون گرفته و مشخص کند که این افراد تا چه سطحی میتوانند در طب سنتی خدمات ارائه کنند.
مدعیان طب سنتی غیر پزشک پشتوانههای غیر پزشکی دارند
وی در مورد برخورد با افرادی که بدون مجوز در کار درمان و طب سنتی دخالت میکنند، اظهار کرد: این افراد بیشتر غیرپزشک بوده و مردم باید بدانند بر اساس قوانین کشور افراد غیرپزشک حق مداخلات درمانی ندارند.
معاون طب سنتی وزارت بهداشت ادامه داد: افرادی که پزشک باشند از طریق نظام پزشکی و معاونت درمان میتوان با آنها برخورد کرد اما اگر این افراد پزشک نباشند، اطلاع ندارم که چگونه میتوان با آنها برخورد کرد.
قوانین جاری کشور بازدارند نیست/ بازنگری حوزه جرائم پزشکی
خدادوست اضافه کرد: بسیاری از متخلفان را دادگاهی میکنیم اما از آنجا که قوانین ما بازدارنده نیستند و جرایم ناچیز است، آنها بار دیگر آزاد شده و به کار قبلی باز میگردند البته معاونت حقوقی وزارت بهداشت تمامی جرایم مربوط به این حوزه را بازنگری کرده و به سازمان مدیریت و برنامهریزی ارائه کرده است اما من از سرنوشت آن اطلاعی ندارم.
خدادوست در رابطه با زالودرمانی عنوان کرد: یکی از روشهای درمانی در طب سنتی است که صرفاً توسط متخصص طب سنتی باید انجام شود و استانداردهای این درمان نیز تعیین شده است.
بهورزان شبکه بهداشت آموزش طب سنتی میبینند
وی در ادامه به آموزش بهورزان شبکه بهداشت اشاره کرد با تدوین کتاب اول اصول طب سنتی و آموزش حفظ تندرستی قصد داریم تا بهورزان 5 درصد از خانههای بهداشت کشور یعنی حدود هزار خانه را آموزش دهیم تا آنها بتوانند از طب سنتی استفاده کنند.