کد خبر: 3479091
تعداد نظرات: ۱۲ نظر
تاریخ انتشار : ۰۹ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۵:۰۶
در پی اظهارنظر عجیب معلم درباره مسلمانی حافظ؛

اسماعیلی: نامسلمانی حافظ محلی از اعراب ندارد

گروه ادب: یک پژوهشگر و مدرس ادبیات دانشگاه تهران گفت: حافظ که لقب لسان‌الغیب دارد و جهان‌بینی اسلامی وی در اشعارش مشهود است، بی‌شک مسلمانی واقعی بوده و شبهه درباره عمق باورهای دینی وی محلی از اعراب ندارد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، اخیراً علی معلم دامغانی از شاعران پیشکسوت کشورمان در سخنانی تاکید کرده که حافظ‌شناسان تا به حال درباره آثار حافظ بسیار صحبت کرده‌اند، اما هنوز حافظ را به لحاظ اسلوب نشناخته‌ایم و هنوز نمی‌دانیم مسلمان بوده است یا خیر!

این امر بهانه‌ای شد تا نظر رضا اسماعیلی، از پژوهشگران و مدرسان ادبیات فارسی دانشگاه تهران را درباره جهان‌بینی حافظ جویا شویم.

رضا اسماعیلی در گفت‌وگو با خبرنگار ایکنا با بیان اینکه حافظ که لقب لسان‌الغیب دارد و جهان‌بینی اسلامی وی در اشعارش مشهود است، بی‌شک مسلمانی واقعی بوده و شبهه درباره عمق باورهای دینی وی محلی از اعراب ندارد، تاکید کرد: جهان‌بینی دینی حافظ در غزل‌هایش مشهود است و در بیت بیت اشعارش با اشارات و تلمیحات قرآنی و حتی استفاده از متن آیات و احادیث مواجه هستیم.

اسماعیلی افزود: حافظ خود با صراحت تاکید کرده هر چه دارد از دولت قرآن است که این گفتار سندی بسیار محکم در رد هر شبهه و شکی است. حافظ شاعری مسلمان و موحد بوده و اعتقادی راسخ به جهان‌بینی توحیدی داشته است که این امر به دلیل و منطق نیاز ندارد و اشعارش بهترین گواه مسلمانی این عارف بزرگ است.

دبیر کنگره ادبی طاهره صفارزاده تصریح کرد: با اینکه درباره زندگی حافظ اطلاعات گسترده‌ای نداریم، ولی آنچه از متون تاریخی برمی‌آید نشان می‌دهد حافظ بسیار معتقد به قرآن کریم، متدین و مسلمان واقعی بوده و لهجه غزل‌هایش نیز عرفانی است. حافظ سلوک دینی داشته و با دیدگان مسلمانی به جهان می‌نگریسته است.

این شاعر آئینی افزود: حافظ به آسیب‌شناسی کسانی می‌پرداخت که با نقاب مسلمان و موحد ظلم می‌کردند و درد دین و قرآن داشته و می‌توان ادعا کرد زندگی این شاعر بزرگ بر اساس آموزه‌های دینی بوده است.

یادآور می‌شود که علی معلم دامغانی، شاعر پیشکسوت کشورمان و رئیس فرهنگستان هنر در تازه‌ترین کارگاه «شرح شعر» خود در حوزه هنری در سخنانی با بیان این که تفاوت‌هایی بین سبک و طرز شاعری وجود دارد، اظهار کرد: قله‌ای مانند حافظ وقتی صحبت از سبک می‌شود می‌گوید من همشهری سعدی استاد سخن هستم، اما طرز من با طرز سعدی متفاوت است.

وی ادامه داد: اگر بپذیریم که هر شاعری، به غیر از آثاری که خلق می‌کند، شخصیت حقیقی هم دارد که در آثارش نیز نمود پیدا می‌کند؛ باید شیوه دیگری هم با عنوان اسلوب، در کنار سبک و طرز شاعری طرح‌ریزی کنیم.

معلم بیان کرد: حافظ‌شناسان تا به حال درباره آثار حافظ بسیار صحبت کرده‌اند، اما هنوز حافظ را به لحاظ اسلوب نشناخته‌ایم و هنوز نمی‌دانیم مسلمان بوده است یا خیر. حافظ قرآن بودن با ایرانیت غلیظی که در اشعار حافظ وجود دارد متضاد است و اگر اینها را کشف کنیم شاید بتوانیم به تفسیرهای دقیق و درستی از اشعارش برسیم.

سعید راد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳۹۴/۱۲/۰۹ - ۱۷:۴۲
1
0
بنده با این گفته اقای اسماعیلی کاملا مخالف هستم / به هر حال اقای معلم هم صاحب نظر بوده و می توان نظر ایشان را هم حجت قرار داد.
ایمان کلامردری
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳۹۴/۱۲/۰۹ - ۱۷:۴۷
0
2
رسیدن به تفسیر درست از اشعار حافظ کاری پس پسندیده است اما نباید با این روش این چهره ایرانی و اسلامی را زیر سئوال ببریم.
حافظ دوست
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳۹۴/۱۲/۰۹ - ۱۷:۵۱
0
1
برادران من شما که عیوب دیگران را بزرگ میبینید ابتدا یک کنکاش در خود کنید بعد به دنبال برچسب زدن به بزرگان باشید. ادب و فرهنگ ما آمیخته با اسلام بئده و همه بزرگان ما از اسلام تبیعت کرده و این دین را سرلوحه همه فعالیت های خود قرار داده اند پس بهتر است به همه افکار و نظرات احترام بگذاریم.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳۹۴/۱۲/۰۹ - ۱۷:۵۵
0
2
احسنت به استاد ادب جناب اقای اسماعیلی.
زهرا دانشور
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳۹۴/۱۲/۰۹ - ۱۷:۵۸
0
1
بنده به گفته استاد محدثی تکیه دارم که فرمودند: کاملاً موافق هستم که حافظ را به درستی نشناخته‌ایم، چون شاعری بسیار بزرگ است و هر چه در اشعارش تفحص کنیم با افق‌هایی نامحسوس روبه‌رو می‌شویم.
کوروش مزینانی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳۹۴/۱۲/۰۹ - ۱۸:۰۰
0
2
سلام خوانندگان محترم بدانید که حافظ یک مسلمان تمام و کمال بوده زیرا که در بیتی از خود این شاهکار را به جا گذاشته است: صبح‌خیزی و سلامت‌طلبی چون حافظ/ هرچه کردم همه از دولت قرآن کردم
روح الله کاشمری
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳۹۴/۱۲/۰۹ - ۱۸:۰۳
0
1
شمایی که بر خلاف نظر استاد معلم نظر می دهید قطعا می دانید که استاد معلم از بزرگان شعر و ادب فارسی هستند پس چرا بر خلاف اصول ادبی حتی حاظر نیستید بر روی نظر استاد کمی تعامل کنید و تنها با انتشار اخبار مخالف ایشان سعی در وارد کردن خدشه به نظرات ارزشمند ایشان دارید.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳۹۴/۱۲/۰۹ - ۱۸:۱۲
0
1
عظمت حافظ در طرز تفكر اوست، من به دلايل بسياري، حافظ را ضد «جبر» مي‌دانم، در اين صورت اگر در پاره‌اي از ابياتش مي‌بينم كه خطاب به زاهد مي‌گويد؛ از ازل خدا مرا گناهكار خلق كرده، شك نيست مي‌خواهد منطق جبري آن حضرت را گرزوار به كله‌اش بكوبد.» شاملو همچنين در مصاحبه با مجله فردوسي، حافظ را در شمار شعراي ضعيف ارزيابي كرده بود: «افق حافظ از افق بسياري شاعران متوسط روزگار ما نيز محدودتر بوده است. شايد بتوان ادعا كرد كه مي‌توان در پرمايه‌ترين اشعار شاعري چون «اليوت» چنان غوطه خورد كه شناگري ماهر در گردابي هايل، اما هرگز نمي‌توان درباره حافظ اين چنين ادعا كرد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳۹۴/۱۲/۰۹ - ۱۸:۱۵
0
1
از تاریخ حافظ، هر چه که ما مطالعه کنیم، این مطلب روشن می شود که حافظ یک مردی بوده در زی علما و البته در عین اینکه یک عارف بوده (نزدیکانش او را به صورت یک عارف می شناخته اند اما نه به صورت یک درویش و صوفی حرفه ای) بیشتر به عنوان یک عالم معروف بوده است و محمد گل اندام هم وقتی می خواهد عذر بیاورد برای اینکه حافظ خودش فرصت نکرد و نخواست «دیوانش را جمع کند»، می گوید «این قدر مشغول مطالعه کتب دواوین عرب و کشاف و مفتاح و مصباح و... بود که فرصت نداشت.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳۹۴/۱۲/۰۹ - ۱۸:۱۸
0
2
معلم چه ادعای جالبی دارد// حافظ، شاعر بزرگ ایرانی، مسلمان نبوده است!

این ادعای جالب درحالی است که تخلص "حافظ" به دلیل حفظ قرآن کریم از سوی وی برگزیده شده است. کمی تعامل سحر نزدیک است
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳۹۴/۱۲/۰۹ - ۱۸:۲۱
0
2
ممنون میشم تا ایکنا به ایم موضوع بیشتر بپردازد تا ما مردم هم از شبهات دور شویم
سید ستار
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳۹۴/۱۲/۱۸ - ۰۴:۲۲
1
1
با سلام به دوستان عزیز
به نظر بنده بحث باید در مورد این باشد که شیعه بوده یا نه؟ مسلمان بودنش مسلم است اینهمه از قرآن و معارف گفته که یک صدمش را خیلی از معاصرین در آثارشان ندارند اما اگر مومن به ولایت را مسلمان بدانیم حرف آقای معلم قابل توجیه خواهد بود. اگر چه بعید است منظورش این باشد. حتی مراحل سلوک را هم حافظ در اشعارش بیان کرده است.
captcha