کد خبر: 3494910
تاریخ انتشار : ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۱۲:۴۵
اقتصاد مقاومتی؛ اقدام و عمل/ غلامعلی معصومی‌نیا:

تحقق اقتصاد مقاومتی نیازمند اولویت‌بخشی به بازار سرمایه به جای بانک‌ در اقتصاد است

گروه اقتصاد: عضو هیئت‌علمی دانشگاه خوارزمی اظهار کرد: اکنون بانک طلایه‌دار اصلی اقتصاد کشور است و اگر بازار سرمایه می‌خواهد در اقتصاد مقاومتی نقش ایفا کند باید جایگزین بانک در تأمین مالی بخش‌های مهم اقتصاد شود.

حجت‌الاسلام والمسلمین غلامعلی معصومی‌نیا، عضو هیئت‌علمی دانشگاه خوارزمی، در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، به بحث درباره نقش بازار سرمایه در تحقق اقتصاد مقاومتی پرداخت و گفت: متأسفانه پیش‌بینی من این است که در سال جاری اتفاق خاصی در زمینه اقتصاد مقاومتی رخ نخواهد داد؛ این حقیقت تلخی است اما واقعیت دارد و در بازار سرمایه هم وضعیت بدین‌گونه است.

نقش تخریبی بانک‌‌ها در اقتصاد کشور

وی ادامه داد: به عنوان کسی که ابعاد این مسئله را بررسی کرده‌ام باید بگویم که عقیده شخصی بنده در مورد بورس این است که اگر بخواهیم در اقتصاد مقاومتی اتفاقی رخ دهد ابتدا باید در بخش واقعی تحول صورت گیرد و این بخش مبنای اقتصاد باشد اما اتفاقی که اکنون رخ داده این است که در درجه اول، بانک و در درجه دوم، بورس طلایه‌دار اقتصاد است و تا وقتی این رابطه برعکس نشود، اتفاق درخوری رخ نخواهد داد.

معصومی‌نیا تأکید کرد: اکنون ریشه بسیاری از بدبختی‌ها در اقتصاد، بانک‌ها هستند و نقش تخریبی آنها، بیشتر از سازندگی است و تا تحول اساسی در سیستم بانکی رخ ندهد اقتصاد مقاومتی شعاری بیش نخواهد بود و علتش این است که بانک‌ها منابع پولی اقتصاد را در اختیار  دارند و به دلیل سودآوری بیشتر، به منافع خود فکر کرده و کاری ندارند که اقتصاد مقاومتی در چه وضعیتی است.

مزایای استفاده از بورس نسبت به بانک

عضو هیئت‌علمی دانشگاه خوارزمی خاطرنشان کرد: استفاده از بورس برای تأمین مالی و بهبود وضعیت اقتصادی، بهتر از بانک است اما در بورس هم پدیده‌هایی نظیر غلبه بورس‌بازی در اقتصاد و امثالهم، بخش واقعی را در حاشیه قرار داده است. البته مسئله فقط بورس‌بازی نیست و مشکلات دیگری هم در بازار سرمایه وجود دارد. بازار سرمایه و بانک که در مجموع بازار مالی نامیده می‌شوند در صورتی می‌توانند در جهت اقتصاد مقاومتی حرکت کنند که تسهیل‌کننده معاملات واقعی در اقتصاد باشند.

وی افزود: بورس و بانک باید دست در دست هم دهند که اقتصاد را تقویت کنند و به عنوان مثال این دو نهاد، ابزارها و امکانات لازم برای تأسیس یک کارخانه و افزیش تولید را فراهم کنند و بسترها و نهادهایی تعریف کنند که پول‌های پراکنده مردم را در جهت بکارگیری برای تولید جمع‌آوری کنند.

نحوه نقش‌آفرینی بورس در اقتصاد مقاومتی

معصومی‌نیا ادامه داد: در شرایط کنونی، هم بانک و هم بورس، نه تنها در این راستا حرکت نمی‌کنند بلکه جنبه تخریبی هم دارند. در بانک ابزار وجود ندارد بلکه فقط جذب سپرده و تجهیز و تخصیص منابع صورت می‌گیرد اما وسیله کار بورس، ابزار مالی و اوراق بهادار است. این ابزارهای مالی همانند اوراق سهام باید در جهت تقویت بخش‌های مختلف اقتصاد استفاده شوند.

وی در پایان گفت: اکنون اگر آماری گرفته شود، روشن می‌شود که باید کارهای جدی صورت گیرد که بازار سرمایه ما تا چه اندازه این توان را دارد که در این راستا گام بردارد؛ چراکه با صوری کردن معاملات همانند برخی معاملات بانک‌ها نمی‌تواند در راستای اقتصاد مقاومتی گام بردارد. بنابراین باید بازار بورس با همین ابزارهایی که وجود دارد پول‌های جمع شده را در اختیار تولیدکنندگان و کشاورزان قرار دهد و حتی به آنان آموزش دهد که با استفاده از این ابزارها چگونه می‌توانند از تأمین مالی بازار سرمایه استفاده کنند.

captcha