به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، مؤسسههای انتشاراتی لبنان و سوریه اخیرا فعالیت گستردهای در زمینه چاپ قرآنهای رنگی آغاز کردهاند و این قرآنها تا حدودی با استقبال علاقهمندان مواجه شده است.
هدف این مؤسسهها از چاپ قرآنهای رنگی تسهیل قرائت، حفظ و یادگیری قرآن و ایجاد جذابیت در طراحی نسخههای مصحف است.
این در حالی است که مرکز اسلامی الازهر و برخی شخصیتها و نهادهای دینی کشورهای عربی مخالفت خود را با چاپ اینگونه قرآنها اعلام کردند و حتی شیخ الازهر انتشارات این قرآنها را شرعاً جایز ندانست.
اکنون غرفه مؤسسه انتشاراتی «غار حراء» سوریه در بیستونهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، قرآنهای رنگی را در حجم و اندازههای مختلف ارائه کرده که در کنار سایر کتب در غرفه این مؤسسه انتشاراتی در معرض دید عموم قرار گرفته است.
از ویژگیهای این قرآنها این که علاوه بر رنگآمیزی صفحات، رنگ آیات نیز برحسب موضوع متفاوت منظور شده به طوری که آیات مربوط به هر موضوع اعم از عذاب و ثواب، بهشت یا جهنم و ... به یک رنگ مشخص تعریف شدهاند.
«بهاءالدین
رشید»، مسئول غرفه مؤسسه انتشاراتی «غار حراء» در گفتوگو با ایکنا در این باره گفت: ما علاوه بر چاپ قرآنهای رنگی، برای نخستینبار در جهان اسلام قرآنهایی را طراحی کردهایم که در کنار هر صفحه از قرآن، فهرست تمامی سورهها به صورت لغتنامهای، مرتب شدهاند.
وی افزود: در این قرآنها قاری لازم نیست برای قرائت سوره موردنظر خود به فهرست اولیه قرآن مراجعه کند، بلکه میتواند با استفاده از نام سورهها که در حاشیه صفحات درج شده، بهسادگی به سوره موردنظر مراجعه کند.
بهاءالدین رشید گفت: تمرکز بیشتر مؤسسه انتشاراتی «غار حراء» دمشق، چاپ قرآن کریم و کتابهای دینی است.
به هر حال، به نظر میرسد که کشورهای سوریه، عراق و لبنان از جمله کشورهای عربی هستند که حضور پررنگی در بیستونهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران دارند و تمرکز اصلی این غرفهها عرضه نسخههایی از قرآن در حجم و اندازهها و طرحهای مختلف و کتابهای دینی است، اگرچه کتابهای ادبی، سیاسی، روانشناسی، علوم اجتماعی و غیره نیز بخشی از آثار این غرفهها را تشکیل میدهد.قرآنهای فهرستشده با قرائات دهگانه
در غرفه مؤسسه انتشاراتی «دارالمعرفه» سوریه نیز، نسخههای زیادی از قرآن عرضه شده که یکی از آنها، قرآن فهرستشده با قرائات دهگانه است بهطوری که در زیر هر سوره، اختلاف قرائات دهگانه در قالب جدول ذکر شده است.
قرآن تجوید با قلم هوشمند و گویا
«هیثم سویده»، مسئول غرفه «دارالمعرفه» در بیستونهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در گفتوگو با ایکنا در این باره گفت: از جدیدترین محصول مؤسسه انتشاراتی ما در این دوره از نمایشگاه «قرآن تجوید با قلم هوشمند و گویا» است.
وی اضافه کرد: همچنین، محصول دیگر این مؤسسه که در نمایشگاه کتاب تهران عرضه شده، ترجمه قرآن به زبانهای مختلف از جمله زبان فارسی است.
هیثم سویده در ادامه استقبال از غرفههای بخش
بینالملل را متوسط ارزیابی کرد و گفت: فضای نامناسب و نبود امکانات از جمله سیستمهای خنککننده از مشکلات و کمبودهایی است که غرفهداران این بخش با آن مواجه هستند.
در میان غرفههای سوریه و لبنان که در ورودی
اول بخش بینالملل نمایشگاه کتاب واقع شدهاند، غرفههای مختلف عراقی نیز دایر شده که مؤسسه «الحکمه الثقافیه الاسلامیه»، مؤسسه «امام صادق(ع)» و مؤسسه «شهید محراب» از جمله این غرفهها محسوب میشوند.
همچنین، در بخش ملل نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، آستانهای مقدس علوی و حسینی به عرضه کتب، نشریات و آثار دینی و قرآنی خود پرداختهاند.
«عبدالرزاق
الشیبانی»، مدیر غرفه آستان علوی در نمایشگاه در گفتوگو با ایکنا گفت:
آستان مقدس علوی تألیفات متعددی را منتشر کرده که به بیش از 200 اثر میرسد، اما جدیدترین محصول این آستان مجموعه آثار «علامه میرزا نجمالدین جعفر شریف عسکری (1395 - 1313 ق)»( از بزرگان علما و محققان و از مراجع امور شرعیه و امام جماعت در کاظمین) است که بهتازگی توسط آستان علوی بازچاپ شده و همچنین «نهجالبلاغه» با ویرایش جدید
بر اساس
نسخه «ابن سَكّون حلی»(عالم بزرگ شیعه در قرن هفتم هجری قمری) از دیگر آثار عرضهشده در غرفه این آستان به شمار میرود.
وی گفت: از دیگر آثار منتشرشده آستان
مقدس علوی، کتابی است که شامل شمارههای مختلفی از دو نشریه «الفرات» و «الاستقلال» است که این نشریه با موضوع تحرکات ضداستبدادی علما و فرهیختگان عراق بودند به طوری که نخستین شماره نشریه الفرات سال 1338 هجری قمری و نخستین شماره نشریه «الاستقلال» سال 1339 هجری قمری منتشر شد.
عبدالرزاق الشیبانی در رابطه با انتشارات قرآنی آستان علوی گفت: آستان مقدس امام علی(ع)، فعالیت گستردهای در زمینه چاپ نشریات و کتب قرآنی دارد و بخش ویژه احیای میراث این آستان بسیار فعال است که در زمینه احیای نسخ خطی از جمله نسخههای خطی قرآن فعالیت میکند.
وی افزود: از دیگر فعالیتهای بخش فرهنگی آستان علوی، ترجمه آثار مختلف دینی و فرهنگی به 9 زبان زنده دنیا از جمله زبانهای فرانسوی، ایتالیایی، اسپانیایی، انگلیسی و فارسی است.
گفتنی است، مراسم افتتاحیه بیستونهمین نمایشگاه بینالمللی كتاب تهران، ۱۴ اردیبهشتماه، با حضور حجت الاسلاموالمسلمین حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران در مجموعه نمایشگاهی شهر آفتاب برگزار شد و این نمایشگاه تا ۲۵ اردیبهشتماه پذیرای بازدیدکنندگان است.