به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا)، محمد مهدی آخوندی، رئیس پژوهشگاه ابن سینا جهاد دانشگاهی در نشست خبری هفته سلامت باروری و تولید مثل با بیان اینکه روز 30 اردیبهشت روز بین المللی جمعیت نامگذاری شده است، اظهار کرد: این یک روز مهم به ویژه برای کشور ما است اوایل انقلاب اسلامی ما معتقد به توسعه جمعیت بودیم که این روند تا سالهای پس از جنگ ادامه داشت که مسئولین با تحدید ناشی از رشد 3 و 8 دهم درصدی رشد جمعیت مواجه شدند.
وی ادامه داد: پس از آن مسئولین سیاستهایی در رابطه با کنترل جمعیت پیش گرفته نظامها و فرهنگسازیهای را با تائید روحانیون اغاز کردند.
آخوندی با طرح این سوال که آیا فقط این سیاستها در کاهش رشد جمعیت موثر بوده است؟ عنوان کرد: این اتفاق را باید مسئولان و دانشگاهیان جواب دهند. کاهش جمعیت منتج به کمبود جوانان و پیری جمعیت میشود که در طی آن هزینههای زیادی بر کشور وارد میآید.
رئیس انجمن جنین شناسی ایران تصریح کرد: نرخ رشد کنونی نوعی نگرانی است و کشور را مورد تهدید قرار میدهد این تنها ایران نیست که این تهدید را احساس میکند بلکه همه کشورهای دیگر نیز با آن دست و پنجه نرم کرده و هر یک سیاستهای خاصی را برای جبران آن در پیش میگیرند.
رئیس پژوهشگاه ابن سینا عنوان کرد: ما برای کاهش این تهدیدها باید دو راهکار داشته باشیم نخست برای زوجهای که توان باروری دارند و دیگری زوجهای نابارور، ما در کشور شاهد وجود 20 درصد زوج نابارور که ــ حدود 4 میلیون نفر ــ هستیم این در حالی است که 80 درصد زوج دیگر توان باروری دارند؛ اما عدم تمایل به باروری در 80 درصد زوجهای بارور کمتر از زوجهای نابارور است.
وی ادامه داد: باید ببینیم چه عواملی باروری این زوجها را تهدید کرده و تمایل آنها را برای فرزند آوری کاهش میدهد. عواملی مانند تاخیر در ازدواج، تاخیر در فرزند آوری، افزایش سن، درمانهایی مانند رادیو تراپی، شیمی درمانی و عوامل محیطی مانند الودگی محیط زیست، باروری افراد را به خطر میاندازد.
آخوندی عنوان کرد: خوشبختانه برای کاهش این نگرانیها فریز اسپرم، تخمک، جنین و بافتهای جنسی برای زوجها میتواند وجود داشته باشد که نگرانی در رابطه با این عوامل تهدید کننده را از بین ببرد.
وی با بیان اینکه نداشتن فرزند ناسالم نیز برای زوجهای سالم از جمله دیگر نگرانیها است اظهار کرد: راهکارهای علمی و تشخیصهای ژنیتیکی نیز در این راستا کمک کننده هستند.
رئیس انجمن جنین شناسی ایران با بیان اینکه در رابطه با کمک به زوجهای نابارور که هزینههای زیاد مالی و مشکلات اجتماعی بیشماری دارند نیاز به چاره اندیشی داریم، اظهار کرد: در این رابطه نخست همکاری زوجها سپس امکانات فوق تخصصی برای کمک و تشویق به باروری مورد نیاز است خوشبختانه 200 مرکز استانی و 13 مرکز در تهران آمادگی خود را اعلام کردهاند که در یک روز اقدام به مشاوره و تشخیص رایگان بیماری زوجهای نابارور اعلام کردهاند.
وی افزود: این کمپین که امروز نخستین روز آن است تا کنون توانسته 600 زوج را آماده برای مشاوره کند افرادی که تاکنون نتوانستهاند درمان شوند یا مورد راهنمایی قرار گیرند در این کمپین راهنمایی، مشاوره و آموزش داده میشود.
در ادامه این نشست دکتر سید حسن حسینی، جامعه شناس و عضو هیئت علمی دانشگاه تهران اظهار کرد: آمار و ارقام نشان میدهد پدیدههای که جامعه را دگرگون میکند بیشترین تاثیر را بر خانواده میگذارد.
حسینی تاکید کرد: تجربه انقلاب و جنگ به جامعه نشان داد که ارتباط محکمی بین نهاد خانواده، وقایع اجتماعی و حکومت وجود دارد.
عضو هیئت علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران با بیان اینکه رشد شهرنشینی و افزایش سطح سواد جوانان تفکرات جدیدی را نیز به وجود آورد، اظهار کرد: تحولات اقتصادی منجر به مهاجرت روستائیان به شهرها شده و توسعه رشتههای دانشگاهی نیز مسبب جذب جوانان شهری و روستائی به این رشتهها و در نتیجه تغییرات فکری در آنها شد، این تغییرات فکری سبک زندگی را تغییر داده که میتوان نمود آن را در تفاوت تعداد فرزندان یک خانواده در روستاها و شهرها دید.
وی ادامه داد: در روستاها خانواده فرزندان را برای در اختیار گرفتن شغل پدر خانواده تربیت میکردند به همین دلیل تعداد فرزندان نیز زیاد میبود و این اعتقاد وجود داشت که دست بیشتر چه در زمین چه در سفره باعث استحکام خانواده میشود. از سوی دیگر در شهرها جمعیت شهرنشین فرزندان برای کسب جایگاه شغلی پدر تربیت نشده و نمیشوند بلکه تنها چیزی که در زندگی شهر نشینان وجود دارد این است که فرزند به گونهای تربیت شود که دارای جایگاه و منزلت اجتماعی باشد. به همین دلیل در خانوادههای شهر نشین نه کمیت فرزندان که میزان کیفیت تربیت آنها در اولویت قرار میگیرد.
وی با اشاره به سیاستهای مختلف جمعیتی در ادوار مختلف و تبلیغات بی شمار آن عنوان کرد: وقتی تمام شهر آکنده از انواع تبلیغات برای ازدیاد یا تحدید جمعیت شود تا زمانی که زوجها خود نخواهند و راضی نشوند احدی به باروری تمایل نشان نمیدهد.
حسینی تاکید کرد: ما چه بخواهیم و جه نخواهیم تحولات اقتصادی، تحولات سیاسی بر خانوادها تاثیر میگذارد، از یک سو شعار ازدیاد جمعیت میدهیم از سوی دیگر بر خلاف قانون اساسی امکانات لازم را برای زندگی سالم خانوادها فراهم نکردهایم.
وی با اشاره به وجود جمعیت 20 درصدی زوجهای نابارور در کشور تاکید کرد: باید ارگانها و نهادها اقداماتی را برای این زوجها فراهم کنند. همچنین با طرحهایی تمایل زوجهای دارای توان باروری را به فرزند آوری افزایش داد.
وی با تاکید بر اینکه اعمال سیاستهای جمعیتی با تابلوهای تبلیغی امکان پذیر نیست تاکید کرد: باید زمینهای فراهم شده تا بتوانیم به صورت عملی و اجرایی این سیاستها را پیاده کرد.
حسینی در پایان با بیان اینکه بسیاری از سیاستهای داخل ایران پس از اجرا مورد مطالعه قرار میگیرد اظهار کرد: برای هر کاری پیش از آغاز آن باید مطالعه و برنامه ریزی شود این در حالی است که ما در رابطه با سیاستهای کنترل جمعیت که از سال 67 آغاز شد.
در ادامه این نشست بهزاد قربانی روان پزشک پژوهشگاه علوم زیستی و فناوری ابن سینا با بیان اینکه باید ناباروری را از شمول بیماریها خارج کرد گفت: ناباروری را باید یک سندروم در نظر گرفت که همزمان جنبههای روانی و اجتماعی دارد.
وی افزود: نشان دار شد یکی از آفتهایی است که زوجهای نابارور را تهدید کرده و منجر به ایزوله شدن آنها میشود لذا باید نخست به استیگما زدایی زوجهای نابارور پرداخت.
قربانی در ادامه با بیان اینکه توجه به فرزند آوری یکی از الزاماتی است که برای بلوغ فکری و اجتماعی ضروری مینماید تاکید کرد: توجه به این بعد برای رسیدن به جامعه سالم برای زوجهای بارور بسیار مهم است که باید در این راستا اقدامات مهمی صورت گیرد.
معرفت غفاری، دارای برد تخصصی تولید مثل در وزارت بهداشت با بیان اینکه درمان ناباروری یکی پروسه جمعیتی است اظهار کرد: ما نیاز به آموزش تیمهای درمان کننده داریم خوشبختانه وزارت بهداشت دورههای تخصصی فلوشیپ زنان و باروری را طراحی کرده است از سوی دیگر فارغ التحصیلان خوبی در این حوزه وجود دارند.
وی با بیان اینکه خلاهای قانونی یکی از مشکلات این حوزه است اظهار کرد: ما نیاز به یک سری قانون برای زوجهایی که اسپرم یا تخمک ندارند داریم که قانون گذاران باید این موانع قانونی را رفع کنند همچنین برای مشکلات بیمهای آن چاره اندیشی کرد.
محمد رضا نوروزی اورولوژیست و مشاور وزیر بهداشت با بیان اینکه از نظر ما بهترین اقدام برای رشد جمعیت و اجرای سیاستهای کلی جمعیت ابلاغ شده توسط رهبر انقلاب کمک به زوجهای نابارور برای باروری است عنوان کرد: این مسئله یک اثر گذاری سیاسی را میخواهد.
وی افزود: با باروری این زوجها بسیاری از مشکلات خانوادگی آنها برطرف شده و فرزندی که برای حل مشکل به دنیا آمده با توجه به تربیت خاص برای جامعه نیز موثر خواهد شد.
عضو مرکز سلامت باروری تصریح کرد: اگر بتوانیم 20 درصد زوجها یعنی حدود 4 میلیون از زوجهایی نابارور را با کمک سیاستهای مختلف جمعیتی بارور کنیم توانستهایم این افراد را به جامعه و فعالیتهای اجتماعی برگرداننده که این به نوبه خود تحول اجتماعی و اقتصادی خوبی را به همراه خواهد داشت.
مشاور وزیر بهداشت عنوان کرد: از 24 درصد میزان طلاقی که در کشور وجود دارد 4 درصد آن به دلیل عامل ناباروری و 4 درصد نیز به دلیل اختلالات جنسی رخ میدهد. برای رفع این مشکل و درمان باروری نخست باید یارانه اختصاص داده و کمک مالی کرد. زیرا درمان ناباروری با توجه به هزینههای آن ممکن است افراد را در وضعیت مالی نگران کنندهای بگذارد و خانوادهها را به زیر خط فقر سوق دهد. پس باید حتما یارانهای به این درمان اختصاص یابد.
این اورولوژیست با بیان اینکه وزارت بهداشت برای
این کار طرح حمایت از زوجهای نابارور را ارائه داده است، اظهار کرد: برای اینکه حقوق مردم رعایت
شود به آنها اجازه داده که خود انتخاب کنند که به چه مرکزی برای درمان مراجعه
کنند . در این راستا مبلغ 100 میلیارد تومان با
توجه به بودجه اندک وزارت بهداشت به این کار اختصاص یافته و این در حال حاضر برای زوجهایی
است که از سوی کمیته امداد و بهزیستی معرفی میشوند. نوروزی عنوان کرد: قدم دوم این است که درمان
ناباروری را تحت پوشش بیمه قرار دهیم چرا که در حال حاضر تنها 50 درصد داروهایی ناباروری
تحت پوشش بیمه بوده که این 50 درصد 30 درصد هزینههای درمان را جبران میکند همچنین
حدود 40 مرکز ناباروری خصوصی در کشور وجود دارد که برای سرپا ماندن و استمرار فعالیت
نیاز کمک و سرمایه گذاری هستند. حمید رضا صفی خانی مشاور در امور اقتصادی وزارت
بهداشت نیز با تاکید بر حمایت چند بعدی از درمان ناباروری عنوان کرد: انسانها به صورت
ذاتی میل به جاوادنگی داشته و نمیخواهند زوال داشته باشند به همین دلیل دست به تولید
مثل میزنند از سوی دیگر مردم سرمایه اصلی هر کشور و محور توسعه هستند و لذا ما باید
به این مسئله توجه ویژهای داشته باشیم که با کمک به درمان ناباروری سرمایه بیشتری
را برای توسعه کشور فراهم میکنیم. وی با بیان اینکه در حوزه ناباروری یک سری مشکلات
وجود دارد اظهار کرد: هر بحرانی اولین اثرش را بر روی سلامت مردم میگذارد اثرات اجتماعی
برای سلامت تعیین کننده هستند عکس این موضوع نیز صادق هست هر بیماری نیز میتواند اثرات
اجتماعی ویژهای را در پی داشته باشد. وی تاکید کرد: دولتها باید خدمات سلامت را برای
همه افراد فراهم آورده و مردم به سرویس عادلانه دسترسی داشته باشند. از سوی دیگر باید
این سرویس قابل خرید بوده و به همراه آن سلامت را افزایش داد تا مردم بتوانند از این
خدمات استفاده کنند. مشاور اقتصادی وزارت بهداشت عنوان کرد: در اولویت
بندی ما باید یک سری خدمات را عمومی تعریف کنیم تا صرف نظر از جایگاه اقتصادی یا اجتماعی
همه افراد جامعه در لایههای مختلف آن از این خدمات استفاده کنند. وی با بیان اینکه سیاستهای جمعیتی باید هدفمند
باشند عنوان کرد: نمیتوانیم بدون توجه به ذخیره هوشی افراد این سیاستها را طرح ریزی
و اجرا کرد. صفی خانی با اشاره به کمپین سلامت باروری و تولید
مثل اظهار کرد: کمپین توان این را دارد که تمامی اقدامات و افکار را در یک راستا قرار
داده و در جهت تعالی جمعیت و افزایش سلامت باروری زوجهایی ایرانی هم افزایی کند. وی با اشاره به طرح تحول سلامت خاطر نشان کرد: در
این طرح برنامه حمایت از زوجهای نابارور گنجانده شده و در سند برنامه ششم نیز در نظر گرفته شد اما به
دلیل خلاصه بودن احکام سند برنامه حذف شد اما همچنان در اسناد پشتیبان آن وجود دارد. اکبر بابا نیا معاون پشتیبانی پژوهشگاه ابن سینا
نیز اظهار کرد: در کتاب ارزشی نسبی خدمات برای سرویسهای ناباروری تعرفههای آن مشخص
شدهاند اما هنوز هیچ گونه پوشش بیمهای وجود ندارد تنها 50 درصد از دارویهای آن بیمه
شدهاند. وی افزود: درمان ناباروری یک درمان فوق تخصصی هزینه
بردار است که حتما باید شورای عالی بیمه خدمات آن را در کتاب ارزش نسبی خدمات تائید
کند. ژاله ذوالقدری فوق تخصص زنان و درمان ناباروری با
بیان اینکه درصد ناباروری در کشور رو به افزایش است اظهار کرد: باید زوجهای نابارور
را آموزش داده تا هر چه زودتر اقدام برای درمان خود را آغاز کنند. وی خاطر نشان کرد: ما به وجود زیر ساختهای خانوادگی
برای ازدواج، باروری، اجتماعی، سبک زندگی و کاهش آلایندههای محیطی و زیست محیطی در
جهت افزایش سطح باروری جامعه نیاز داریم.