به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، شماره 26 فصلنامه علمی-پژوهشی «آیین حکمت» به صاحب امتیازی دانشگاه باقرالعلوم منتشر شد. مدیر مسئول این نشریه شمسالله مریجی و سردبیر آن را یارعلی کردفیروجایی بر عهده دارد.
در این شماره از نشریه «آیین حکمت» میخوانیم: «وحدت یا دوگانگی علم و ایمان در حکمت متعالیه» نوشته عبدالله ابراهیمزادهآملی، «تبیین وجود رابط در حکمت متعالیه» نگاشته محمد فولادیوندا و مریم حسنپور، «مبانی کلامی جهانیشدن در قرآن کریم از نظرگاه فقه شیعه» کاری از علی کارشناس، «واکاوی ادله متکلمان مسلمان در اقبات زمان موهوم» به قلم علیرضا کهنسال و معصومه عارفی، «اعم بودن علیت حد وسط در برهان لم از خارجی و پیامد آن» نگاشته حسن معلمی و محمدعلی نوری، «ادراکات فطری در منظومه معرفتی ملاصدرا» نوشته محمدتقی یوسفی و مرضیه غلامنژاد.
وحدت یا دوگانگی علم و ایمان در حکمت متعالیهدر چکیده این مقاله میخوانیم: بدون ترديد، ايمان يكي از مهمترين و سرنوشت سازترين مقوله های مرتبط با انسان است، چراكه انسانها دغدغهای مهمتر و ديرپاتر از نيل به سعادت و رستگاری و نيك فرجامی ندارند و ايمان سنگ بنای سعادتمندی و رستگاری انسان است. نخستين مسئله -و شايد مهمترين مسئله- درباره ايمان چيستيِ معنا و مفهوم آن است.
اين مقاله درصدد تبيين معنا و مفهوم ايمان در حكمت متعاليه است. بررسی دقيق آثار فلسفی و كلامی ملاصدرا و شاگردان مكتب صدرايی نشان میدهد كه ايمان از نظر آنها، به ويژه از نظر صدرالمتالهين، برابر با علم –به معنای تصديق منطقی يا يقين علمي و جزمی– است و چيزی غير از آن نيست. ولي تحقيق و بررسي متون و منابع دينی و ديدگاه ساير حكما و متكلمان اسلامي درباره مقوله ايمان ومسائل مرتبط با آن خلاف نظر آنها را به اثبات میرساند و ايمان را جدای از علم و چيزی فراتر از آن نشان میدهد. اين مقاله، ضمن ارائه معنا و مفهوم درست ايمان، درصدد كشف نظر حكمت متعاليه درباره ايمان به معنای اشاره شده و نقد و بررسی آن است. بدين منظور، نخست، جايگاه فلسفيِ بحث از ايمان و پس از آن، معنای لغوي واژه ايمان تبيين میشود و سپس، با استفاده از عبارات مكتوب بجامانده از بنيانگذار حكمت متعاليه و برخي از شاگردان بیواسطه و باواسطه او، ديدگاه آنان درباره مفهوم و ماهيت ايمان استخراج و ارائه میشود و پس از آن، نقطه-نظرات آنان بررسي و در ادامه، يافته نگارنده در اين باره با استناد به دلايل عقلي و نقلي بيان میگردد. بنابراين، پرسش اصلي پژوهش حاضر اين است: ماهيت ايمان در ديدگاه حكمت متعاليه چيست؟
مبانی کلامی جهانیشدن در قرآن کریم از نظرگاه فقه شیعه نویسندگان این مقاله در چکیده خود آوردهاند که پژوهش پيشِرو در پی پاسخ به اين پرسش است: مبانی كلامی جهانی شدن در قرآن چيست؟ اين نظام در مقايسه با جهانی شدن غربی از چه ركنها، ويژگیها و برتریهايی برخوردار است و از اين ميان، كدام يك مستحق جهانیشدن است؟ روش اين پژوهش تحليلی- عقلی است. اين پژوهش پس از بيان مبانی كلامی جهانی شدن در اسلام و غرب به بيان وجوه قوت و برتری مبانی كلامی جهانی شدن در اسلام میپردازد. بر اساس اين پژوهش، قرآن كريم كتاب وحي الهي است كه براي هدايت انسان در عرصه نظر و عمل در همه عصرها نازل شده است و سرانجام در عصر مهدويت اين نظام الهی به شكوفايی نهايی خويش نايل خواهد شد.
لازم به ذکر است شماره 26 «آیین حکمت» مربوط به دوره زمستان 94 است.