کد خبر: 3516916
تاریخ انتشار : ۰۲ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۰:۰۰
مجید پیره خبر داد:

جمع‌بندی کمیته فقهی سازمان بورس از نظارت در اوراق منفعت

گروه اقتصاد: کارشناس مالی اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار، جزئیات جلسه اخیر کمیته فقهی این سازمان را تشریح کرد.

مجید پیره، کارشناس مالی اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار، در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، به تشریح جزئیات جلسه اخیر کمیته فقهی این سازمان پرداخت و اظهار کرد: جلسه اخیر کمیته فقهی با بررسی دو موضوع برگزار شد؛ نخستین موضوعی که در دستور کار کمیته فقهی قرار داشت، موضوع ضمانت در اوراق منفعت بود.
وی ادامه داد: اوراق منفعت، یکی از ابزارهای تأمین مالی است که براساس ضوابط فقه شیعه در ایران پایه‌ریزی و ساختاربندی شده است و به موجب آن، سرمایه‌گذار در این اوراق، مالک منفعت دارایی معینی در طی زمان معینی خواهد بود و بعد از اتمام دوره سررسید اوراق، ملکیت آن منفعت به بانی برخواهد گشت.
پیره افزود: برمبنای طرحی که از اوراق منفعت ارائه شده است، سرمایه‌گذار بر مبنای اینکه دارایی مبنای انتشار اوراق منفعت در طی دوره اوراق چه مقدار بازدهی به همراه داشته باشد، از محل سرمایه‌گذاری خود منتفع می‌شود و از این رو، اوراق منفعت برطبق ساختاری که در حال حاضر طراحی شده است یکی از انواع اوراق با بازدهی انتظاری محسوب می‌شود.
وی خاطرنشان کرد: البته هنوز دستورالعمل این اوراق تأیید و ابلاغ نشده است و باید برای جزئیات و قطعیت ساختار منتظر دستورالعمل باشیم. یکی از موضوعاتی که در این اوراق مهم است موضوع ضمانت است که این موضوع در جلسه اخیر کمیته فقهی بحث شد و اعضای کمیته فقهی به این جمع‌بندی رسیدند که ضمانت در اوراق منفعت، ضمانت حُسن انجام تعهدات از سوی بانی است و ضامن این مسئولیت را دارد که در صورتی‌که بانی به تعهدات مندرج به نحو احسن پایبند نباشد، ضامن به نفع سرمایه‌گذاران تعهدات را انجام خواهد داد.
کارشناس مالی اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار ادامه داد: این موضوع در جلسه اخیر کمیته به فقهی به جمع‌بندی رسید و این بیان از ضمانت در اوراق منفعت مورد تأیید اعضای کمیته فقهی قرار گرفت.
پیره افزود: موضوع بعدی، بحث نهادهایی بودند که می‌توانند در اوراق منفعت به عنوان ضامن قرار گیرند. بررسی این نهادها در جلسه اخیر به دلیل محدودیت زمان به جمع‌بندی نرسید و قرار شد ادامه موضوع در جلسه بعدی مورد بررسی قرار گیرد.
وی به دومین دستورکار جلسه اخیر کمیته فقهی اشاره کرد و گفت: موضوع دومی که در دستور کار کمیته فقهی قرار داشت، موضوع اوراق منفعت برای پیام‌های بازرگانی بود. این موضوع در جلسات قبلی کمیته فقهی بررسی شده و به تصویب رسیده بود ولی بر مبنای نظر کمیته فقهی و لزوم بازنویسی متن مصوبه در جلسه قبل، متن بازنویسی قرائت شد و به امضا رسید.
کارشناس مالی اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار اظهار کرد: به اعتقاد کمیته فقهی و طبق مصوبه نهایی این کمیته، اوراق منفعت می‌توانند ابزاری برای تأمین مالی نهادهایی باشند که پیام‌های بازرگانی را به عنوان دارایی مبنای انتشار اوراق قرار می‌دهند و در این اوراق سرمایه‌گذاران از محل منفعت حاصل از این پیام‌های بازرگانی کسب بازدهی می‌کنند.
پیره خاطرنشان کرد: کمیته فقهی بر این موضوع تأکید کرد که انتشار اوراق منفعت برای پیام‌های بازرگانی در قالب اوراق اجاره، بیع حق، صلح حق، بیع منفعت و صلح منفعت می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد. البته هرکدام  از این قراردادها که مبنای انتشار این اوراق قرار گیرد طبیعتا اثرات و نتایج خود را به دنبال خواهد داشت.
 کارشناس مالی اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار در پایان تأکید کرد: یکی از وظایف دبیرخانه کمیته فقهی سازمان بورس، نظارت بر موضوعاتی است که در ارتباط با مصوبات کمیته فقهی مطرح می‌شود و انشاء‌الله دبیرخانه در فرآیند تدوین دستورالعمل‌ها و پیشنهاد آن به هیئت‌مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار نظارت بر انطباق با مصوبه کمیته فقهی را انجام خواهد داد.
captcha