به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در چکیده این مقاله میخوانیم: نوسان نرخ ارز خارجی در مقابل پول ملی یکی از عوامل اصلی ایجادکننده شرایط نااطمینانی و در نتیجه نابسامانی بازار ارز است. بدین منظور کشورهای جهان با استفاده از معاملات سلف ارز، با این روش که ثمن و مثمن در آینده مورد مبادله قرار میگیرد، اقدام به مدیریت و مهار این نوسانات ارزی کردهاند.
اما با توجه به آنکه معاملات دین در برابر دین بر اساس فقه امامیه، نامشروع است، نمیتوان از این روش برای مدیریت نوسانات نرخ ارز در کشورمان استفاده کرد و تنها در صورتی که تمام شرایط عقد سلف رعایت شود، امکان استفاده از آن وجود دارد.
از سویی، استفاده از ظرفیت بالای ابزارهای مالی، بر مبنای عقد شرعی امکان مدیریت این نوسانات را برای مقامات پولی و ارزی فراهم میآورد. لذا یکی از این ابزارهای مالی، میتواند «صکوک سلف ارز» باشد.
مقاله حاضر با روش توصیفی تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانهای معتبر تلاش کرده است به اثبات این فرضیه بپردازد که «صکوک سلف موازی ارز، ابزاری برای تنظیم نوسانات، کنترل نقدینگی و رفتار سوداگرانه در بازار ارز میباشد» و به این نتیجه میرسد که صکوک سلف ارز را میتوان برای تنظیم و کنترل سه عامل عمده نابسامانی بازار ارز؛ یعنی تثبیت دستوری نرخ ارز توسط بانک مرکزی، حجم بالای نقدینگی و رفتارهای سوداگری، مورد استفاده قرار داد.
در بخش نتیجهگیری این مقاله آمده است: در تحقیق حاضر ضمن طراحی مدل عملیاتی صکوک سَلَف موازی ارز با حواله، به بررسی امکان چگونگی اثرگذاری کارکرد اين اوراق بر سه عامل عمده در نابسامانی بازار ارز؛ يعنی تثبیت دستوری نرخ ارز توسط بانک مرکزی، حجم بالای نقدينگی و رفتارهای سوداگری، نیز پرداخته شد و به اين نتیجه رسیديم که صکوک سَلَف ارز، ابزاری مناسب برای تنظیم بازار ارز و کنترل نابسامانیهای اين بازار میباشد و میتوان آن را در اين زمینه مورد استفاده قرار داد.
علاقمندان میتوانند این مقاله را از این
نشانی دریافت کنند.