عزتالله یوسفیانملا، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشار به تجمع چندباره سپردهگذاران مؤسسه ثامنالحجج در مقابل مجلس شورای اسلامی و پیچیده شدن کلاف این موضوع اظهار کرد: متأسفانه دستگاههایی که مأمور مقابله با شکلگیری این مؤسسات هستند از قدرت کافی برخوردار نیست و به عنوان نمونه، زمانیکه قرار است این مؤسسات شکل بگیرند، بانکمرکزی قدرت این را ندارد که مانع شکلگیری آنها شده یا از ادامه فعالیت آنها ممانعت به عمل آورد.
لزوم برخورد جدی دولت با مؤسسات غیرمجازوی در پاسخ به این پرسش که آیا بانک پارسیان این حق را دارد که اعلام کند بیش از 35 میلیون از سپردههای مؤسسه ثامنالحجج را در شرایط کنونی پرداخت نخواهد کرد؟ گفت: بله بانک پارسیان این حق را دارد. بانک پارسیان اساسا بانک دولتی نیست بلکه خصوصی است و باید در جریان باشید هنگامیکه تعهدات مؤسسه ثامنالحجج را پذیرفته از سوی دیگر وامهای آن را هم پذیرفته است؛ بنابراین باید ابتدا وامهایی که این مؤسسه اعطا کرده است به بانک پارسیان بازگشت بخورد تا این بانک بتواند پاسخگوی نیاز سپردهگذاران باشد. متأسفانه این مشکل تبدیل به مشکلی بزرگ شده و حال باید منتظر باشیم که چگونه حل میشود.
یوسفیانملا در پاسخ به این پرسش که کارگروه ویژه رسیدگی به پرونده مؤسسه ثامنالحجج باید چه اقداماتی برای رضایت سپردهگذاران انجام دهد؟ عنوان کرد: بنده معتقدم برای جلوگیری از چنین مشکلاتی، اساسا باید از اول جلوی تشکیل اینگونه مؤسسات گرفته شود؛ چراکه وقتی تشکیل شدند دیگر کاری نمیتوان برای مقابله با آنها انجام داد و اگر هم مشکلاتی همانند مؤسسه ثامنالحجج پدید آمد، تنها راهی که وجود دارد این است که از طریق گفتوگو و مذاکره این مسئله را حل کرد وگرنه یک روز با مشکلات پدیده شاندیز و روز دیگر ثامنالحجج مواجه خواهیم شد و فردا ممکن است برای مؤسسهای دیگر مشکل ایجاد شود. اگر هم دولت با قدرت با این مؤسسات برخورد کند اساسا کار به اینجا نمیکشد.
جایگاه ضعیف بانک مرکزی در برخورد با مؤسسات غیرمجازعضو کمیسیون برنامهوبودجه مجلس تأکید کرد: بانک مرکزی حتی اختیار قانونی هم ندارد که از شکلگیری این مؤسسات جلوگیری کند و به همین دلیل این مؤسسات به صورت غیرمجاز شکل میگیرند و هنگامیکه شکل گرفتند، خودِ سپردههایی که در حساب این مؤسسات گذاشته شده است، تبدیل به ضمانت اجرای ادامه فعالیت آنها میشود.
وی ادامه داد: در این شرایط مؤسسات اعلام میکنند در صورتیکه برای ادامه فعالیت ما مشکلی ایجاد کنید، ما پولی برای پرداخت به سپردهگذاران در اختیار نداریم و همه را وام دادهایم که در دست مردم است؛ بنابراین اگر برای ما مزاحمتی ایجاد کنید، مشکل ایجاد خواهد شد کما اینکه مشکل هم پیش آمده است.
بیتوجهی اکثریت مردم به مجوز مؤسسات مالی و اعتبارییوسفیانملا تأکید کرد: به همین دلیل است که باید بانک مرکزی به حدی اختیار داشته باشد که اساسا از شکلگیری چنین مؤسسات بدون مجوزی ممانعت به عمل آورد، نه اینکه دست روی دست بگذاریم که ببینیم چه پیش خواهد آمد و بعد از اینکه این مؤسسات شکل گرفتند برای مقابله با آنها اقدام کنیم.
عضو کمیسیون برنامهوبودجه مجلس ادامه داد: متأسفانه اکنون بسیاری از مؤسسات دارای مشکل بوده و یا فاقد مجوز هستند ولی تا دچار کسری نشدهاند، مردم متوجه مشکلات آنها نمیشوند.
وی در پایان گفت: البته گاهی اوقات بانک مرکزی، آمار و ارقامی را ارائه میدهد که کدام بانکها مورد حمایت و دارای مجوز و کدامیک بدون مجوز هستند اما همه مردم، چندان به این مسئله توجه نمیکنند و همین عدم توجه باعث میشود این مشکلات ایجاد شود تا در نهایت مردم جلوی مجلس تجمع کنند.
اکبر ابراهیمی