کد خبر: 3525441
تاریخ انتشار : ۰۷ شهريور ۱۳۹۵ - ۰۸:۴۵

آسیب‌شناسی 7 آموزه بنیادین شبه‌جنبش‌های معنوی

گروه انديشه: کتاب «آسیب‌شناسی شبه‌جنبش‌های معنوی» نوشته حمیدرضا مظاهری‌سیف منتشر شد. به باور نویسنده آموزه‌های خدای درون، يوگا، نيروی فکر، توجه به نظام سرمايه‌داری، تناسخ، عصر جديد و نقش رهبری زنان مهم‌ترين آموزه‌های بنيادين شبه‌جنبش‌های معنوی به‌شمار می‌آيند.

به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن‌(ایکنا)، به‌تازگی کتاب «آسیب‌شناسی شبه‌جنبش‌های معنوی» تألیف حجت‌الاسلام و المسلمین حمیدرضا مظاهری سیف، بنیان‌گذار و رئیس مؤسسه علمی ـ فرهنگی بهداشت معنوی به‌همت کارگروه پژوهشی این مؤسسه چاپ شد.

آسیب‌شناسی شبه‌جنبش‌های معنوی، حميدرضا مظاهری سيف

این کتاب در دو بخش و در 9 فصل تنظیم شده است. در بخش نخست تحلیل و بررسی کلی شبه‌جنبش‌های معنوی آمده و بخش دوم به آسیب‌شناسی شبه‌جنبش‌های معنوی اختصاص داده شده است.

در این راستا، محسن یوسفی‌کیا، معاون پژوهشی مؤسسه بهداشت معنوی به ایکنا گفت: آنچه که به‌طور جدی در این کتاب دنبال شده است اصطلاح «شبه‌جنبش‌ها» است و نویسنده کتاب تلاش کرده‌اند که این مطلب را به اثبات برسانند که جریان‌های معنوی و عموما جریان‌های سیاسی‌ای که وجود دارند به دلیل خلأ معنوی که در جوامع غربی و جامعه ما بعضا وجود دارند به ‌دنبال آن هستند که این خلأ را با یکسری جنبش‌های معنوی پوشش بدهند و آن را جبران کنند و از این رو این راه آنها این است که از افراد و جریان‌های مختلفی که حرف‌ها و شعارهای معنوی بیان می‌کنند و از سازمان‌هایی که در این عرصه فعالیت می‌کنند به صورت آشکار یا مخفیانه حمایت می‌کنند و ثروتمندان بزرگ دنیا در پشت برخی از این جریان‌های معنوی قرار دارند.

چرا شبه‌جنبش؟

یوسفی‌کیا درباره دلیل استفاده نویسنده از اصطلاح «شبه‌جنبش‌ها» اظهار کرد: نویسنده با استفاده از شبه‌جنبش می‌خواهد بگوید که این موارد جنبش به شمار نمی‌آیند چراکه جنبش یکسری مؤلفه‌هایی دارد که آن مؤلفه‌ها در این جریان‌ها دیده نمی‌شود و در نتیجه شبه‌جنبش تلقی می‌شود نه جنبش. به بیان دیگر، جنبش‌نما هستند و واقعیت یک جنبش را ندارند و خودشان را به عنوان جنبش نشان می‌دهند.

معاون پژوهشی مؤسسه بهداشت معنوی ادامه داد: مؤلف در کنار اصطلاحات مختلفی که تاکنون در این عرصه علمی تحت عنوان عرفان‌های نوظهور، عرفان کاذب، جنبش‌های نوپدید دینی، عرفان بدلی و عرفان‌واره استفاده می‌شده به این نتیجه رسیده است که اصطلاح شبه‌جنبش‌های معنوی را در این باره به کار ببرد.

یوسفی‌کیا در خصوص مهم‌ترین نتایج حاصله از این پژوهش تصریح کرد: مهم‌ترین نتیجه آن است که بر خلاف آنچه که به عنوان جنبش‌های معنوی شناخته می‌شوند جنبش تلقی نمی‌شوند بلکه، شبه‌جنبش هستند. در بخش اول کتاب یکسری مباحث جامعه‌شناسی مطرح شده است و مواردی همچون تعریف جنبش آمده است و به این سؤال پاسخ داده شده است که آیا آنچه که در آن جریان‌ها اتفاق می‌افتد با آنها تطبیق می‌کند یا آنکه مطابقت ندارد؟

7 آموزه بنیادین شبه‌جنبش‌های معنوی

معاون پژوهشی مؤسسه بهداشت معنوی درباره آموزه‌های بنیادین شبه جنبش‌های معنوی اظهار کرد:  یکی از موضوعات مهمی که هیچ سابقه‌ای در آن وجود ندارد و کتاب شبه‌جنبش‌های معنوی به آن پرداخته شده است بحث آمو‌زه‌های بنیادین شبه‌جنبش‌های معنوی است.

یوسفی‌کیا ادامه داد: 7 آموزه را می‌توان به عنوان آموزه‌های بنیادین شبه جنبش‌های معنوی مطرح کرد: 1ـ آموزه خدای درون، 2ـ آموزه یوگا، 3ـ آموزه نیروی فکر، 4ـ آموزه توجه به نظام سرمایه‌داری، 5ـ آموزه تناسخ، 6ـ آموزه عصر جدید و 7ـ آموزه نقش رهبری زنان. این 7 عنصر محوری در بسیاری از این شبه‌جنبش‌ها به گونه‌های مختلف در حال تکرار است.

در توضیحات نویسنده که در پشت جلد این اثر درج شده است، می‌خوانیم: انسان معاصر بی‌تاب معنویت است و از ماندن در حصار مادیت احساس شادی نمی‌کند. قدرت‌های مادی این تغییر میل ظهور خودآگاهی معنوی را درک کرده و کوشیده‌اند، با ایجاد و گسترش شبه‌جنبش‌های معنوی و جایگزینی برای معنویت حقیقی خلق کنند، تا مردم را در قلمرو و نفوذ فرهنگی خود نگهدارند. این نوع معنویت که به قول برایان ویلسون معنویت مادی است، آسیب‌های فراوانی را در باب باورها، معرفت، فرهنگ و سیاست به‌دنبال دارد.

captcha