آیت پیمان، مدیر عامل مجمع جهانی شیعهشناسی در گفتوگو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با تسلیت ایام سوگواری حضرت اباعبدالله الحسین(ع) گفت: در کنار عزاداری پرشور و با عظمتی که در سراسر کشور صورت میگیرد گاهی شاهد برخی آسیبها نیز هستیم.
وی ادامه داد: از جمله این آسیبها تحریفات کلامی و تاریخی در انتقال مباحث عاشورا از طریق آثار غیرمعتبر و مقاتل محرف است که به کرات نیز چاپ شده و وعاظ و مادحین نیز از آنها بهره بردهاند از این رو بررسی آثار و نظریات عاشورایی یکی از ضرورتهای حتمی دوران ما است و برخی استادان حوزه نیز در سالیان اخیر این مسئله را مورد توجه قرار دادهاند.
مسئول دبیرخانه شورای دینپژوهان کشور با اشاره به برگزاری نشستهای نقد در مجامع مختلف از جمله از سوی موسسه دینپژوهان تصریح کرد: ما در سال 92 نشستی را با حضور آیت الله یوسفی غروی از استادان برجسته تاریخ برگزار کردیم و به بررسی مقاتل پرداخته شد و اعتبار آن ها را بررسی کردیم همچنین کتابی نیز با عنوان «مروری بر مقاتل عاشورایی» بر اساس اسناد دست اول و معتبر از حقایق عاشورا به چاپ رساندهایم که میتواند منبع مناسبی در اختیار علاقهمندان باشد و ما نیز در حد توان در اختیار هیئتهای مذهبی و مداحان قرار دادیم.
حجت بر تمامی علاقهمندان به اباعبدالله الحسین(ع) تمام استپیمان تصریح کرد: امروز مقاتل معتبر و صحیح خوبی در حوزه علمیه و در فضای مجازی مرتبط با حوزه وجود دارد و حجت بر تمامی علاقهمندان به اباعبدالله الحسین(ع) تمام است تا از منابع معتبر و صحیح به ذکر مصیبت بپردازند تا خدای ناکرده شاهد برخی مسایل نادرست در برخی عزاداریها نباشیم.
وی اظهار کرد: حتی در زمینه اشعار آئینی هم زحمات زیادی کشیده شده است و اشعار معتبری که شئون اهل بیت(ع) در آن رعایت شده نشر داده شده است که من به همه مداحان و علاقهمندان توصیه میکنم از این اشعار که مورد تایید برترین استادان شعر آئینی کشور است استفاده کنند.
این محقق و پژوهشگر دینی در بخش دیگری از این گفتو گو ادامه داد: یک بخش از کارهایی که باید در بحث عاشورا صورت بگیرد و تا حد زیادی نیز انجام شده و البته نباید متوقف شود همین مسئله تولید مقاتل و منابع معتبر تاریخی و کلامی در مورد واقعه عاشوراست ولی بخش مهم دیگر نیز مسئله بهره محتوایی و کاربردی امروزی از مجموعه عزاداریها و مجالس است.
وی با انتقاد از رواج برخی دیدگاههای سکولاریستی در مجالس عزاداری و بیان این مطلب که مجالس عزا نباید کاری به مسایل سیاسی و اجتماعی داشته باشد افزود: امروز معضلات و مفاسد اداری بیشماری در کشور وجود دارد و نمیتوان سخن از واقعه عاشورا ببریم و از کربلا بگوییم ولی نسبت به این مفاسد بی توجه باشیم.
پیمان عنوان کرد: خطبا باید روی این مسایل متمرکز شوند تا هدف اصلی قیام امام که مبارزه با منکر است را در جامعه ترویج کنند البته متاسفانه منکرات زیادی در میان جامعه ما به وجود آمده و در حال رواج است که نباید از آن غفلت شود و این مجالس بهترین محمل و فضا برای بیان این مفاسد و آگاهیبخشی به مردم است.
مبارزه با مفاسد اداریوی با بیان اینکه مبارزه با بدحجابی هم به عنوان منکر لازم است افزود: ولی اینکه ما بر روی برخی مفاسد ظاهری مانند بدحجابی متمرکز شویم و از مفاسد بزرگتری مانند سوء مدیریتها و سوء امانتداری و سوء استفاده از بیت المال و موقعیتهای شغلی غافل شویم کار درستی نیست و مبارزه با این نوع مفاسد از اولویت بیشتری برخوردار است البته این سخن مجوزی برای بدحجابی نباید تلقی شود.
پیمان تصریح کرد: فرهنگ سیدالشهداء و کربلا این است که انسان را از ثروتاندوزی و تمتعات دنیوی بیش از نیاز و حریصانه منع میکند و شعار حقطلبی و حقمداری و عدالتخواهی سر میدهد و این نوع سوء استفادههایی که گاهی شنیده و در رسانهها منتشر میشود به هیچ وجه با فرهنگ کربلا سازگار نیست و وعاظ و خطبا نیز نباید از ذکر آن غفلت کنند.
وی تاکید کرد: اگر مجالس عزاداری امام حسین(ع) تنها به اشک و آه و ناله محدود شود در این صورت قطعا از فرهنگ عاشورا بهره نبردهایم البته اشک و ناله و آه و عزاداری خود مقدمهای برای تزکیه روحی و نفسانی است و همان طور که بزرگان ما بر آن تاکید داشتهاند روز به روز باید با شور و عظمت بیشتری در سراسر کشور برگزار شود ولی نباید منحصر به این مسایل شویم.
وی تاکید کرد: اگر این نوع مفاسد در این مجالس که مردم آمادگی بیشتری برای شنیدن سخن حق دارند تذکر داده نشود و هشدار ندهیم پس کجا جای گفتن آن خواهد بود زیرا این مفاسد میتواند ضربه زیادی به دیانت مردم و وجهه نظام اسلامی بزند که مهمترین هدفش گام برداشتن در راه قیام و مسیر حضرت اباعبدالله الحسین(ع) است.