به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، پیروزی انقلاب اسلامی ایران در بهمنماه ۱۳۵۷ منجر به تحولاتی اساسی در تمام ساختارهای کشور و از جمله در اقتصاد ایران شد. اقتصاد ایران از فردای پس از انقلاب اسلامی، تحولاتی جدی را پشت سر گذاشته است که از جمله مهمترین این موارد، تحریمهای بینالمللی و هشت سال جنگ تحمیلی بودهاند اما با وجود همه این مشکلات، در عرصه اقتصادی شاهد تحولاتی اساسی بودهایم که بررسی این مسائل ضروری به نظر میرسد.
درباره وضعیت اقتصاد ایران و دستاوردهای آن در ۳۷ سال گذشته تحلیلهای مختلفی ارائه میشود که از جمله موفقیت در عرصه صنایع کوچک و دفاعی و ادامه وابستگی به درآمدهای نفتی است. این انقلاب برای موفقیت همه جانبه در عرصههای اقتصادی، علاوه بر دارا بودن برخی منابع با موانع بسیاری هم مواجه بوده است که بعضا مانع از موفقیت برنامهریزیهای اقتصادی شده، اما با همه این اوصاف، لازم است دستاوردهای اقتصادی این انقلاب که برای مدتها تحت شدیدترین تحریمهای اقتصادی قرار داشته مورد بررسی بیشتر قرار گیرد.
در ایام دهه مبارک فجر بنا داریم در قالب سلسله مصاحبهها و گزارشهایی به بررسی دستاوردهای اقتصادی انقلاب اسلامی ایران بپردازیم. امروز سراغ ابوذر ندیمی، نماینده سابق مجلس و مشاور سازمان برنامه و بودجه کل کشور رفتیم که وی در ابتدا به
ایکنا گفت: در ارتباط با دستاوردهای اقتصادی، طبیعتا انقلاب اسلامی، رویکردهایی داشت که حتما یک بخش آن مربوط به اقتصاد بود و در اقتصاد هم بخش عمدهای از مسائل به عدالت و پیشرفت مربوط است.
وی ادامه داد: واقعیت این است که انقلاب اسلامی در طی این نزدیک به چهار دهه، همه تلاش خود را انجام داد که به موضوع عدالت و هم پیشرفت، عنایت اساسی داشته باشد؛ مثلا در موضوع عدالت، تلاش کرد که پروژهها را فقط برای شهرها یا شهرهای بزرگ تعریف نکند و به روستاها هم اهمیت دهد.
ندیمی افزود: به همین دلیل بود که انقلاب اسلامی تلاش کرد نظام توزیع عادلانه را در پیش بگیرد. در رابطه با موضوع زیرساختها سعی کرد زیرساختها را برای همه کشور تعریف کرده و مثلا ریلگذاری را به جای خاصی محدود نکند یا گازرسانی را برای یک منطقه ویژه در نظر نگیرد.
مشاور سازمان برنامه و بودجه یادآور شد: در ارتباط با موضوع حمایت از اقشار ضعیف و حایت از مددجویان و مستمریبگیران، از ابتدای انقلاب اسلامی تلاش شد که برای همه مردم و بخصوص طبقات پائین، منابع لازم و برای آنها حداقل زندگی را تعریف کند.
ندیمی یادآور شد: اقداماتی همانند کمک به مددجویان و مستمریبگیران، طرح شهید رجایی یا اقتصاد حمایتی از نوع طرحهای زودبازده و تبصرهای و مسائل دیگر از این قبیل، در راستای بهرهگیری همه مردم از امکانات صورت گرفته است.
عضو سابق کمیسیون اقتصادی مجلس به تلاش برای استفاده صحیح از منابع نفتی اشاره کرد و گفت: در رابطه با منابع نفتی از ابتدا تلاش شد از نفت حداکثرسازی درآمد را داشته باشیم و در پتروشیمیها تا حدودی موفق شده و از خامفروشی جلوگیری کردهایم؛ در حالیکه میزان فروش نفت را میتوانستیم در حدود چهار میلیون بشکه حفظ کنیم.
ندیمی ادامه داد: همچنین در مسائلی همانند ارتباطات و فناوری، آموزش عالی، حمل و نقل، گردشگری، تجارت و ... همه رویکردها مبتنی بر اقتصاد توأم با رشد و پیشرفت بوده است.
وی درباره دستاوردهای انقلاب اسلامی در حوزه صنایع اظهار کرد: در ارتباط با موضوع مربوط به صنایع، در این بخش هم رویکردها را متفاوت کرده و طرحهای زودبازده و حمایت از صنایع کوچک و همچنین صنایع بزرگی مانند فولاد و سیمان در دستور کار قرار داشته است.
مشاور سازمان برنامه و بودجه درباره وضعیت موفقیت در عرصه خودروسازی عنوان کرد: در حوزه خودرو هم تلاش شد، هم بُعد کمی را افزایش داده و واردات محصول را بی حَد نکنیم و هم با تعرفهها سعی شد از تولید داخلی حمایت شود؛ البته هنوز راه باز است و باید فعالیتهای دیگری انجام شود.
این نماینده سابق مجلس درباره دستاوردهای نظام بانکی یادآور شد: در حوزه بانکی چند اتفاق افتاده که اولین اتفاق، تنوع فعالیت بانکی از لحاظ شعبات و گستره فعالیتها در سطح ملی است و همه شهرها و برخی از روستاهای بزرگ از فعالیت بانکی بهرهمند شد. همچنین سعی شد تعادلی بین نرخ سود و تورم ایجاد شود.
ندیمی در پایان گفت: در رابطه با فناوری، سعی شد بخشی از فعالیت بانکی الکترونیکی شود. همچنین با ارائه وامهای بیبهره، کمبهره و یا وامهایی که یارانه سود آنها را دولت تعریف میکند، تلاشهای بسیاری در جهت تحقق عدالت و پیشرفت انجام شده است اما هنوز جا برای کار وجود دارد.