کد خبر: 3574645
تاریخ انتشار : ۲۶ بهمن ۱۳۹۵ - ۲۱:۰۹

کرسی «معنویت معطوف به عرصه‌های زندگی در گفتمان مقام معظم رهبری» برگزار شد

گروه حوزه‌های علمیه: کرسی علمی ـ ترویجی «معنویت معطوف به عرصه‌های زندگی در گفتمان مقام معظم رهبری» امشب 26 بهمن در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی قم برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) حجت‌الاسلام والمسلمین محمدجواد رودگر، دانشیار پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در ابتدای این کرسی به عنوان ارائه‌دهنده گفت: مقام معظم رهبری معتقدند که اگر نگاه معنوی در زندگی محقق شود در این صورت اقتصاد معنوی و سیاست معنوی و ... شکل خواهد گرفت و براین اساس فعالیت اقتصادی و سیاسی در این راستا نیز عین معنویت است.
رودگر عنوان کرد: ایشان تقوا را به دو عرصه فردی و اجتماعی تقسیم کرده و تقوا را عنصر اول معنویت می‌دانند لذا معنویت نیز فردی و اجتماعی است؛ ایشان می‌فرماید اصل رابطه با خدا  و توحیدبنیادی در دل معنای معنویت نهفته است ولی این طور نیست که هر رابطه‌ای با خدا معنوی باشد بلکه رابطه‌ای که نقشه راه آن را پیامبر و خدا ترسیم کرده‌اند رابطه معنوی است.
این محقق حوزه علمیه عنوان کرد: ایشان معنویت را ذومراتب و تشکیکی می‌دانند؛ در کلیت مسئله، یک معنویت فقهی و رساله‌ای داریم که اگر فراتر برویم معنویت اخلاقی شکل می‌گیرد که در آراستگی به فضایل و پیراستگی از رذایل نمود دارد که خود این دو مورد پایه اصلی سیر و سلوک عرفانی است.
همچنین حجت‌الاسلام والمسلمین بهرام دلیر، عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: بحث معنویت بحث روز جامعه است زیرا بشر خسته از تکنولوژی و صنعت قطعا دنبال معنویت و عرفان است.
کرسی«معنویت معطوف به عرصه‌های زندگی در گفتمان مقام معظم رهبری» برگزار شد
وی افزود: ارایه‌دهنده باید به این پرسش پاسخ دهند معنویت در چه دانشی مطرح است؟ باید روشن شود معنویت برخاسته از کتاب و سنت، عرفان، ادعیه و یا ... است و این مقوله در چه دانشی قرار می‌گیرد.
این محقق حوزه عنوان کرد: ضرورت معنویت در حوزه فردی، اجتماعی و فرهنگی باید با تبیین جزیی‌تر مورد توجه قرار بگیرد.
وی افزود: رهبری وقتی وارد بحث معنویت می‌شوند از چه روشی استفاده می‌کنند که این مقوله در مقاله مورد توجه قرار نگرفته است.
دلیر اضافه کرد: معنویت یهودیت و مسیحیت و یا معنویت‌های بشری قطعا متفاوت از معنویت اسلامی است و باید در بحث معنویت، تفکیک صحیحی بین این مقولات صورت گیرد.
وی افزود: معنویت در عرصه سیاست با توجه به فرصت انتخابات از مقولاتی است که باید بیشتر در تحقیقات مورد توجه قرار بگیرد به خصوص معنویت در انتخابات و یا در عرصه اقتصاد مقولاتی مانند نقش معنویت در کاهش اسراف و رشد اقتصادی و ... همچنین در بحث جهاد و شهادت، ریزموضوعات زیادی وجود دارد که می‌تواند مورد بحث‌های علمی قرار بگیرد.
همچنین حاضران به طرح سؤالات و پیشنهادات خود از جمله اینکه فرمایشات رهبری برای سیاستگذاری کلان کشور است لذا باید هدف از پرداختن به این مسایل، رفع مشکلات عینی و واقعی جامعه باشد و صرفا مباحث نظری عنوان نشود پرداختند.
اینکه مولف ابتدا باید به آسیب‌های جامعه توجه کند که با توجه به پیچیدگی جامعه، نیازمند کار گروهی با استفاده از کارشناسان متخصص در رشته‌های مختلف است از دیگر پیشنهادات بود.
همچنین استخراج نظریات برای رفع مشکلات عینی جامعه با استفاده از علوم مختلف فقه و تفسیر و ... از دیگر پیشنهادت ارائه شده بود.
captcha