کد خبر: 3582332
تاریخ انتشار : ۱۹ اسفند ۱۳۹۵ - ۰۸:۴۵

اجلاسیه اساتید سطوح عالی و خارج حوزه‎های علمیه برگزار شد

گروه حوزه‌های علمیه: اجلاسیه اساتید سطوح عالی و خارج حوزه‏‏‎های علمیه با موضوع توسعه مباحث فقه با سخنرانی عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و مدیر حوزه علمیه برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری بین‏‎المللی قرآن(ایکنا) اجلاسیه عمومی اساتید سطوح عالی و خارج حوزه‌‏های علمیه دیشب 18 اسفندماه با عنوان «توسعه مباحث فقه» در مدرسه عالی دارالشفا برگزار شد.

در ابتدای این مراسم، حجت‎الاسلام والمسلمین رحمانی دبیر این اجلاسیه در سخنانی با ذکر این مطلب که باید مشخص شود که چه کسی توانایی توسعه فقه را دارد، گفت: توسعه فقه را باید به معنی توسعه اجتهاد فقهی تفسیر کرد.

وی افزود: یکی از مسایلی که باید در این عرصه منظور نظر باشد، آن است که هر کاری که در حوزه فردی و اجتماعی سر می‎زند ریشه و جنبه فقهی دارد؛ یعنی هر کسی که فقه نداشته باشد وجودی بی ثمر دارد از جمله اینکه مفسری که دانش فقهی ندارد قطعا مفسر مفیدی نیست.

عضو هئیت رئیسه مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با ذکر این مطلب که همه آحاد مردم به فقه محتاج هستند، گفت: اجتهاد به دو شکل اجتهاد فقهی و اصولی وجود دارد.

وی افزود: قیاس استنباط از اصول شکل می گیرد و تا زمانی که سخن از توسعه فقه به میان می آید، قطعا باید به فکر توسعه اصول نیز باشیم زیرا آنچه موجب رشد فقه شد، رشد کتب استدلالی بود اما توسعه فقهی گاهی اوقات، به شکل توسعه تعمیقی انجام شده است که در هزار سال گذشته فقهای شیعه در تعمیق و دقت در مسایل فقهی پیشروی کرده‌اند و ثمره آن، تراث بزرگ شیعه است.

رحمانی با ذکر این مطلب که فقهای ما در گذشته، بیشتر هم و غم خود را به بیان احکام مکلف فردی مختص کرده‏‎اند، تصریح کرد: در عرصه تکالیف جمعی و اجتماعی که قرآن کریم به آن اهمیت بسیاری باید موضوعات جدید فقهی تولید کند.

وی افزود: به دلیل اینکه امروزه با مکلفان اجتماعی بسیاری از جمله دولت مواجه هستیم لذا باید تکالیف آن‌ها تبیین شود.

همچنین آیت‌الله اعرافی، مدیر حوزه علمیه در سخنانی عنوان کرد: در دنیایی به سر می‎بریم که علوم مختلف به ویژه علوم تجربی به سرعتی بیش از تمام اعصار و قرون قبلی در حال پیشرفت است؛ در این مسیر باید به دنبال بررسی ابواب جدید باشیم که یکی از آنها حوزه اجتماعی و سیاسی است.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: غرب با تولید علوم انسانی جدید بر عرصه‎های مختلف تاثیرگذار بوده است که تاثیرگذاری این علوم روز به روز در حال افزایش است؛ حوزه نیز به عنوان صیانت گر عرصه اندیشه و فقه اسلامی مسئول است که به این سوالات پاسخ داده و مدل دینی را عرضه کند.

وی گفت: یکی از عرصه‎هایی که فقه ما حرفهای زیادی در بحث علوم انسانی دارد، همان مباحث سیاسی و اقتصادی است؛ همچنین فقه ما از ذخایر عظیمی در زمینه‎های علومی چون تعلیم و تربیت اسلامی برخوردار است.

وی اظهارکرد: هنر محققان حوزوی آن است که از این منابع به خوبی در بازگشایی عرصه‎های جدید استفاده کنند؛ به عنوان مثال کتاب العشره وسایل دنیای وسیع از معارف است و مباحث بسیار مهم فقهی از این بخش استخراج  می‏ شود که دقیقا به همین مباحث علوم اجتماعی و انسانی ناظر است.

در این مراسم اعضای بیوت مراجع و اعضای جامه مدرسین و مجمع عمومی و صدها استاد درس خارج حوزه حضور داشتند.

captcha