بیتردید اصلیترین علت وقوع انقلاب اسلامی تلاش مردم مسلمان ایران برای تربیت انسانها بر مبنای آموزههای قرآنی و تحقق احكام و آیات رحمانی بوده است. بر همین مبنا مهمترین علت ماندگاری آن را نیز باید در میزان انگیزش و خواست عمومی برای تمسک به قرآن و تنظیم روابط فردی و اجتماعی براساس آن جستجو كرد.
گزاف نیست اگر بگوییم رسالت انسانی و اخلاقی و حتی شرعی و قانونی هر یك از افراد و آحاد این نظام باید ترویج فرهنگ قرآنی و تلاش برای معرفی و اجرای آیات این كتاب مبین تعریف شود. در این میان وزارت آموزش و پرورش به عنوان مهمترین نهاد كشور، تربیت علمی و معنوی نسل امروز و فردا را برعهده دارد. پرورش دانشآموزانی كه آگاه و عالم به مفاهیم قرآنی بوده و دارای نگرشی متعالی به این كتاب عظیم و عامل به احكام نورانی آن باشند، استقلال فرهنگی و علمی كشور را تضمین میکند. بدیهی است كه این رسالت خطیر نیازمند همراهی و همفكری همه اجزا و اركان نظام و عوامل و نهادهای مربوط در امر تعلیم و تربیت است.
سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی به عنوان تولیدكننده محتوای آموزشی برای كشور و نیز سازماندهنده روشهای یاددهی و یادگیری، مأموریت دارد تا با بهرهگیری از همه ظرفیتهای درونسازمانی و برونسازمانی بر تقویت و تعمیق فرهنگ قرآن و عترت در برنامههای درسی و آموزشی، اهتمام ورزد.
خوشبختانه تاكنون سیاستگذاریها و برنامههای پیشبینی شده، ثمرات و دستاوردهای قابل توجهی داشته و امروز صدها هزار فارغالتحصیل و دانشآموز قرآنپژوه، قرآنباور و حاملان و عاملان قرآنی سرمایههای گرانقدر ایران اسلامی هستند. صدها ناشر و مؤلف تولیدات خود را بر محور قرآن و عترت جهت دادهاند و همه ساله صدها و هزارها كتاب و نرمافزار در ارتباط با آموزههای قرآنی و یا با محور مفاهیم قرآنی منتشر میشود.
ابتكار برگزاری جشنواره كتابهای آموزشی و تربیتی ویژه قرآن كریم از جمله برنامههای ارزنده این سازمان در اجرای راهبرد حمایت و هدایت تولیدات قرآنی توسط بخش غیردولتی، مؤلفان و ناشران است. خوشبختانه اتكا به تجربیات پیشین و علاقه و اشتیاق بخش بزرگی از ناشران برای ورود به این عرصه و تشویق و ترغیب دستاندركاران، انگیزه مجریان و دستاندركاران به استمرار و تقویت این حركت و خیزش فرهنگی را دو چندان كرد که نتایج آن نیز درخور توجه بوده است.
وصول بیش از 600عنوان كتاب چاپ اول با موضوع قرآن کریم که رشدی حدود 50 درصدی را نسبت به سال گذشته نشان میدهد و حاكی از ظرفیتهای قابل ملاحظه اجتماعی و فرهنگی است، افق نوینی را پیش روی ما به نمایش میگذارد. بیتردید هدایت و حمایت دستگاههای مربوط، ارائه آموزشهای لازم، نیازسنجی تدوین استانداردهای دقیقتر، برگزاری جلسات و نشستهای مشترك برای بررسی و معرفی نیازها و انتظارات متقابل و تعامل و تبادل تجربیات و در نهایت برگزاری جشنواره كتابهای قرآنی، از جمله راهكارهایی است كه میتواند برای ارتقاء و تقویت این تحرك فرهنگی در فهرست برنامههای سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی قرار گیرد.
چهاردهمین جشنواره کتابهای آموزشی و تربیتی رشد - ویژه کتابهای قرآنی ـ تلاش و گام دیگری است تا با استفاده از دستاوردها و تجربیات آن، تولیدات علمی و آموزشی در حوزه قرآن، سرعت، کیفیت و کمیت بیشتری پیدا كرده و بتواند به گسترش بیشتر فرهنگ قرآنی کمک کند و حوزههای مختلف دولتی و غیردولتی را برای استمرار تلاشها و برنامهریزیهای خود در این مسیر همسو و همراستا کند.
فریبا کیا
معاون ساماندهی کتابهای آموزشی دفتر انتشارات و تکنولوژی آموزشی