کد خبر: 3614569
تاریخ انتشار : ۱۱ تير ۱۳۹۶ - ۱۲:۵۳
رئیس قوه قضائیه:

استقلال دستگاه قضا به نفع همه نظام است/ اصل قرآنی «لَقَدْ کَرَّمْنا»؛ کانون حقوق بشر اسلامی

گروه سیاسی: آیت‌الله آملی لاریجانی با بیان اینکه استقلال دستگاه قضا به نفع همه نظام است، گفت: حتی اگر گاهی قوه مجریه خود را مورد و طرف احکام قضایی می‌داند، این مسئله به نفع قوه مجریه و به نفع کل نظام است؛ چرا که استقلال قاضی تضمین‌کننده عدالت است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، آیت‌الله صادق آملی لاریجانی؛ رئیس قوه قضائیه، امروز، یکشنبه 11 تیرماه، در همایش سراسری قوه قضائیه که در سالن اجلاس سران برگزار شد، با اشاره به نقش، جایگاه و وظایف دستگاه قضائی در نظام جمهوری اسلامی گفت: در اصول 156، 57 و 61 قانون اساسی به وظایف و اختیارات قوه قضائیه اشاره شده است.
وی افزود: دو دیدگاه در مورد نقش و جایگاه این قوه مطرح است که یکی دیدگاه کلی و بیرونی است و یکی دیدگاه درونی و تشکیلاتی است که به نظر می‌رسد نقش بیرونی این دستگاه مغفول واقع شده است.
آملی لاریجانی با تأکید بر اینکه امروز نظام جمهوری اسلامی یک نظام تکامل یافته‌شده است که در منطقه حرف اول را می‌زند، اظهار کرد: امروز دشمنان نیز اعتراف می‌کنند و می‌دانند که جمهوری اسلامی در منطقه و سیاست‌های دنیا نقشی اساسی دارد و این همه فشار برای اینکه در شورای امنیت مصوبات جدیدی علیه جمهوری اسلامی به نتیجه برسانند برای این است که به نقش و اقتدار جمهوری اسلامی در منطقه و جهان پی برده‌اند.
وی با اشاره به افزایش دشمنی‌های آمریکا طی سال‌های گذشته علیه جمهوری اسلامی ایران گفت: آمریکا به عنوان قلدر جهانی به دنبال افزایش تحریم‌ها و فشار به کشورهای جهان برای عدم تعامل با ایران است؛ چرا که در عرصه منطقه‌ای و جهانی برای ایران نقش فزاینده می‌بیند. در چنین شرایطی وقتی تأثیر و خدمات قوه قضائیه را می‌بینیم برای ما روشن می‌شود که خدمت کردن در این نظام کار بزرگی است.
رئیس قوه قضائیه تصریح کرد: دلبستگی به نظام جمهوری اسلامی صرفاً به دلیل ملیت نیست، بلکه دلبستگی ایمانی و دینی نیز به نظام وجود دارد کما اینکه میلیون‌ها مسلمان در سراسر جهان به نظام جمهوری اسلامی دلبستگی دارند.
وی با اشاره به ضرورت استقلال قوه قضائیه گفت: قانون اساسی علاوه بر اصل 57 که بر استقلال همه قوا تصریح کرده، در اصل 156 نیز مجدداً بر استقلال قوه قضائیه تأکید می‌کند و این اصرار نشان می‌دهد که استقلال قوه قضائیه یک اصل با اهمیت است و اصرار قانون اساسی و نویسندگان قانون اساسی و رأی‌دهندگان به این قاون بی‌وجه نیست.
آیت‌الله آملی لاریجانی تصریح کرد: استقلال دستگاه قضایی و قضات یکی از دغدغه‌های مهم متفکران دنیاست و ایجاد تقابل بین این استقلال و آزادی بیان برای نقادان و منتقدان و همین‌طور اختیارات مجلس و قوه مجریه بحث بسیار عمیقی است که بسیاری از کسانی که در باب استقلال قضایی و حقوق اساسی کار کرده‌اند، به این نکات می‌پردازند.
وی با بیان اینکه استقلال دستگاه قضایی به نفع همه نظام است، گفت: حتی اگر گاهی قوه مجریه خود را مورد و طرف احکام قضایی می‌داند، این مسئله به نفع قوه مجریه و به نفع کل نظام است چرا که استقلال قاضی تضمین‌کننده عدالت است؛ اگر قاضی مستقل نباشد حتماً در حکمش خدشه ایجاد می‌شود و این بدان معناست که یک طرف را ترجیح خواهد داد، بنابراین استقلال یعنی اینکه تحت تأثیر قوای دیگر و یا فشارهای سیاسی و اجتماعی قرار نگیرد.
رئیس قوه قضائیه با انتقاد از برخی جریان‌های رسانه‌ای و سخنرانی‌ها که در قالب انتقاد مطرح می‌شود، اظهار کرد: گاهی به عنوان انتقاد مطالبی گفته می‌شود که در عمل زیرسؤال بردن استقلال دستگاه قضایی است و انتقاد محسوب نمی‌شود؛ اینکه در رسانه‌های جمعی بخواهند فشار بر شخص قاضی یا دستگاه قضایی وارد کنند، مخالف استقلال قواست.
آیت‌الله آملی لاریجانی با بیان اینکه گاه به بهانه نقادی آرای قضات یا دستگاه قضائی را می‌خواهند تحت فشار قرار دهند، گفت: ما نمی‌خواهیم بین قوا دیوار بکشیم و نمی‌خواهیم دور قوه قضائیه حصار بکشیم، در عین حال قضات و مسئولان دستگاه قضائی را مصون از خطا نمی‌دانیم اما فصل‌الخصومه بودن قوه قضائیه ماهیت کار قاضی است و نباید این اصل را از بین ببریم؛ اینکه قاضی رافع و تمام‌کننده نزاع باشد را نباید زیر سؤال ببریم.
وی با اشاره به ضرورت پاسخگویی قوه قضائیه نسبت به عملکرد خود اظهار کرد: البته اینکه هر دستگاه و نهادی بخواهد راجع به پرونده‌ها سؤال کند و دستگاه قضائی موظف باشد جواب بدهد برخلاف وظیفه دستگاه قضائی است که به عنوان فصل‌الخصومه محسوب می‌شود و در کشورهای پیشرفته نیز چنین رسمی وجود ندارد که دستگاه قضائی و قضات و آرایشان را زیر سؤال ببرند.
رئیس قوه قضائیه با بیان اینکه در قوه قضائیه آرای قضات مدام نقد می‌شود، گفت: پژوهشگران قوه قضائیه برنامه مستمری برای عرضه و نقادی آرا دارند که قاضی صادرکننده رأی حاضر می‌شود و در حضور نقادانی از دانشگاه و دستگاه قضائی از رأی خود دفاع می‌کند و همچنین سامانه‌ای طراحی شده تا افرادی که می‌توانند از نتیجه پرونده‌ها استفاده کنند و یا آنها را به لحاظ علمی نقد کنند، به آنها دسترسی داشته باشند.
آیت‌الله آملی لاریجانی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اهمیت مقابله با نفوذ دشمن و نقش قوه قضائیه اظهار کرد: اقتدار نظام جمهوری اسلامی امروز در منطقه و دنیا موجب شده که دشمنان جمهوری اسلامی به فکر نفوذ در این دستگاه باشند؛ دیدند که کودتا، حمله نظامی و تحریم‌های سختگیرانه جواب نداد و حال به دنبال نفوذ هستند؛ البته نفود از سابق طراحی شده بود و امام راحل سال 67 که منشور روحانیت را ابلاغ کردند، در آن به این نکته مهم اشاره کرده بودند.
وی تصریح کرد: قوه قضائیه در مسیر انجام وظایف خود باید به بیرون هم نگاه داشته باشد و به اهتمام دشمن برای نفوذ به کشور مورد توجه قرار دهد و بداند که آنها از چه مسیری می‌خواهند نفوذ کنند؛ نفوذ سیاسی داریم که اراده افراد را منعطف می‌کنند؛ نفوذ فرهنگی داریم به این معنا که فرهنگ خود را در بستر جامعه گسترش دهند در حالی‌که جامعه به سمت فرهنگ ایرانی ـ اسلامی توفق دارد.
رئیس قوه قضائیه افرود: شبکه‌های مجازی راه می‌اندازند و می‌گویند می‌خواهیم کار علمی و فرهنگی بکنیم اما در پس پرده به دنبال تسلط فرهنگی و جداکردن ملت مؤمن از فرهنگ اصیل اسلامی و انقلابی هستند؛ در چنین شرایطی تمام ارکان نظام باید بیدار باشند و قوه قضائیه باید مقتدارانه در برابر نفود بایستد.
آیت‌الله آملی لاریجانی اظهار کرد: در چند سال اخیر بر علیه ارکان نظام، رهبری نظام، قوه قضائیه، شورای نگهبان، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، سپاه قدس و هرآنچه بو و رنگی از انقلاب اسلامی دارد، هجمه می‌کنند و باید مسئولان جمهوری اسلامی در برابر این هجمه‌ها همدل و هماهنگ باشند و خط دشمن را تشخیص دهند و به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که سینه‌های خود را در برابر دشمن سپر کردند و اقتدار نظام هستند، افتخار کنیم.
آیت‌الله آملی لاریجانی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به نگاه اسلام به حقوق بشر و هجمه‌های بسیار وسیعی که غرب نسبت به این مسئله علیه جمهوری اسلامی داشته است، گفت: ما اولاً نگاه اسلام را باید در مورد حقوق بشر تبیین کنیم؛ سخن ما با مدعیان حقوق بشر در جهان دو نکته است؛ کلمه اول این است که نظام جمهوری اسلامی و دین اسلام پرچمدار حقوق بشر حقیقی است. ما مدافع کرامت انسانی هستیم و کرامت انسان را بر اساس اصل «لقد کرمنا» محترم می‌شمریم و این مسئله قابل انکار نیست لذا سخن ما در عالم نظر این است که کرامت انسانی به چیست و چه چیزی کرامت را تشکیل می‌دهد و انسان کیست؟

وی با بیان اینکه اسلام و قرآن تصویری از انسان ارائه می‌کند که با تصویر غرب یکسان نیست، اظهار کرد: انسان از دیدگاه اسلام خلیفةالله است؛ کسی که می‌تواند تمام مظاهر الهی را در خود متجلی کند.

آیت‌الله آملی لاریجانی با اشاره به قانون اخیر آلمان مبنی بر آزادشدن ازدواج همجنس‌گرایان گفت: جمهوری اسلامی که قرآن و اسلام را دارد به دنبال تصویر انسان در قرآن است و ما انسان و کرامتش را بر اساس قرآن می‌پذیریم؛ پیامبر اعظم (ص) 1400 سال پیش فرمودند که سیاه و سفید با یکدیگر مساوی هستند و به بهانه مختلف برده‌ها را آزاد می‌کردند، این در حالی است که تا یک قرن پیش برده‌داری در آمریکا رسم بود بنابراین غرب نمی‌تواند حقوق بشر خود به ما تعمیم دهد.

رئیس قوه قضائیه با اشاره به جنایات آمریکا در سرزمین‌های مختلف طی دهه‌های گذشته گفت: اینها دم از حقوق بشر می‌زنند در حالی که دروغ می‌گویند؛ در یمن بزرگ‌ترین جنایات صورت می‌گیرد در حالی که رئیس‌جمهور آمریکا با حکام سعودی رقص شمشیر می‌کند. این حقوق بشر آمریکایی است.

وی با تأکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران از بدو تأسیس حقوق بیشر را به پیش برده است، گفت: جمهوری اسلامی به استغاثه مظلومان در دنیا اعتنا کرد، ملت مظلوم فلسطین را مورد حمایت قرار داد و امروز به عراق و سوریه کمک می‌کند تا از لوث داعش پاک شوند؛ این بزرگ‌ترین افتخار برای جمهوری اسلامی است که بر علیه تروریسم فداکاری می‌کند در حالی‌که غرب تنها ادعای حمایت از حقوق بشر را دارد.
captcha