حجتالاسلام والمسلمین سعید بهمنی، عضو هیئت علمی شورای توسعه فرهنگ قرآنی کشور در گفتوگو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با تاکید بر اهمیت منابر و نقش وعاظ در ترویج مبانی و مفاهیم قرآن کریم، اظهار کرد: منابع اساسی معرفت دینی، قرآن کریم و سنت رسولالله(ص) است و هرکس در مقام انتقال معرفت الهی قرار گیرد الزما باید معرفتش را به کتاب الهی مستند کند.
وی افزود: جامعه مخاطبان نیز در کنار این موارد، هر مقدار دادههای قرآنی را بیشتر از طریق سخنرانیها، محافل و منابر دریافت کنند برایشان جذابتر و گیراتر است؛ در این میان زمانی که سخن با کلام الهی ترکیب و با قرآن ترکیب شود، لذیذتر میشود.
عضو هیئت علمی شورای توسعه فرهنگ قرآنی ادامه داد: با توجه به این مسائل منبر و سخنرانی معتبر، به صورت اصولی نیاز به قرآنبنیان بودن و بر قرآن تکیه کردن دارد؛ لذا برای جذابیت و جلب عاطفه بدنه متدین نیز نیاز به این است که ما منبریها و وعاظ کلاممان را با کلام الهی و معتبر معصومین(ع) همراه کنیم.
حجتالاسلام بهمنی تصریح کرد: اینکه منبریها تا چه میزان ناقل دادههای وحیانی هستند و به مخاطان خود این موارد را ارائه میدهند، داری مراتب و مقوله تشکیکی است. اما زمانیکه غنای معرفتی آنها از قرآن کریم و سنت معتبر ائمه(ع) به اندازه کافی باشد، طبعا در سخنان آنها نیز این جنبه به وضوح دیده میشود.
وی ادامه داد: هرکس بهره معرفتی کمتری از قرآن داشته باشد و حوصله کمتری را در این رابطه به خرج داده باشد تا مطالب خودش را در قرآن بنیان بگذارد، بهطور طبیعی مجبور خواهد بود سایر مطالب را هم از خودش بگذارد و بیان کند.
عضو هیئت علمی شورای توسعه فرهنگ قرآنی بیان کرد: متاسفانه امروز در مواردی دیده شده، افراد بجای آنکه دادههای معتبر قرآن کریم را با برداشتهای محکم ارائه کنند، با برداشتهای خود این موارد را ارائه میکنند و ضعفهایی در این موارد دیده میشود. از این رو باید بدانیم در تکیه به کلام خدا و تبلیغ، منابع غیر وحیانی هم وجود دارد، لذا همه ما باید بکوشیم سخنانمان برخاسته و برآمده از بطن معارف وحیانی باشد. هرچند در برخی موارد توانستهایم و در جنبههای عاطفی ائمه(ع) به ویژه حضرت ابا عبدالله(ع)، رشد نسبتا خوبی داشتهایم، اما در برخی موارد مهمتر به طور نسبی کمتر پرداختهاییم.
وی تصریح کرد: وعاظ و منبریهای ما باید بدانند که، حد فعلی و تبلیغ و ترویج مبانی قرآن کریم خوب است، اما کافی نیست؛ من در منبر و سخنرانی خودم آیات قرآنی فراوانی به کار میبرم اما این مسئله برای تبلیغ و ترویج مفاهیم قرآنی کافی نیست. مهم این است که بتوانیم قلب، روح، عاطفه و عمل مخاطبان را با قرآن و اهل بیت(ع) پیوند دهیم.
حجتالاسلام والمسلمین بهمنی با اشاره به نکته راهبردی پیامبر اکرم(ص) در حجهالوداع، گفت: آنچیزی که منبریها و حاملان علوم وحیانی باید به مخاطبان خودشان منتقل کنند این است که آنها را متمسک و با قرآن پیوند بزنند. ثمره این کار این است که وقتی آیات قرآن کریم بیان میشود افراد از آن استفاده میکنند.
وی در پایان گفت: امروز زمانی که افراد از مسجد یا جلسه منبر خارج میشوند بهنوعی آن را فراموش میکنند، چراکه پیوند میان مخاطب با کتاب و عترت اتفاق نمیافتد و ما باید مسیری را در نظر بگیریم که بندگان خدا را با قرآن و اهل بیت متمسک کنیم؛ بنا به فرموده پیامبر اکرم(ص) پیوند بدنه اجتماعی با قرآن و اهل بیت سبب مصونیت ابدی افراد از گمراهی شده و نتیجه بزرگی را در پیش خواهد داشت.