به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، مشکلات مربوط به برخی موسسات مالی و اعتباری که توان بازپرداخت سپردههای مردم را ندارند، یکی از معضلات جدی اقتصاد ایران است و در روزهای اخیر مجددا تعدادی از سهامداران و سپردهگذاران این موسسات دست به اعتراض زدند. در این رابطه، بانک مرکزی و همچنین مسئولان قضایی وظیفهای سنگین برعهده دارند تا هم مشکل مردم برطرف شده و هم موجبات تخریب نظام بانکی کشور فراهم نشود.
حجتالاسلام والمسلمین «سیدامین جوادی» مدیرعامل موسسه مالی و اعتباری ملل در گفتوگو با
ایکنا، با اشاره به اعتراضات متعدد سپردهگذاران این موسسات اظهار کرد: همانگونه که در جریان هستید، موسسات مالی و اعتباری یا به بیان دیگر، تعاونیهای اعتبار، فاقد مجوز از بانک مرکزی بودند و بانک مرکزی هم به دنبال ساماندهی این موسسات افتاد و به این دلیل لایحه بازار غیرمتشکل پولی را ارائه داد تا این ساماندهی به سرانجام برسد.
وی ادامه داد: اگر این ساماندهی رخ ندهد، ممکن است در آینده برای اقتصاد کشور مضر باشد و دلیل آن هم موجه و درست است چون متولی مسائل پولی در کشور، بانک مرکزی است و کسی که قصد فعالیت پولی و بانکی دارد باید حتما از بانک مرکزی مجوز بگیرد.
جوادی یادآور شد: به نظر میرسد اقدام بانک مرکزی برای ساماندهی موسسات مالی و اعتباری غیرمجاز بسیار خوب بود و اکنون اکثرا ساماندهی شدهاند و نتایج مطلوبی هم در مورد برخی از آنها به بار آمده است. برخی از این تعاونیها هم دارای اموالی کمتر از سپردههای اخذ شده هستند و یا اینکه به نوعی توسط کسانی تصاحب شدهاند و امروزه این اموال را بازپس نمیدهند.
مدیرعامل موسسه ملل عنوان کرد: بانک مرکزی به دنبال این است که با کمک مسئولان ذیربط، این اموال را از آن افراد بازپس بگیرد و تبدیل به خط اعتباری کند تا پول مردم را بازپس دهد. چون این فرآیند مقداری زمانبر شده، مردم بیحوصلگی میکنند و در نتیجه این اعتراضات رخ میدهد.
وی افزود: بنده معتقدم با توجه به برنامههای بانک مرکزی و سایر مسئولان ذیربط که موضوع را با دلسوزی پیگیری میکنند و در حال پیش بردن برنامهریزیها هستند، انشاءالله تا چند ماه آینده این مشکلات مرتفع شود و چیزی به نام موسسات غیر مشکل نداشته باشیم و این مشکل کاملا رفع شود.
جوادی ادامه داد: ادغامی صورت نگرفته است بلکه برخی بانکها و موسسات، مدیریت دارایی و بدهی آنها را بر عهده گرفتهاند و باید املاک آنها را شناسایی کرده، قیمتگذاری کنند و تبدیل به خط اعتباری شود تا در نهایت پول مردم را پرداخت کنند و این به معنای ادغام نیست بلکه ادغام زمانی صورت میگیرد که دو موسسه موازی هم هستند و هر دو دارای مجوز و صلاحیت هستند و ادغام میشوند اما در اینجا، مدیریت دارایی و بدهی این موسسات توسط بانک مرکزی واگذار شده است و چند بانک و موسسه، مسئول ساماندهی آنها شدهاند.
مدیرعامل موسسه ملل در ادامه به بیان دیدگاههای خود در مورد وضعیت بانکداری اسلامی در کشور پرداخت و اظهار کرد: همانگونه که مستحضرید در نظام مقدس جمهوری اسلامی، اساسا بردن نام بانکداری اسلامی چندان مناسب نیست بلکه در نظام جمهوری اسلامی باید همه کارها اسلامی باشد و اگر در نقطهای شبههای وجود دارد باید آن شبهه را برطرف کنیم، نه اینکه خط کش بگذاریم و از بانکداری اسلامی و غیراسلامی سخن بگوییم.
وی عنوان کرد: در کشور ما اساسا بانکداری غیراسلامی جایگاهی ندارد بلکه این موضوع در جایی مطرح است که بانکداری ربوی در آنجا فعالیت رسمی میکند و در کنار آن بانک اسلامی هم ایجاد میکنند اما در کشور ما که ربا پدیدهای شوم است و مسئولان به شدت با آن برخورد میکنند، اساسا بردن نام بانکداری اسلامی صحیح نیست، اما در اینکه آیا واقعا عملیات بانکهای ما کاملا منطبق بر بانکداری بدون رباست یا نه، جای بحث دارد و در برخی قسمتها ممکن است برخی کارکنان، یا بر اساس بانکداری اسلامی عمل نکنند یا اشتباه کنند اما عزم بر این است که کاری که انجام میدهند براساس اصول مترقی قوانین اسلامی باشد.
مدیرعامل مؤسسه ملل با بیان اینکه نباید نظام بانکی را تخریب کنیم اظهار کرد: در این فرآیند ممکن است در برخی موارد اشتباهاتی رخ دهد که باید آنها را رفع رجوع کنیم تا برای مردم دغدغهای ایجاد نشود. به هر حال، اقتصاد ما بانکمحور است و اگر قرار باشد بانکها را تخریب و نظام بانکی را بیاعتبار کنیم، مشکلات پس از آن را میخواهیم چگونه برطرف کنیم.
جوادی ادامه داد: قطعا در نظام بانکی کشور ما اشتباهاتی وجود دارد و اکنون، هم مجلس شورای اسلامی با عزم جدی در پی رفع این مشکل است و هم اینکه خود نظام بانکی هم به دنبال این موضوع است که مشکلات موجود را بررسی و در نهایت برطرف کند.