به گزارش ایکنا؛ حجتالاسلام والمسلمین مرادینسب، عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه امروز دهم مهر ماه در پیشنشست همایش آسیبشناسی مطالعات تاریخ و سیره اهلبیت(ع) در پژوهشگاه حوزه و دانشگاه با بیان اینکه حدیث مطلاق از احادیث مهم در منابع شیعه و سنی است گفت: اول باید بحث کنیم که چه شد این حدیث جای خود را در منابع شیعه پیدا کرد.
وی افزود: وقتی بررسی میکنیم، میبینیم کسانی بدون توجه به تالی فاسد آن به قصد جمعآوری و گاهی به عنوان منقبتنویسی برای امام حسن(ع) آورده و گاهی از باب تقیه بیان شده است.
وی افزود: حدیث مطلاق وقتی از اشراف الانساب بررسی شود 13 روایت و یا کمتر است و در منابع شیعه نیز سه روایت در مورد آن وجود دارد و در منابع اهل سنت میگویند مدائنی آن را ذکر کرده است.
مرادینسب تصریح کرد: وی 262 کتاب در مورد اهلبیت(ع) و امام علی(ع) نوشته و گرایشات عثمانی هم داشته است و متاسفانه حدیث مطلاق از سیرین و واقدی و وی نقل و در کتب دیگران آمده است.
این محقق و پژوهشگر پژوهشگاه حوزه و دانشگاه با بیان اینکه این حدیث در بررسی فرایند تاریخی اضافه و کم شده است، عنوان کرد: از جمله نقل شده که شخصی خدمت امام علی(ع) آمد و حضرت فرمود به حسن زن ندهید چون زن زیاد طلاق میدهد و فردی همدانی گفت ما به او میدهیم خواست طلاق دهد یا نگهدارد و امام علی از این سخن خوشحال شد و گفت: اگر من دربان بهشت باشم شما را به بهشت راه میدهم در حالی که این سخن علی(ع) در جریان جنگ صفین است و حضرت فرمود: اگر شما در جنگ مشارکت کنید من شما را به بهشت راه میدهم.
مرادینسب بیان کرد: روایات دیگری هم هست که حضرت وقتی زن را طلاق میداد به او ده هزار درهم و یا خمره عسل میداد در حالی که تهیه عسل و قیمت آن مشخص نیست.
این محقق تصریح کرد: علمای ما در مباحث فقهی دقت نظر داشته ولی به روایات غیرفقهی دقت لازم را نداشتهاند و به همین دلیل این روایت در تحلیلهای آنان مورد استناد قرار گرفته و همین مسئله سبب شیوع این رویات در شیعه است.
ویافزود: اولین کسی که 250 یا 300 همسر را در مورد امام حسن(ع) گفته ابوطالب مکی است و در مناقب ابن شهر آشوب نیز این تعداد ذکر شده که از مکی گرفته است.
این محقق و پژوهشگر تصریح کرد: کسانی از شیعه نیز این مطلب ابن شهر آشوب را با نقل دیگری آوردهاند و همین طور رواج یافته است؛ متاسفانه برخی کتب مانند راغب نیز برای آوردن شواهد روایی به این روایت استناد کردهاند که ما این را رد کردهایم.
وی با رد اتهام هوسرانی به امام حسن(ع) افزود: ابوحامد غزالی در احیاء العلوم هم آورده که حسن بن علی(ع) زن زیاد میگرفت و طلاق میداد در حالی که سندی برای آن ندارد؛ البته غزالی گفته خلاف ادب است که این مطالب در مورد حسن(ع) بیاید و هدف از نقل ما از این روایت، دلیل برای عدم حرمت نکاح است.
مرادینسب عنوان کرد: در کتب تاریخی زیادی که بعد از انقلاب نوشته شده این روایت رد شده است و گفته شده که منشا اصلی این روایات در زمان منصور خلیفه عباسی بوده که میخواسته با قیام حسنیها مخالفت و وجهه امام را تخریب کند. این روایت توسط علمای درباری دستگاه خلافت جمعآوری و ترویج شده و علمای شیعه نیز بدون توجه برخی از این روایات را مبنای فقهی قرار دادهاند در حالی که حدیث، جعلی است البته در حال حاضر هم برخی از فقها آن را پذیرفته و توجیه کردهاند.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه ادامه داد: تعداد 300 زن برای مغیره که والی کوفه در دورهای بود بیان شده است، لذا ممکن است وی و افراد طرفدار او برای مستندکردن هوسرانی او روایت مطلاق را به امام حسن(ع) نسبت داده باشند و یا اعمال این فرد پلید را به امام منسوب کرده باشند.
وی افزود: البته مطلاق منحصر به این روایت نیست و قبل از اسلام هم در مورد یکی از فرزندان هاشم بیان شده است؛ یعنی یکی از فرزندان هاشم به خواستگاری دختری میرود که خواستگاران زیادی داشته و خواستگاران این دختر برای این که فرزند هاشم را از میدان به در کنند و خودشان با این دختر ازدواج کنند اتهام مطلاق بودن را به این خاندان زدهاند.
مرادینسبت تاکید کرد: در هر صورت پالایش علمی و رفع آسیب از مطالعات تاریخی باید صورت بگیرد تا دامان ائمه(ع) مانند امام حسن(ع) از چنین اتهاماتی پاک شود.
انتهای پیام