به گزارش ایکنا، حجتالاسلام والمسلمین محمدتقی سبحانی امروزهفتم اسفندماه در نشستی خبری با حضور خبرنگاران گفت: تفکر اهلبیت از شرق دور تا منتهی علیه غرب اسلامی حضوری قاطع و موثر داشته است، ولی یکی از مظلومیتهای مکتب ایشان ناشناخته بودن این میراث و ابعاد مختلف تمدن شیعی است.
وی افزود: هندوستان یکی از زمینههای گسترش فرهنگ شیعه بوده و اسطورههای فرهنگی و علمی در این سرزمین رشد یافتهاند و آثار گرانسنگی در کتابخانهها و مراکز علمی و حسینیهها و... در این سرزمین شکل گرفته است.
تأسیس دبیرخانه احیای آثار امامتی
سبحانی با بیان اینکه در باب تشیع در هند مطالعاتی انجام شده، ولی هنوز ناقص است، اظهارکرد: از 10 سال پیش در جمع محققان در ایران، هدفگذاری انجام شد که بخشی از این میراث عظیم تشیع در شبه قاره مورد پژوهش قرار گیرد؛ این تصمیم در دبیرخانهای در بنیاد امامت شکل گرفت و دبیرخانه احیای آثار امامتی ایجاد شد.
مدیر بنیاد فرهنگی امامت بیان کرد: بخش تراجم و شخصیتهای این پروژه در مؤسسه کتابشناسی شکل گرفت؛ در موسسه معارف اهل بیت(ع) نیز بخش کلام و فقه این آثار مورد پژوهش قرار گرفت و امروز میتوانیم بگوییم که حدود 100 جلد کتاب از میراث و شخصیتهای بزرگ مدرسه لکهنو در هند در حال تحقیق است که بخشی چاپ و بخشی نیز در حال آمادهسازی نهایی است.
وی گفت: این مدرسه با سابقه 200 ساله در دوران معاصر شخصیتهای تراز اولی را در جهان تشیع تربیت کرده است؛ شخصیتهایی که از نظر فقهی در تراز مرجعیت هستند و از نظر کلامی جزء شخصیتهای کمنظیر تاریخ تشیع به خصوص در زمینه امامتپژوهی به حساب میآیند.
استاد حوزه تصریح کرد: از نظر تعداد آثار، حجم آثار تولید شده مدرسه کلهنو در عالیترین سطح است و کتابخانه بزرگی نیز در این مرکز دایر شده است؛ این مدرسه بلافاصله پس از افول دوران صفویه در ایران آغاز به کار میکند و شخصیتهای پایهگذار مدرسه لکهنو از تجربه علمای ما در دوران صفویه استفاده و همین الگو را در منطقهای در هندوستان پیاده میکنند.
وی گفت: پیش از ظهور سیددلدار علی نقوی که بنیانگذار این مدرسه بود، تشیع در هند دارای سابقه زیادی بود، ولی سپس با آسیبهای مختلفی از جمله صوفیگرایی افراطی، تحجر و همچنین رویکرد اخباریگری دست و پنجه نرم کرد که پس از ظهور ایشان حرکت فقهی و کلامی در این مدرسه آغاز شد و یک مدرسه گسترده در این حوزه شکل گرفت.
رئیس مرکز الحضاره لبنان اظهارکرد: مرحم نقوی(غفران مآب) در نجف از کرسی درس بزرگان درس گرفت و پس از حضور در هند این مرکز را پایهگذاری کردند؛ خاندان ایشان به عنوان خاندان صاحب اجتهاد مطرح شدند که از شاگردان این مکتب میتوان به مرحوم میرحامد حسین، صاحب عبقات اشاره کرد.
وی گفت: در هند با یک سرزمین ناشناخته مواجه هستیم و همه ما وظیفه داریم این فرهنگشناسی را انجام دهیم. مدرسه لکهنو از افتخارات ایران نیز به حساب میآید، زیرا بنیانگذار این مدرسه، علمای نیشابور و سبزوار هستند و اگر امروز نیز زبان فارسی در هند زنده است، به پاس همین آثار علمی است که در این زمینه منتشر شده است.
18 اسفند؛ موعد برگزاری همایش
وی با بیان اینکه همایش مدرسه کلامی فقهی شیعه در لکهنو 18 اسفندماه در هند برگزار میشود و سال آینده کنگره علامه میرحامد حسین در ایران برگزار خواهدشد، اظهارکرد: بیش از 100 جلد کتاب احیا و منتشر شده در هند رونمایی میشود و ادامه این آثار نیز در سال آینده نیز در همایش ایران رونمایی خواهد شد.
وی گفت: نقد اخباریگری در حوزه علم اصول توسط مرحوم غفرآنمآب در قالب دو کتاب نوشته شد که این کتاب نیز منتشر میشود. همچنین نقد تصوف نیز از آثار وی است که احیا شده و در این همایش رونمایی خواهدشد و احکام العداله العلویه از پدر مرحوم میرحامد حسین نیز جزء آثار رونمایی است.
سبحانی اظهارکرد: این همایش با پیام آیتاللهالعظمی صافی گلپایگانی افتتاح خواهد شد و سخنرانان ایرانی این همایش نیز حجتالاسلام والمسلمین مختاری، بنده و دو نفر از محققان دیگر هستند که در قالب مقاله صورت میگیرد.
انتهای پیام