کد خبر: 3797003
تاریخ انتشار : ۲۰ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۳:۵۰
حجت‌الاسلام عاملی عنوان کرد:

خداوند، گم‌شده دنیای پر تکثر امروز/ فضای مجازی؛ ادامه فضای اندیشه

گروه دانشگاه - دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در کنگره کرسی‌های نظریه پردازی، نقد و مناظره گفت: در دنیای پر از مفاهیم و داده‌های پر از تکثر آن چیزی که گم شده خداست. توانایی خدا بر هستی را درک نکردیم و همین است که به اشتباه می‌گویند سکولاریزم جدایی دین از سیاست است. سکولاریزم جدا شدن تمام نهاد‌های مهم اجتماعی و فرهنگی از خداست.

خداوند: گم شده دنیای پر تکثر امروز/ سکولاریزم جدایی خانواده از خداستبه گزارش خبرنگار ایکنا؛ حجت‌الاسلام والمسلمین سیدسعیدرضا عاملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی امروز در سومین کنگره کرسی‌های نظریه پردازی، نقد و مناظره که به مناسبت چهل سالگی انقلاب اسلامی برگزار شد، با بیان اینکه فکر و اندیشه اساسا آزاد است، اظهار کرد: اینکه تصور کنیم باید شرایط فکر را آزاد کنیم، تصور غلطی است. ماهیت فکر آزاد و البته پنهان است و یک ظرفیت آزاد دارد. کرسی‌های آزاداندیشی ظرفیت سازی می‌کنند تا به این قابلیت توان ظهور و بروز بیشتر دهند. این تفکر آزاد می‌تواند تبدیل به یک انحراف اجتماعی و یا تبدیل به یک اتفاق متعالی شود.

وی ادامه داد: اگر اندیشه در مهار تعلیم و تربیت الهی قرار نگیرد منشا طاغوت می‌شود و بستر ظلم را فراهم می‌کند.

عاملی افزود: امکان محدود کردن فکر وجود ندارد. کسانی که می‌خواهند برای فکر قالب قطعی ایجاد کنند شکست خواهند خورد چرا که فکر، این قالب‌ها را پس می‌زند. در مسیر آزاد اندیشی وسعت و فراخ فکر را باید لحاظ کنیم. تاکید بر قالب‌های خاص، ماهیت فکر را دچار مشکل می‌کند.

به گفته دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، فضای مجازی ادامه فضای اندیشه است و همانطور که فکر فرامحل و فرازمان و فراجغرافیا است فضای مجازی هم این‌گونه است.

علم از جنس نور و راهگشا است
وی با بیان اینکه علم از جنس نور و راهگشا است، بیان کرد: مسیر هدایت و ضلالت از فکر کردن و یا فکر نکردن مشخص می‌شود. اگر اهل خوب فکر کردن و اندیشیدن بودیم گرفتار نمی‌شدیم.

عاملی گفت: مسیری که انسان را به سمت طاغوت می‌برد نیرنگ است و آن بعدی که رسانه را درگیر تعمیم اخبار غلط می‌کند همین نیرنگ است. اینکه امروز دنیا گرفتار یک عدم جامعیت و انتخاب‌گری شده، رشد ناقص است. اینکه امروز دنیای غرب به فناوری و پزشکی دست یافته از آن طرف خانواده را از دست داده نشان می‌دهد این پیشرفت ناقص است. گاهی نیرنگ با تفکر اشتباه گرفته می‌شود.

وی افزود: تفکر بنیانا باید منتهی به فهم خالق هستی و فهم اصل هستی شود. به گونه‌ای که اگر دی‌ان‌ای هستی را شناسایی کنند به اصل منطق علم دست پیدا می‌کنند و قابل رد نخواهد بود.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: در دنیای پر از مفاهیم و داده‌های پر از تکثر آن چیزی که گم شده خداست. اندازه خدا را متوجه نبوده‌ایم و توانایی خدا بر هستی را درک نکردیم. این گلایه‌ای است که بر قاموس هستی فریاد زده می‌شود.

وی گفت: امروز سکولاریزم جدا شدن دین از سیاست نیست، بلکه جدا شدن خدا از خانواده، علم و فرهنگ و همه نهاد‌های مهم اجتماعی و فرهنگی است.

عاملی افزود: باید به مهارت اندیشی در علم که همان حکمت است دست یابیم. اندیشه یک سطح سختی دارد و تفکر و اجتهاد این است که در قله کوه بنشینید و شروع به خراشیدن کنید و به عمق آن دست پیدا کنید. نوآوری در شرایطی است که در تفکر سطح سخت اندیشه باشد. بقیه تفکرات هم که سطحی است در اکثر موارد تقلید و کپی سازی است.
 
اگر فناوری نبود بسیاری از فساد‌ها کشف نمی‌شد
وی گفت: اگر فناوری نبود بسیاری از فساد‌ها کشف نمی‌شد. اگر چه همین فناوری هم منجر به تولید جرم‌هایی می‌شود. اما با این حال ما نیازمند فضای آزاداندیشی هستیم. این کرسی‌های آزاداندیشی نباید اختصاص به گروه و جریان خاصی در جامعه داشته باشد. حزبی و جریانی شدن کرسی‌های آزاداندیشی خطرناک‌است. اینکه رهبری تاکید دارند گام دوم منتسب به حزب و جریان خاصی نباشد بر همین اساس است.

وی با بیان اینکه رهبری بر راه‌اندازی کرسی‌های آزاد اندیشی را در قالب یک جریان عمومی در جامعه تاکید داشتند، گفت: با از تفکر نقطه‌ای (تک علتی) که کلیشه‌ای است و بیشتر ابزار احساسات است به تفکر مهندسی شده برسیم. این نوع تفکر عمق و بعد دارد و ریشه‌های تاریخی را درک می‌کند و خروجی آن پدیده‌های نویی است.

خلاقیت و نوآوری قانون آفرین است
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: تفکر با همه ابعاد به خصوص آنجا که منجر به ایده می‌شود باید مورد توجه قرار بگیرد. خلاقیت و نوآوری قانون آفرین است. امروز نرم افزار‌ها قانون و فرهنگ ایجاد می‌کنند. باید به نوآوری‌ای دست یابیم که قانون الهی را گسترش دهد.

وی افزود: یکی‌از موانع بنیادی تفکر متعالی هوای نفس است، نفس عقل را از کار می‌اندازد. مانع دیگر وابستگی‌هاست. انسانی که تفکر می‌کند باید آزاداندیش باشد. مانع دیگری هم که‌وجود دارد رشته‌های تحصیلی است. پدیده‌ها خود واقعیتی دارند و اینکه پدیده را از نگاه یک علم مطرح می‌کنیم اشتباه است. دانش یکپارچه در دهه اخیر مورد توجه است.

انتهای پیام
captcha