کد خبر: 3834237
تاریخ انتشار : ۲۰ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۵:۲۳
برومند‌فر تشریح کرد:

جزئیات نظارت بر ذبح بهداشتی و شرعی سازمان دامپزشکی

گروه سلامت ــ مدیرکل دفتر نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی سازمان دامپزشکی کشور به تشریح نحوه نظارت بهداشتی و شرعی بر ذبح دام‌های زنده در عید قربان پرداخت.

جزئیات نظارت بر ذبح بهداشتی و شرعی سازمان دامپزشکیبه گزارش ایکنا، به نقل از روابط عمومی سازمان دامپزشکی کشور، سامد برومندفر، مدیرکل دفتر نظارت بر بهداشت عمومی و موادغذایی این سازمان، در مورد تمهیدات پیش‌بینی شده برای خدمات عرضه بهداشتی دام زنده و ذبح آن‌ها در مراکز عرضه مذکور زیر نظر دامپزشکان و بازرسان بهداشتی گوشت گفت: هر ساله در ایام خاصی دفتر نظارت بر بهداشت عمومی و موادغذایی سازمان دامپزشکی کشور نظارت‌های بهداشتی را تشدید می‌کند که در قالب بخشنامه به استان‌ها اعلام و ابلاغ می‌شود. امسال هم در راستای سلامت مصرف‌کنندگان گوشت دام‌های قربانی، برنامه‌ریزی لازم برای تامین دام سالم برای قربانی کنندگان و کنترل و نظارت بهداشتی بر روند ذبح دام‌های قربانی، سلامت گوشت و احشاء حاصله صورت گرفت و طی بخشنامه‌ای به ادارات کل دامپزشکی استان‌ها ابلاغ شده است.

وی بیان کرد: برنامه‌های عملیاتی طراحی شده سازمان دامپزشکی کشور به ادارات کل دامپزشکی استان‌ها ابلاغ و هماهنگی‌های لازم و جلسات توجیهی خوبی در استان‌ها و شهرستان‌ها با همه ارگان‌های ذی‌ربط مانند کمیته امداد، بهزیستی، مراکز بهداشتی و درمانی و رسانه‌ها انجام داده‌اند تا شهروندان در هرجای کشور بتوانند دام سالم را تهیه کند.

این مقام مسئول در سازمان دامپزشکی کشور اعلام کرد: کشتارگاه‌های دام کشور از اوایل وقت عید قربان تا زمان انجام قربانی، با حضور ذابحان، ناظران بهداشتی و شرعی جهت خدمت به هموطنان، فعال می‌کنند.

وی اظهار کرد: از مردم درخواست می‌شود تا دام‌های قربانی را صرفا در کشتارگاه‌ها و قربانگاه‌های بهداشتی تعیین شده ذبح کنند و اگر به هر دلیل مقدور نبود، اکیپ‌های ثابت و سیار دامپزشکی متشکل از دامپزشک، کارشناس و تکنسین بازرسی گوشت و ذابح با آن‌ها همراهی می‌کنند.

برومندفر با بیان اینکه برای اماکن محدود و کوچک فضای موقتی نیز در اندازه مناسب پیش‌بینی شده تا هیچگونه آلودگی زیست‌ محیطی به محیط یا آلودگی ثانویه به گوشت منتقل نشود، تصریح کرد: این اکیپ‌ها به وسایل لازم برای معاینات و بازرسی بهداشتی دام‌های زنده و سلامتی گوشت و امعاء و احشاء مجهز هستند.

وی با بیان اینکه جهت نظارت، کشیک نیز پیش‌بینی شده تا آخر وقت عید قربان راهنمایی تلفنی و رسیدگی به موارد غیرمجاز انجام می‌شود، گفت: همچنین در مراکز عرضه دام زنده و قربانگاه‌های ثابت، خودرو‌های سردخانه‌دار پیش‌بینی شده تا بعد از ذبح دامها، گوشت آن‌ها به کمیته امداد و بهزیستی تحویل داده شود.

وی با بیان اینکه تمام این اقدامات به صورت رایگان ارائه می‌شود، تصریح کرد: یکی از نکات مهم که توصیه می‌شود حتما رعایت شود، نگهداری گوشت قربانی بعد از ذبح در یخچال حداقل به مدت ۲۴ ساعته است، ضمن آنکه هنگام ذبح و قطعه‌قطعه کردن حتماٌ از دستکش و وسایل حفاظت شخصی استفاده شود.

مدیرکل دفتر نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی سازمان دامپزشکی کشور با بیان اینکه یکی از بیماری‌های جدی با وجود احتمال وقوع ِکم، بیماری ویروسی مرگبار تب‌خونریزی دهنده کریمه کنگو (CCHF) است که از طریق کنه به دام‌ها منتقل می‌شود و در صورت تماس دست انسان با دام آلوده، ترشحات، خون و گوشت دام آلوده، احتمال انتقال وجود دارد.

برومندفر دلیل قابل درک برای عموم در مورد تأکید دامپزشکان بر رعایت مرحله جُمود نَعشی از طریق «پیش‌سردکردن» گوشت دام قربانی شده به مدت حداقل ۲۴ ساعت را ناشی از تغییراتی در عضلات حیوان به سمت اسیدی شدن برشمرد که موجب از بین رفتن عوامل باکتریایی و ویروسی احتمالی در گوشت و اندام‌های داخلی حیوان نظیر جگر می‌شود.

وی افزود: هیچ‌وقت گوشت گرم و تازه دام ذبح شده در خارج از کشتارگاه‌ها، به معنای گوشت خیلی‌خوب و تازه برای مصرف سریع نیست و چنین تصوری نباید مردم را به خوردن چنین گوشتی در هر مکان در زمان مسافرت، روستا‌ها و یا جاده‌ها وسوسه کند، چون برخی از آلودگی‌ها و بیماری‌های مشترک انسان و دام، علائم بالینی و فابل تشخیص در دام نیستند.

برومندفر تأکید کرد: در مورد آن دسته از افراد که توجیهاتی نظیر تجربه مصرف این نوع گوشت را بدون تجربه بیماری داشته‌اند، باید گفت هرچند شیوع بیماری تب کریمه کنگو در کشور محدود است، اما در صورت بروز و عدم تشخیص و اقدام به موقع، برای انسان مرگبار است. ده‌ها سال پیش مخاطره‌ای به نام ویروس تب کریمه کنگو وجود نداشت، اما بسیاری از بیماری‌های نوپدید یا بازپدید، از نوع بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوان هستند و برخی از عوامل بیماری‌زا به دلیل تغییرات اقلیمی و بروز حوادثی نظیر سیل و از طریق باد می‌توانند جابجا شوند.

وی با تأکید بر اهمیت مراعات مسائل بهداشت فردی، در رابطه با این نوع بیماری‌ها به مثال بیماری باکتریایی خطرناک شاربن یا همان سیاه زخم نیز اشاره کرد: یک بیماری مشترک انسان و دام است و ممکن است مدت‌ها در برخی مناطق وجود نداشته باشد، اما بروز یک سیل می‌تواند «باسیل» زنده و مقاوم سیاه زخم را به مناطق پاک برده و بروز بیماری را در دام و انسان شاهد بود.

برومندفر در اشاره به آمار خدمات ارائه شده در عید قربان سال ۹۷ به نظارت و بازرسی بالغ بر ۲۲۰ هزار راس دام زنده اعم از گاو، گاومیش، گوسفند و شتر در مراکز از پیش تعیین شده اشاره کرد و گفت: از این تعداد دام، افزون بر ۱۱۰ هزار لاشه دام قربانی نیز مورد کنترل و بازرسی بهداشتی دامپزشکی قرار گرفته شده است.

این مقام مسئول در سازمان دامپزشکی کشور در راستای ادامه هشدار‌های خود توصیه کرد: مردم همان تعداد دام خریداری شده را پس از اطمینان از سلامت بالینی توسط دامپزشکان، در همان مراکز ذبح کنند تا در حضور بازرس بهداشتی و ناظر شرعی، کل فرایند خرید دام و ذبح آن به صورت مطمئن انجام شود.

وی با بیان اینکه در سال گذشته از طریق بازرسی لاشه دام‌های قربانی، حدود ۴۰۰ مورد ضبط و معدوم سازی کل لاشه دام‌ها و بیش از ۳ هزار و ۸۰۰ مورد اصلاح لاشه صورت گرفته، گفت: این امر به این معناست که برخی بیماری‌ها علائم و تظاهرات بیرونی نداشته و طی بازرسی بهداشتی لاشه و اندام‌های داخلی دام‌ها نظیر کبد یا همان جگر، ضبط یا اصلاح قسمت‌هایی از آن‌ها به دلایلی نظیر وجود آبسه، آلودگی انگلی و ... انجام شده است.

برومندفر با بیان اینکه در سال ۹۷ توسط دامپزشکی کشور از مجموع بیش از ۲۲۰ هزار دام زنده معاینه شده در مراکز عرضه دام زنده در عید قربان و بیش از ۱۱۰ هزار لاشه بازرسی شده، است اظهار کرد: حدود ۱۱ تن لاشه دام به دلیل غیر قابل مصرف بودن و مخاطره آمیز بودن برای هموطنان عزیز، ضبط کلی شده است، البته این امر از زاویه‌ای جای خوشوقتی دارد که با نظارت‌های سازمان دامپزشکی در نهایت فقط حدود یک درصد لاشه دام‌های بازرسی شده، ناسالم و غیرقابل مصرف تشخیص داده شده و از چرخه مصرف خارج شده‌اند، اما باید با احساس مسئولیت همگانی بتوان، احتمال مخاطرات را با توجه به انجام کشتار‌های خارج از کشتارگاه در مناسبت‌هایی مانند عید قربان به صفر رساند.

مدیرکل دفتر نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی سازمان دامپزشکی کشور با تشکر و قدردانی از تمامی نیرو‌های خدمتگزار دامپزشکی که در شرایط سخت، در انجام سنت حسنه قربانی کردن در عید سعید قربان، یار و همراه مردم هستند، گفت: پارسال هزار و ۹۰۰ اکیپ ثابت و سیار با بیش از دو هزار و ۵۰۰ نیروی فنی و بهداشتی شامل دامپزشک، بازرس بهداشتی گوشت و تکنسین دامپزشکی و حدود ۶۵۰ نفر ناظر شرعی بر عرضه دام زنده و ذبح آن‌ها نظارت بهداشتی و شرعی داشتند که امید است امسال نیز در یک همکاری گروهی خوب، هیچ گونه عارضه‌ای از عرضه و ذبح دام‌ها در این روز مبارک برای مردم عزیز مشکل‌ساز نشود.

انتهای پیام
captcha