دستیابی به تربیت انسان‌های متعالی، هدف قابل دسترس تمدن اسلامی است
کد خبر: 3864006
تاریخ انتشار : ۲۳ آذر ۱۳۹۸ - ۱۶:۲۱
مصباحی‌مقدم:

دستیابی به تربیت انسان‌های متعالی، هدف قابل دسترس تمدن اسلامی است

گروه دانشگاه ــ عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در برنامه روز پژوهش در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی گفت: دستیابی به هدف اصلی تمدن اسلامی که تربیت انسان‌های متعالی با ویژگی‌هایی مانند عزت‌خواهی، عدالت‌طلبی، اخلاق‌مداری و آگاهی باشد، امری مورد انتظار و قابل تحقق است.

دستیابی به تربیت انسان‌های متعالی، هدف قابل دسترس تمدن اسلامی است/ موانع ساخت جامعه اسلامیبه گزارش ایکنا؛ حجت‌الاسلام غلامرضا مصباحی‌مقدم، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در نشستی که به مناسبت روز آغاز هفته پژوهش و با موضوع «بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی»، امروز شنبه ۲۳ آذرماه در پژوهشگاه علوم‌انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد، طی سخنانی اظهار کرد: پیش از انقلاب، جهان بین دو بلوک غرب به رهبری آمریکا و شرق به رهبری شوروی تقسیم شده بود و تصور کشوری مستقل برای این دو قدرت بسیار بعید، آرمانی و دست‌نیافتنی بود. اما حضرت امام(ره) نظام اسلامی را با شعار «نه شرقی، نه غربی» پایه نهاد. در انقلاب دیدیم که مسن‌تر‌ها نسبت به آرمان‌های امام دیرباورتر بودند، اما جوانان آرمان‌خواه بودند و آمادگی پذیرش و هزینه کردن را داشتند. از این رو جوانان خط مقدم جبهه انقلاب قرار داشتند. مسن‌تر‌ها با تأخیر و پس از ظهور علائم پیروزی انقلاب به خیل همراهان پیوستند. در دوران دفاع مقدس هم این جوانان بودند که به میدان آمدند و فرماندهان جنگ سنینی بین ۲۰ تا سی‌وچند سال داشتند.

وی ادامه داد: در آغاز و با آزمون و خطا کشور اداره شد و با حفظ ساختار‌های قبلی و با تغییر مقامات و مدیران ارشد رژیم قبل، نهادسازی‌هایی صورت گرفت. از این رو نهاد‌های موازی بر اساس تفکر انقلابی ایجاد و تأسیس شد؛ سپاه پاسداران و بسیج بیست میلیونی از جمله این نهاد‌ها بود و نیز کمیته امداد امام(ره) و بنیاد مسکن که در کنار بهزیستی و وزارت مسکن برای خدمت به نیازمندان شهر و روستا‌ها و سایر نهاد‌های انقلاب اسلامی تأسیس شدند.

مصباحی مقدم گفت: اکنون پس از گذشت چهل سال از انقلاب، همچنان این انقلاب به جوانان برآمده از انقلاب تکیه دارد و این نکته‌ای است که در بیانیه گام دوم هم بر آن تأکید شده است. در بیان تفاوت جوانان امروز و دیروز باید گفت جوانان امروز توانسته‌اند به فناوری و تکنولوژی‌های روز دست یابند و البته که تجربه‌ای چهل ساله پشت سر دارند. تعداد دانشجویان دانشگاه‌ها و مراکز افزایش یافته است و امروز بیش از چهار هزار شرکت دانش‌بنیان در کشور داریم. در علم و پژوهش، امکانات پیشرفته و گسترده‌ای فراهم است. استادیاران، دانشیاران و نیز استادان جوان در رشته‌های مختلف تدریس می‌کنند. اما با این حال آنچه اهمیت دارد، این است که بر دستاورد‌های آنان ارزشگذاری شود.

وی با تأکید بر اینکه ظرفیت‌های ایران برای پیشرفت در چهار دهه آینده بسیار زیاد است، بیان کرد: هفت درصد منابع زیرزمینی جهان متعلق به سرزمین ایران با وجود یک درصد وسعت جغرافیایی جهان و یک درصد جمعیت جهان است. موقعیت ژئوپلیتیک و استراتژیکی ایران نیز خارق‌العاده است. حدود ۴۰۰ میلیون جمعیت در اطراف ایران قرار دارد و ایران مرکز این جمعیت است و ایران می‌تواند از ظرفیت کشور‌های اطراف در زمینه‌های آینده‌پژوهی، پیگیری دست‌یابی به صنایع آینده، فضای مجازی و فناوری‌های آینده استفاده کند. اگر کشوری نتواند آینده را پیش‌بینی کند، از کاروان توسعه بشری باز می‌ماند.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام آرمان انقلاب اسلامی را تربیت انسان‌هایی متعالی بیان و اظهار کرد: جوانان باید علاوه بر توجه به وجوه مادی، انسان‌هایی انقلابی، عزت‌خواه، عدالت‌طلب، اخلاقی و آگاه تربیت شوند. رشد تک‌ساحتی و یک‌سویه آفات فراوانی دارد. امروز غرب گرفتار این رویکرد تربیتی است. با پشتوانه مبانی دینی و ملی، دست یافتن به این هدف امری مورد انتظار و قابل تحقق در کشور ماست.

وی با بیان اینکه با تربیت نسل آینده، جامعه اسلامی شکل می‌گیرد، گفت: نیازمند جامعه‌سازی هستیم، ساختن این جامعه باید متفاوت از جامعه‌ای باشد که در غرب مادی و تک‌ساحتی وجود دارد که امروز به تبع این نوع ساختار، دچار بحران‌های متعدد روحی، فساد اخلاقی، شکاف عظیم طبقاتی و افسردگی و بی‌اخلاقی است.

موانع ساخت جامعه اسلامی
مصباحی مقدم در پایان به موانع تحقق جامعه اسلامی و تربیت انسان متعالی اشاره و اظهار کرد: از جمله موانع بیرونی، نظام مستبد سلطه‌طلبی است که نمی‌خواهد کشور قدرتمندی در جهان وجود داشته باشد. از این جهت تحریم‌ها را تشدید می‌کند. اما ما درگیر مشکلات داخلی متعددی نیز هستیم. مشکلی که موجب شده بسیاری از تنش‌ها در جامعه به وجود بیاید و آن، کاهش ارزش پول ملی است. این موضوع حاصل رشد بی‌رویه و بی‌حساب نقدینگی طی ۵۰ سال گذشته است. در این سال‌ها نقدینگی ۱۷ هزار برابر شده و این در حالی است که رشد تولید ناخالص داخلی به طور میانگین حدود ۲ درصد بوده است.

وی افزود: رشد نقدینگی باید متناسب با رشد تولید باشد. جدول رشد نقدینگی طی ۵۰ سال گذشته نشان می‌دهد این رشد بیش از ۲۰ درصد بوده است. با این حجم نقدینگی هر برنامه خوبی از هم می‌پاشد. این میزام رشد، منشأ شکاف طبقاتی و تورم بالا بوده است. اگر در سال‌هایی حدود دهه ۸۰، ضریب جینی ۳۷ بود، الان ۴۲ شده و این نشان از گسترش بی‌عدالتی در جامعه است. نبود انضباط مالی دولت و بانک‌ها در این میان موجب شده ابتدا هزینه‌ها محاسبه شود، بعداً متناسب با آن درآمد را اختصاص دهند. هزینه‌ها باید متناسب با درآمد واقعی مشخص شود، اما اول هزینه‌تراشی می‌کنند، بعداً درآمد به این هزینه‌ها اختصاص می‌دهند.
انتهای پیام
captcha