به گزارش ایکنا؛ حجتالاسلام و المسلمین حمید شهریاری، دبیرکل جدید مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی امروز، چهارشنبه 4 دی، در مراسم تکریم آیتالله اراکی، دبیرکل سابق این مجمع و معارفه خود در ابتدا با ذکر خیری از مرحوم آیتالله العظمی بروجردی به عنوان مؤسس نظریه تقریب، از خدمات و زحمات رؤسای پیشین مجمع تشکر و قدردانی کرد و گفت: صحبت های خود را حول سه محور محتوای تقریب، صورت تقریب و رویکرد آینده مجمع تقریب بیان میکنم.
وی ادامه داد: در رابطه با محتوای تقویب برنامه بنده اصول و چارچوبهایی است که مقام معظم رهبری در بیانات خود داشتند که شامل 4 محور است که مستند به آیات قرآن و عقلانیت سلیم امروزه است. اولین محور پرهیز جوامع و دولتها و مذاهب اسلامی از تعرض به یکدیگر است. این تعرض سه سطح جنگ، منازعه و درگیری و مشاجره را در برمیگیرد که باید از آنها پرهیز کرد و این نقطه آغازین حرکت به سمت وحدت است.
شهریاری اظهار کرد: مرحله دوم همکاری اسلامی و اتحاد در مقابل دشمن مشترک است که اسلام را نمیخواهد و نه فقط قصد تفرقه که به دنبال نابودی جهان اسلام است. باید در مقابل این اراده دشمن همکاری تنگاتنگی بین مذاهب و فرق اسلامی ایجاد کرد. گام سوم همافزایی و افزودن بر امکانات همدیگر برای تقویت اقتدار جهان اسلام در حوزههای علم، ثروت، امنیت و قدرت سیاسی و بسیرای از حوزههای دیگر است.
دبیرکل جدید مجمع جهانی تقریب مذاهب افزود: امروز جهان اسلام دارای ظرفیتهای بسیار گستردهای است که در کنار فناوریهای امروز میتوان این ظرفیت را به یک سونامی قدرت اسلامی علیه استکبار جهانی تبدیل کرد. محور چهارم نیز تحقق تمدن نوین اسلامی است که غایت جمهوری اسلامی است و تلاش داریم به آن سمت حرکت کنیم. ما در صدد هستیم این محتوای تقریبی را به راهبردها و راهکارهای ملموس و عملیاتی در صحنه عمل جهانی تبدیل کنیم و باید راهکارهایی تدوین شود که به ما اجازه دهد در صحنه و شبکه جهانی این اهداف چهارگانه را به طور ملموس، عینی و بر روی زمین عملیاتی کنیم.
وی درباره صورت تقریب اظهار کرد: پرسشی که مبنی بر یک پارادوکس ایجاد شده این است که تقریب یعنی اینکه اقوام و مذاهب مختلف باید از اعتقاد و مواضع خود برگردند و به سمت مذهب دیگر حرکت کند یا دیگری موضع خود را رها کند و به سمت ما متمایل شود؟ راه تقریب هیچ یک نیست و منجر به تهمت خوردن اهل سنت به شیعهگری و تهمت خوردن شیعه به سنیگری می شود.
شهریاری بیان کرد: ما نمیتوانیم از مواضع و اعتقادات خود دست برداریم. پس چگونه باید به هم نزدیک شویم؟ به اعتقاد من اتفاقا اصلا نباید به سمت هم حرکت کنیم. بلکه باید موضع ثالثی را تعریف کنیم و بر آن اجماع کنیم و آن موضع ثالث منطقه حرکت همه ما باشد که به سمت آن برویم و آن موضع ثالث «اسوه و الگو» بودن پیامبر اکرم(ص) است.
دبیرکل جدید مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی ابراز کرد: پیامبر(ص) است که اسلام را تبیین کرده، راه عمل را نشان داده و آینده را برای عمل ما ترسیم کرده و همه ما باید تلاش کنیم به سمت این الگو حرکت کنیم و در آن صورت خواسته یا ناخواسته به هم نزدیک میشویم چون به سمت نقطه واحدی حرکت میکنیم و این همان صورت تقریب است. به عبارتی باید معیارهای اسوهگونه پیامبر اکرم(ص) را بیابیم.
وی بیان کرد: طبق تفسیر زمخشری «کان» در آیه «لقد کان لکمفی رسول الله اسوه حسنه» به معنی دوام در تکلیف است و این تکلیف همه ماست و خداوند این الگو را برای کسانی قرار داده که ایمان به خدا و امید به آخرت دارند و دنیا را محور کار خود قرار ندادند. ما برای انکه بتوانیم از جای خود حرکت کنیم باید دنیا را کنار بگذاریم.
شهریاری با بیان اینکه ما در جمهوری اسلامی به آنچه می خواستیم برسیم نرسیدیم، گفت: به تعبیر مقام معظم رهبری، انقلاب اسلامی و نظام اسلامی را در دو گام اول انجام دادیم و در گام سوم دولت ما باید اسلامی شود. مفاسدی که در گوشه کنار دیده میشود باید برطرف شود و لذا با دولت اسلامی فاصله داریم. در گام چهارم جامعه باید اسلامی شود در حالی که با آن نیز هنوز فاصله داریم و سرقت مستوجب تعزیر اولین جرم کشور است و چند میلیون معتاد داریم و رفتارهای ما با همدیگر با اسلامیت فاصله دارد. الگویی که قرآن به ما ارائه میدهد الگوی واحدی است که حرکت ما به سمت آن نقطه ثالث، تقریب ما را شکل خواهد داد. مرحله چهارم نیز تمدن نوین اسلامی که هنوز با آن خیلی فاصله داریم اما گامهای بسیار مناسبی در این راستا برداشته شده است.
وی درباره رویکرد آینده مجمع جهانی تقریب گفت: ما به یک معماری جدید و نوسازی به تعبیر مقام معظم رهبری در حکم انتصاب تکلیف داریم و شاید یکی از وجوهی که موجب گزینش بنده برای این کار سخت و دشوار شد همین رویکرد معماری و نوسازی بود که معمولا در مدیریتهای سابق شکل گرفته است.
شهریاری ابراز کرد: در کنار این نوسازی، برندسازی یا نشانسازی را مدنظر داشتم و امروز در تقریب بین مذاهب به نوگرایی و برندسازی احتیاج داریم و این بر مبنای سه محور گردش اطلاعات، تعامل و تعاون بین ملل و دول و فرق اسلامی و تاکنش و مبادله در طول سال آینده شکل خواهد گرفت.
وی درباره محور گردش اطلاعات بیان کرد: از جمله اقدامات در این زمینه جمعآوری احادیث مشترک و مشابه بین کتب معتبر اهل سنت و شیعه است. باید گردش اطلاعات باشد و از اطلاعات یکدیگر استفاده کنیم و این برای افزایش دانایی است تا به سمت الگوی واحد که پیامبر اسلام(ص) است حرکت کنیم. خیلی از اوقات دشمن به دلیل عدم شناخت عمیق ما از همدیگر بین ما قرار میگیرد.
دبیرکل جدید مجمع جهانی تقریب مذاهب با اشاره به توجه ویژه به رسانه تقریب در این مسیر گفت: امروز دنیا، دنیای رسانه است و باید از این ابزار استفاده کرد و ابزار رسانه ابزار شبکهای سازی است.
شهریاری در ادامه به محور دوم؛ تعامل و تعاون بین ملل، فرق و دول اسلامی، پرداخت و گفت: همکاری در زمینههای آموزشی مهم است. وقتی افکار درست وحدتگرا تعلیم داده شود خروجی آن هم وحدت است. اما اگر صحنه را ترک کنیم دشمن جای شما را میگیرد و آداب تفرقه و افراطیگری را تعلیم میکند. لذا باید افکار آموزش داده شود و فعالیتهای تقریبی در حوزه فرهنگی و اجتماعی و سیاسی و اقتصادی تقویت شود. امروز برند «حلال» یک برند بینالمللی است و امثال این برندها و نشانسازیها معیار آینده فعالیتهای ما خواهد بود و هر چه بتوانیم نشانهای اسلامی را در جهان اسلام تکثیر کنیم موفقتر خواهیم بود که آن همان کاری است که در سند سال آینده عرضه خواهیم کرد.
وی درباره محور سوم؛ تراکنش و مبادله گفت: در جهان اسلام ظرفیتهای دهنده و گیرنده بسیار زیادی دارد. جهان اسلام موجودیتها و داراییهای زیادی دارد که صرفا در دست دولتها نیست و آحاد مردم در جهان اسلام داراییهایی دارند و بسیاری از آنها حاضرند این داراییها در خدمت جهان اسلام قرار دهند. این ظرفیت گسترده اگر شبکهسازی شود و بتوانیم در مجمع تقریب الین شبکه خدمترسانی و خدمتگیری را گسترش دهیم این محور سوم تحقق پیدا میکند.
شهریاری یادآور شد: این ایده وقتی به ذهنم رسید که برای نمایندگی خبرگان رهبری در خراسان شمالی حاضر شدم و در خانههای علمای اهل سنت آن منطقه صفا و سادگی دیدم و از حسن معاشرت آنها لذت بردم. اما در کنار آن دیدم که بسیاری از مردم آن منطقه نیازمند هستند و دلم واقعا از این فقر مردم به درد آمد و گفتم باید از امکانات تهران و شهرهای بزرگ برای کاهش فقر آنجا استفاده کنم و عدالت اجتماعی را گسترده کند و این حتما نیازمند کمک دولت نیست و خیلی از مردم میخواهند که کار خیری بکند. تنها لازم است که این شبکه خدمتدهنده و خدمتگیرنده شکل بگیرد.
دبیرکل جدید مجمع جهانی تقریب اظهار کرد: امیدوارم این اعتماد مقام معظم رهبری به بنده اثربخش شود و اعتقاد دارم همین تبادل خدمات شبکهای در جهان اسلام شکل بگیرد و ما بتوانیم «هاب منطقهای» آن بشویم و این کاری است که به عنوان نوسازی در فضای تقریب مذاهب اسلامی دنبال میکنیم.
وی در ادامه 4 محور دیگر از فعالیتهای این مجمع را در دوره جدید تشریح کرد و گفت: اولین محور تشکیل اتاق فکر نخبگان و فرزانگان تقریبی برای دستیابی به طرحهای عملی در جهت تحقق عملی وحدت و شبکهسازی خدمات است. محور دوم تقویت مراوده اثربخش با علمای جهان اسلام به ویژه با علمای اهل سنت داخل است برای عرضه الگویی بین مذاهب جهان اسلام در داخل ایران است. ما اگر میخواهیم به خارج الگو بدهیم باید در داخل با هم رفیق باشیم و وحدت داشته باشیم تا به دنیا بگوییم ببینید ما کنار همدیگر چگونه زندگی میکنیم و مراوده داریم و چگونه پیامبر(ص) را الگو قرار دادیم و به سمت او حرکت میکنیم.
شهریاری محور سوم را تجمیع امکانات برای دستیابی به طرحهای موفق خواند و گفت: امروز کشور از نظر منابع مالی در مضیقه است و نمیتوان کارهای گسترده و زیا د انجام داد. باید کارها را محدود کرد و بر روی چند کار تمرکز کرد تا بتوان در فرصتی که داریم اثربخش باشیم.
وی اظهار کرد: محور پایانی مأموریت اصلی رهبر معظم انقلاب در حکم انتصاب است بهرهمندی از عقلانیت اسلامی و استفاده از برگزیدگان جوان و پرنشاط در کنار تجارب گذشتگان است. بهرهمندی از عقلانیت اسلامی ارتباط گستردهای با خدمات شبکهای در راستای مقابله با تفرقه در جهان اسلام دارد.
شهریاری در پایان میلاد باسعادت حضرت عیسی مسیح(ع) را تبریک و تهنیت گفت و سالروز عملیات کربلای 4 را گرامی داشت.
انتهای پیام