به گزارش ایکنا، آیتالله رضا استادی، استاد تفسیر حوزه علمیه امروز، 5 دی ماه در همایش «حوزههای علمیه، مرجعیت شیعه و قرآن» که در سالن همایشهای مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) برگزار شد؛ با بیان اینکه 30 هزار روایت تفسیری از شیعه و سنی از جمله در «درالمنثور» آورده شده است، گفت: علامه طباطبایی(ره) معتقد است که باید این 30 هزار روایت که با عنوان تفسیری شناخته میشوند، مورد بررسی و تحقیق قرار گیرند تا بتوانیم در تفسیر از آن استفاده کنیم.
وی با اشاره به تهمتی که به علامه طباطبایی زده میشود، افزود: تفسیر المیزان که افتخار شیعه است بی جهت مورد انتقاد قرار گرفته و آن انتقاد این است که نویسنده آن به روایات شیعه عنایت نداشته است.
وی با اشاره به اختلاف نظر میان علامه و آیتالله فاضل لنکرانی در حجیت خبر واحد افزود: اختلاف نظری هم میان ایشان و آیتالله العظمی فاضل لنکرانی در زمینه حجت بودن حدیث صحیح السند(خبر واحد) در تفسیر وجود دارد؛ یعنی علامه طباطبایی آن را در تفسیر حجت نمیداند ولی آیتالله فاضل این نوع احادیث را در فقه و تفسیر حجت میدانند.
استادی بیان کرد: علامه طباطبایی فرموده کل روایات اهل سنت که به پیامبر(ص) میرسد، حدود 17 هزار روایت است که البته باید آن را بررسی کنیم؛ علامه معتقد است که ما فقط 250 روایت از اهل سنت داریم که به پیامبر میرسد و مابقی از صحابه است که برای ما حجیت ندارد لذا باید درالمنثور بررسی شود که چه میزان روایات این کتاب واقعاً به پیامبر میرسد.
استادی بیان کرد: علامه میگوید روایات تفسیری دو نوع است، عدهای مربوط به قرآن است و عدهای آیات را تفسیر میکنند که از نگاه علامه، آیات مربوط به قرآن، کاربرد تفسیری ندارد.
وی با بیان اینکه فرد فاضلی 12 هزار روایت نورالثقلین را تحقیق کرده و معتقد است که تنها دو هزار روایت آن تفسیری است و مابقی مربوط به قرآن است(البته باید این موضوع باز هم بررسی شود) افزود: علامه بسیاری از روایات را که با مباحث تفسیری وی نزدیک بوده پذیرفته است؛ روایات خلاف عقل و یا تقیه و دارای تعارض غیر قابل جمع را هم رد میکند؛ البته ایشان با 20 عنوان و شرط، بیشتر روایاتی را که تصور میشد خلاف قرآن است پذیرفته است.
وی تصریح کرد: بنده مدعی هستم که حتی صد مورد پیدا نمیکنید که روایاتی خلاف قرآن ولی صحیح السند باشد و ایشان قبول نکرده باشد؛ بنده در تحقیقی که کردهام نشان دادهام دو مورد آن هم در برابر تفاسیر اهل سنت را نپذیرفته است.
رد حجیت خبر واحد در تفسیر
استادی با بیان اینکه بی توجهی علامه طباطبایی به روایات تهمت است اظهار کرد: ایشان فرموده اگر کسانی بگویند حرف امام معصوم تنها در متشابهات به درد میخورد نباید به حرف آنان گوش داد؛ ایشان هیچ جا نگفته ما از روایات بی نیاز هستیم ولی خبر واحد را در تفسیر حجت نمیداند.
این استاد حوزه علمیه اضافه کرد: ایشان نمیگوید تفسیر وابسته به روایت است ولی در عین حال نمیگوید ما از روایات هم بی نیاز هستیم؛ بنده معتقدم اولین کسی که روایات تفسیری را بررسی کرده علامه بوده است و این از افتخارات حوزه است که باید تداوم یابد.
استادی با بیان اینکه برخی گفتهاند تفسیر قرآن به قرآن، ظنی است افزود: ایشان میگوید قرآن مقطوع الصدور است و روایت هم در صورتی قابل اعتماد است که مقطوع الصدور باشد تا بتوانیم به آن استناد کنیم.
وی با تاکید بر اینکه اختلاف علامه طباطبایی و آیتالله فاضل فقط به چند مورد مختصر محدود میشود تصریح کرد: یکی از افتخارات شیعه در صد سال اخیر نوشتن 50 تفسیر است؛ از این 50 تفسیر ده تفسیر از سوی مراجع تقلید مانند آیتالله خویی، آیتالله جوادی، علامه بلاغی، آیات عظام موسوی اردبیلی و مکارم و ... نوشته شده است.
شرط ایجاد درس خارج تفسیر در حوزه
استادی با بیان اینکه بازار درس خارج بیش از اندازه در حوزه گرم شده است، اظهار کرد: اگر قرار است درس تفسیر ایجاد شود باید فرد فقیه باشد و تفسیر بگوید وگرنه مانند برخی دروس خارج مورد حرف و حدیث قرار خواهد گرفت.
استادی اضافه کرد: نسبت به علامه بیمهری شده و میشود؛ کار ایشان دقیقاً درست بوده و تنها چند عبارت نامناسب در سخنان ایشان دستاویزی برای برخی افراد در تهمت کم توجهی به روایات شده است.
وی با بیان اینکه این تفسیر(المیزان) به علت رواج داشتن و پرمخاطب بودن، فرصت تحقیقات محققانه در حاشیه آن را نیافته است، تصریح کرد: خوب است برخی این کار را انجام دهند زیرا همین سبب شده که برخی افراد بگویند علامه معتقد است ما در تفسیر نیازی به اهل بیت(ع) و پیامبر(ص) نداریم.
این استاد سطح خارج حوزه بیان کرد: از ویژگیهای علامه این است که اول روایات را دیده و بعد تفسیر کرده است؛ ایشان ابتدا البیان را نوشته یعنی مدتی با روایات و تفاسیر کار کرده است و داب وی این بوده که روایات را به دقت بررسی کند.
وی افزود: پیشنهادم به مسئولان حوزه این است که درس خارج تفسیر با حساب و کتاب راه بیفتد همچنین کار محققانهای روی تفسیر المیزان صورت بگیرد تا تهمت بیتوجهی علامه به روایت رد شود.
انتهای پیام