حجتالاسلام والمسلمین علیاکبر بابایی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، در گفتوگو با ایکنا، در مورد بحث غنا و آوازخوانی زنان با بیان اینکه در قرآن و برخی روایات تعابیری مانند لغو، لهو الحدیث و ... داریم، گفت: دو چیز حرام است؛ یکی استعمال آلات لهو و لغو، یعنی آلات موسیقی که برخی مراجع مانند آیتالله العظمی گلپایگانی مطلقاً استعمال آن را حرام فرمودهاند و دیگری خوانندگی مناسب مجالس لهو و لعب.
وی افزود: براساس فتاوا اگر موسیقی به گونهای نواخته شود که مناسب مجالس لهو و لعب و عیش و نوش باشد، حرمت آن مورد اتفاق همه فقهاست. همچنین اگر آوازهخوانی طوری باشد که به حالت غنا دربیاید و انسان را به طرب بیاورد، حرام است که این هم مورد اتفاق همه علما نیز هست.
بابایی تصریح کرد: صاحب جواهر از فقهای بزرگ در بحث غنا میگوید که وقتی اختلاف در بحث آوازهخوانی، خوانندگی، موسیقی و ... میان فقها وجود دارد، ورع و تقوا و خداترسی اقتضاء میکند که از هر چیزی که احتمال غنا دارد، پرهیز شود.
وی با بیان اینکه به خصوص در برخی ماهها مانند ماه مبارک رمضان باید پرهیز جدیتری در این موارد صورت بگیرد، اظهار کرد: ماه رمضان که ماه مهمانی خدا و ضیافتالله است و بسیار مایه بیتوفیقی است که در چنین ماهی انسان بخواهد به سمت چیزهایی برود که حرام و حتی شبههناک است و باید پناه به خدا از این امور ببریم.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه اضافه کرد: کار فردی که در کلیپ منتشر شده با یک زن خواننده مصداق حرام است، زیرا این نوع همراهی در خوانندگی مناسب مجالس عیش و نوش آن هم با یک فرد نامحرم است.
وی افزود: البته باید تأکید کنم که رسانهها در به کاربردن تعابیرشان دقت کنند، زیرا این فرد یک زمانی طلبه و منبری بوده، ولی به علت نداشتن شایستگی، لباس او را خلع کردهاند و نباید عنوان طلبه و روحانی برای او به کار برود.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه و استاد علوم قرآنی اظهار کرد: روحانیت الگو برای ما بزرگان و مراجع تقلید هستند و باید ببینیم ایشان چه می فرمایند وگرنه رفتار چنین افرادی برای ما به هیچ وجه قابل اعتنا نیست، به خصوص فردی که به علت مشکل با نظام اسلامی وارد این کارها شده است.
تشخیص حرمت؛ امری عرفی برعهده مکلف
وی افزود: تشخیص حرمت آواز و موسیقی بر عهده مکلف و امری عرفی است؛ یعنی عرف تشخیص میدهد که فلان آهنگ و موسیقی مناسب مجالس لهو و لعب و رقص و خوشگذرانی است. اگر مناسب این مجالس باشد به اتفاق همه مراجع، حرام است، البته برخی مراجع حد خفیف را بلااشکال میدانند که از جمله آیتالله گلپایگانی و آیتالله صافی بر این دیدگاه هستند.
بابایی تصریح کرد: البته اگر کسی خداترسی و ورع داشته باشد، از موارد شبههناک آن هم پرهیز میکند؛ در روایتی از امام علی(ع) بیان شده که شما به ولایت ما نمیرسید مگر اینکه با ورع باشید؛ ورع نشانه پذیرش ولایت ائمه(ع) است.
وی در پاسخ به این سؤال که اگر کنسرتی با حضور خواننده زن و مرد برگزار شود، ولی آهنگ و اشعار هم لهوی نباشند، در این صورت همآوازی زن و مرد و این مدل اجرا حرمت دارد؟ بیان کرد: در این فرض، از دید متشرعه کار خوبی محسوب نمیشود، ولی از لحاظ فقهی در صورتی که برای خود آنان و دیگرانی که میشنوند مهیج باشد و سبب تحریک شهوت شود و افراد را به سمت دوری از خدا بکشاند حرام است.
انتهای پیام