«بن‌لادن» بودایی و تشویق به خشونت علیه مسلمانان میانمار
کد خبر: 3925440
تاریخ انتشار : ۱۱ مهر ۱۳۹۹ - ۰۸:۳۶

«بن‌لادن» بودایی و تشویق به خشونت علیه مسلمانان میانمار

در میانمار گروه‌های افراطی بودایی سعی دارند که با مقصر جلوه دادن اقلیت‌ها در بروز مشکلات اقتصادی و سیاسی این کشور، بهانه‌ای برای سرکوب این گروه‌ها و به خصوص مسلمانان روهینگیا داشته باشند. یکی از این افراد «آشین ویراتو»، راهب معروف و افراطی میانماری است که بارها دشمنی خود را با مسلمانان ابراز کرده است.

به گزارش ایکنا؛ خشونت علیه اقلیت مسلمان روهینگیا باعث شده که بسیاری از فعالان حقوق بشر جهان، اقدامات ارتش میانمار در ایالت‌های مسلمان‌نشین این کشور مانند ایالت راخین را به نسل‌کشی تشبیه کنند.

این موضوع در کنار وضعیت ناگوار مردم روهینگیا باعث شده که آنگ سان سوچی، مشاور دولت (مقامی هم‌تراز نخست‌وزیر) متهم به سکوت در قبال جنایات ارتش این کشور و حمایت از نسل‌کشی اقلیت روهینگیا شود؛ موضوعی که باعث شد پای وی به دادگاه بین‌المللی لاهه نیز کشیده شود تا در آنجا در مورد این موضوع مورد بازخواست قرار گیرد.

اما موضوعی که در این میان پنهان مانده، نقش افراد و گروه‌های دیگر در گسترش این خشونت‌ها در میانمار است. گروه‌هایی که به نظر می‌رسد که تحت تأثیر گسترش پوپولیسم و ملی‌گرایی افراطی در جهان، خود را در میانمار بازیابی کرده و اقلیت‌های این کشور را مسئول مشکلات اقتصادی و سیاسی میانمار معرفی می‌کنند.

پیروان آئین بودا در میانمار به مانند سایر کشورهای منطقه جنوب شرق آسیا، اکثریت جمعیت این کشور را تشکیل می‌دهند. حدود 89.9 درصد از جمعیت 54 میلیون نفری میانمار، بودایی‌ هستند.

در این میان گروه‌هایی از افراطیان بودایی که از حمایت‌های پنهان و آشکار دولت میانمار برخوردار هستند، اقلیت‌های دینی مانند روهینگیا و سایر اقلیت‌های نژادی را به تلاش برای تحت تأثیر قرار دادن فرهنگ بودایی میانمار متهم می‌کنند.

بن لادن بودایی و مشوق خشونت علیه مسلمانان میانمار

در واقع می‌توان گفت به مانند جنبش‌های راست افراطی که در اروپا و سایر نقاط جهان با سوءاستفاده از مشکلات اقتصادی روی کار آمده‌اند، در میانمار هم گروه‌های افراطی بودایی سعی دارند با مقصر جلوه دادن اقلیت‌ها در بروز مشکلات اقتصادی و سیاسی میانمار، بهانه‌ای برای سرکوب این گروه‌ها و به خصوص مسلمانان روهینگیا داشته باشند. یکی از این افراد «آشین ویراتو»، راهب معروف میانماری است که بارها دشمنی خود را با مسلمانان ابراز کرده است.

آشین ویراتو (Ashin Wirathu) متولد 10 جولای 1968 است که به دلیل سخنرانی‌های خود در رابطه با مسلمانان شهرت بسیاری در میانمار دارد. نام ویراتو در سال 2001 و بعد از اینکه با جنبش 969 ارتباط و به نوعی رهبری این جنبش را بر عهده گرفت، بر سر زبان‌ها افتاد. ویراتو در سال 2003 به دلیل توزیع اعلامیه‌های ضد مسلمانان و تبلیغ درباره اخراج مسلمانان از ایالت راخین میانمار، از سوی رژیم نظامی 25 سال به زندان افتاد. اما وی با عفو عمومی در سال 2012 آزاد و تور سخنرانی‌های خود را در سراسر کشور آغاز کرد و از این طریق نفرت علیه مسلمانان را گسترش داد.

جنبش 969، یک جنبش ناسیونالیستی افراطی در میانمار است که با آنچه «گسترش اسلام در میانمار عمدتاً بودایی(برمه)» می‌خواند، مخالف است. سه رقم 969 نمادی از فضائل بودا، اقدامات بودایی و جامعه بودایی است. 9 عدد اول نشان از 9 ویژگی خاص بودا و 6 رقم شش ویژگی خاص دارما یا تعالیم بودایی اوست و 9 آخر نمایانگر 9 صفت خاص بودای سانگ (جامعه رهبانی) است.

ویراتو در این جنبش به نوعی نقش رهبر معنوی را برای اعضای آن بازی می‌کند. از اظهارات ویراتو می‌توان به اعلام تحریم مغازه‌های متعلق به مسلمانان اشاره کرد. ویراتو عقیده دارد که در صورت عدم توجه مردم به توصیه‌ها و هشدارهای وی، میانمار تبدیل به کشوری مسلمان خواهد شد. این راهب افراطی در سپتامبر 2012 در راهپیمایی راهبان در شهر ماندالای شرکت کرد. هدف این راهپیمایی پیشبرد برنامه بحث‌برانگیز تین سین، رئیس‌جمهور وقت میانمار برای اعزام مسلمانان روهینگیایی به کشور سوم بود. یک ماه بعد، خشونت‌های بیشتری در ایالت راخین آغاز شد.

بن لادن بودایی و مشوق خشونت علیه مسلمانان میانمار

در تاریخ 1 جولای 2013 مجله تایم در مقاله‌ای به توصیف اقدامات و عقاید ویراتو پرداخت و از وی با عنوان «چهره وحشت بودایی» نام برد. این راهب بعد‌ها از سوی خبرنگاران و فعالان رسانه‌ای به بن‌لادن بودایی مشهور شد.

اقدامات و سخنرانی‌های ویراتو و رهبری جنبش 969، باعث انتقادات بسیاری در میانمار شده است. برای مثال فعال دموکراسی‌خواه میانمار، مائنگ زرنی (Maung Zarni) در آوریل 2013، جنبش 969 را به دلیل گسترش سخنان نفرت‌انگیز محکوم کرد و گفت که کشورهای اتحادیه اروپا باید موضوع را جدی بگیرند زیرا میانمار «کشور اصلی دریافت‌کننده کمک‌های اتحادیه اروپا» است. در نهایت و در سال 2019، ویراتو از سخنرانی و فعالیت به دلیل توهین به آنگ سان سوچی از فعالیت محروم و به زندان محکوم شد.

محمدحسن گودرزی

انتهای پیام
captcha