کد خبر: 3952693
تاریخ انتشار : ۱۹ بهمن ۱۳۹۹ - ۲۱:۰۲
حجت‌الاسلام والمسلمین گنابادی‌نژاد تبیین کرد؛

استفاده از ظرفیت زیارت برای تمدن‌سازی اسلامی

مشاور تولیت و معاون تبلیغات آستان قدس رضوی، در پیش نشست کنگره «زیارت، معنویت و اخلاق براساس بیانیه گام دوم انقلاب» گفت: باید با طرح و برنامه به سند و برنامه عملیاتی و اجرایی استفاده از ظرفیت زیارت برای تمدن‌سازی اسلامی برسیم.

زیارت، معنویت و اخلاق بر اساس بیانیه گام دوم انقلاب

به گزارش خبرنگار ایکنا، حجت‌الاسلام والمسلمین حجت گنابادی‌نژاد، معاون تبلیغات آستان مقدس رضوی، در پیش نشست کنگره «زیارت، معنویت و اخلاق براساس بیانیه گام دوم انقلاب» که امشب 19 بهمن ماه به صورت وبینار برگزار شد، با اشاره به روایتی از امام رضا(ع) درخصوص زیارت گفت: زیارت، ظرفیت بزرگ انسان‌سازی و جامعه‌سازی در مکتب اهل بیت(ع) و معارف اسلامی است. مجموعه سفارش‌ها، توصیه‌ها و آنچه که از سیره ائمه اطهار(ع) درمورد زیارت به ما رسیده، از این حکایت دارد که یکی از فرصت‌های بسیار مهم و تأثیرگذار در سازندگی‌های روحی و معنوی و معرفتی، فرصت‌های زیارت است.

وی هر یک از زیارتگاه‌های اسلامی در سراسر جهان را فرصتی برای ایجاد رابطه و خلق فرصتی معنوی توصیف کرد و گفت: زیارت منحصر در مکان نیست؛ بسیاری از زیارت‌های از دور مطرح شده و بسیاری دیگر مانند زیارت عاشورا، وارث، جامعه کبیره و امین‌الله را می‌توان هر زمانی قرائت کرد.

حجت‌الاسلام گنابادی‌نژاد زیارت را در فرهنگ شیعه به مثابه یک نهاد ارزیابی کرد و گفت: زیارت مجموعه‌ای از دانش‌ها و دستوراتی است که اندیشه و عمل زائر را در راستای هدف متعالی و ارتقای ظرفیت‌های روحی و معنوی زائر تنظیم و ارائه می‌کند. زیارت یک گنج و ارزش افزوده است و با تأکیدات تمام معصومین(ع) در مسیر رشد و تعالی برای انسان‌سازی، جامعه‌سازی و سازندگی‌های مفید و مؤثر در دنیا و آخرت برای بشریت ارائه شده است.

وی زیارت را تجدید میثاق زائر و مزور دانست و گفت: این میثاق مانند یک شبکه و جریان حیات‌بخش در همه ابعاد، بخش‌ها و شبکه‌های زندگی انسان و جامعه دارای پیام و تأثیرگذار است. تمام باورها و اعتقادات ما در تنظیم و استمرار با اهل بیت(ع) تنظیم، تحکیم و تعالی پیدا می‌کند؛ همه نعمت‌ها و امکانات و مواهبی که در اختیار ما هست و قرار خواهد گرفت، از عنایت و لطف و هدایت ائمه هدی(ع) به دست ما می‌رسد.

مشاور تولیت و معاون تبلیغات آستان قدس رضوی زیارت را باعث سعادت دنیوی و اخروی دانست و گفت: زیارت ما را در زندگی دنیا با ائمه معصومین(ع) همراه می‌کند و از سویی ما را در آخرت روسفید و بهره‌مند خواهد کرد.

استفاده از ظرفیت زیارت برای تمدن‌سازی

وی در خصوص کنگره «زیارت، اخلاق و معنویت براساس بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی» نیز، گفت: مهمترین افق بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی موضوع تمدن اسلامی است؛ یکی از ظرفیت‌های مهم موجود در بیانیه گام دوم موضوع اخلاق و معنویت است؛ حال ما باید هم‌اندیشی کنیم و با طرح و برنامه به سند و برنامه عملیاتی و اجرایی برسیم که چگونه از ظرفیت زیارت برای تمدن‌سازی استفاده کنیم؛ تمدن با گستره جغرافیایی و تاریخی، کلان‌ترین واحد اجتماعی است.

حجت‌الاسلام گنابادی‌نژاد بلندترین نگاه به مسائل اجتماعی و جامعه را نگاه تمدنی دانست و ابراز داشت: نگاه تمدنی از مرزهای جغرافیایی عبور می‌کند، از ساختارهای رسمی عبور می‌کند، از جغرافیای سیاسی و کشورها عبور می‌کند و مزیتی مطرح می‌شود که می‌تواند جنبه تأثیرگذار و الگو و فراگیری برای بشریت داشته باشد.

وی اضافه کرد: تمدن اسلامی با انوار هدایت‌بخش اسلام موجب شد بخش زیادی از جامعه بشریت تحت تعالیم اسلامی و تأثیرات اسلام قرار  گیرند و اتفاقات بسیار مبارکی در میسر رشد، پیشرفت و تعالی بشریت زیر پرچم اسلام رخ داد.

وی که رئیس کنگره «زیارت، معنویت و اخلاق براساس بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی» نیز هست لازمه دستیابی به افق تمدن نوین اسلامی را استفاده از بسترها، میسرها و ظرف‌هایی که می‌تواند ما را در رسیدن به تمدن نوین اسلامی کمک کند دانست و گفت: زیارت از ظرفیت‌های رسیدن به تمدن نوین اسلامی است و از منظرهای مختلف باید زیارت را مورد بررسی قرار داد که جاذبه بزرگ معرفتی زیارت، مخاطب فراگیر و گسترده‌ای که زیارت در سراسر عالم دارد از این منظرهاست.

حجت‌الاسلام گنابادی‌نژاد با اشاره به اینکه بیش از 120 کشور در مراسم پیاده‌روی اربعین و زیارت امام رضا(ع) شرکت می‌کنند، تصریح کرد: زیارت به هیچ وجه به شیعیان منحصر نیست؛ برادران و خواهران فراوانی از اهل سنت در زیارت حرم امام رضا(ع)‌ و زیارت اربعین شرکت می‌کنند؛ مسیحیان و پیروان ادیان دیگر داوطلبانه در زیارت امام رضا(ع) و پیاده‌روی اربعین شرکت می‌کردند و حضور دارند.

وی درباره تأثیرات سازنده زیارت در مسیر سازندگی انسان و جامعه در ابعاد مختلف، گفت: مزیت‌های زیارت بشارت می‌دهد که اگر ما طرح و برنامه روشنی برای زیارت داشته باشیم می‌توانیم به افق دست یافتن به تمدن نوین اسلامی امیدوارتر باشیم و در آینده‌ای نه چندان دور این افق محقق می‌شود.

حجت‌الاسلام گنابادی‌نژاد پیش‌نشست و کنگره «زیارت و اخلاق و معنویت براساس بیانیه گام دوم انقلاب» را کاری ارزشمند دانست و گفت: در این پیش نشست و کمیته‌های مربوطه مباحثی باید مورد بحث و گفت‌وگو قرار گیرد؛ نمی‌توانیم افق گام دوم و زیارت را پیگیری کنیم و از نقش و جایگاه حوزه‌های علمیه و علمای گرانقدر غافل باشیم؛ ما نمی‌توانیم موضوع گام دوم و زیارت را در دستور کار بگذاریم و از اولویت مهم معرفت‌افزایی غافل باشیم؛ ما نمی‌توانیم افق زیارت و گام دوم را در دستور کار داشته باشیم و به موضوع تداوم ارتباط با مخاطب به ویژه در حوزه زائران و زیارت کم‌توجه یا بی‌توجه باشیم.

وی تأکید کرد: اگر این سه اولویت، یعنی نقش و جایگاه حوزه‌های علمیه و علما، معرفت‌افزایی زائر و تعامل و تداوم ارتباط با زائر قبل و بعد از زیارت در دستور کار باشد، حتماً اولویت چهارم با عنوان شبکه‌سازی، در شبکه بزرگ زائران اعتاب مقدسه در دستور کار قرار می‌گیرد.

رئیس کنگره «زیارت، معنویت و اخلاق براساس بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی» تجربه بعثه مقام معظم رهبری در ارتباطات قبل و بعد از سفرهای زیارتی را پیشرو و پیشگام دانست و تصریح کرد: با بازخوانی این تجربه و سایر تجربه‌هایی که می‌تواند مورد استفاده قرار بگیرد، می‌توانیم به ظرفیتی برسیم که برای نقش‌آفرینی ظرفیت حوزه زیارت در افق تمدنی گام دوم بیش از گذشته استفاده داشته باشیم.

انتهای پیام
captcha