به گزارش خبرنگار ایکنا از هند؛ مرکز بینالمللی میکروفیلم نور یک مرکز پژوهشی در محل خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در دهلی نو - هند است که مرمت و نشر نسخههای خطی کهن به صورت چاپ همانند میپردازد. مهدی خواجهپیری رئیس مرکز بینالمللی میکروفیلم نور در دهلینو است که مبتکر روشهای نوین در صنعت مرمت و آفتزدایی و چاپ همانند نسخههای خطی بوده و حرکتی بدیع در احیای متون کهن را به وجود آورده است.
تاکنون این مرکز بیش از ۳۰۰ نسخه خطی را که ۶۶ اثر آن با موضوع میراث مشترک ایران و هند است را به چاپ رسانده که جدیدترین نسخه خطی که به صورت چاپ همانند چاپ شده کتاب آثار باقیه عن القرون خالیه است که خواجهپیری درباره این نسخه گفت: این نسخه متعلق به هندشناس معروف ایرانی ابوریحان محمد بن احمد بیرونی است که سوم ذیحجه ۳۶۲ – بعد از سال ۴۴۲ هجری قمری در سده چهارم و پنجم هجری میزیسته است. بیرونی را از بزرگترین دانشمندان مسلمان و یکی از بزرگترین دانشمندان ایرانی در همه اعصار میدانند. همچنین، او را پدر انسانشناسی و هندشناسی میدانند.
وی کتاب «تحقیق ماالهند» بیرونی و «آثار الباقیه عن القرون الخالیه» را از مهمترین آثار بیرونی در رابطه انسانشناسی و آداب رسوم اقوام مختلف دانست و افزود: شیوه برخورد بیرونى با گزارشهایى که تحقق آن بهطور معمول ممکن باشد، ترکیبى از اعتماد بر نقل و رهگیرى از شیوههاى قیاسى است. به نظر وى باید ذهن خود را از هرگونه پیشداورى و تعصب پاک کرد و سپس با مقایسه روایتهاى مختلف و یافتن توافقها و تشابههاى آنها تا حد امکان در تصحیح آنها کوشید.
خواجهپیری ادامه داد: کتاب «آثار الباقیه عن القرون الخالیه» مطالعه تطبیقی تقویمهای فرهنگها و تمدنهای گوناگون، درهمبافته با ریاضیات، نجوم، اطلاعات تاریخی، به همراه کاوش در سنن و مذاهب ملتهای گوناگون است. بیرونی در این تألیف این کتاب به مقولههایی نظیر گاهشماری و تقویم ملل مختلف، تاریخ ایران و بابل و روم، جشنها و اعیاد ایرانیان و دیگر اقوام، ادیان و آثار مقدس دین اسلام، یهود، زردشتی، مانوی، صائبی، مزدک و هندوییسم پرداخته و نظرات ارزشمند عالمانهای در این باره ارائه کرده است.
وی در ادامه بیان کرد: بیرونى در آثار الباقیه در مورد باورها و مراسم آئینى گوناگونى که در میان ملل و پیروان ادیان و فرق مختلف وجود دارد بارها به تشابهها و تفاوتهاى موجود اشاره کرده است. وی در این کتاب برای رفع ملال خواننده، مطالب و مسائل پراکنده و در عین حال بسیار جالبى را ذکر کرده و تحقیقات بیرونى درباره تاریخ و آداب و رسوم ملل مختلف در آثار الباقیة، از بارزترین و نخستین نمونههاى اینگونه تحقیقات به شمار مىرود. وى در این کتاب تعصب و پیروى کورکورانه از عقاید رایج را رد مىکند؛ زیرا از نظر وى تعصب چشمهاى بینا را کور و گوشهاى شنوا را کر مىکند و انسان را به کارى وا مىدارد که خرد و دانش آن را گواهى نمىدهد.
خواجهپیری به ارزش هنری این اثر نیز اشاره کرد و گفت: ۲۳ مینیاتور در این اثر، از رخدادهای مهم تاریخی است و ارزش این کتاب را دو چندان کرده است. به علت افتادگیهای که در نسخه وجود دارد تاریخ کتابت آن مشخص نیست، اما از نوع خط و نگارگریهای موجود میتوان این برداشت را کرد که این نسخه در بین سالهای ۱۵۰۰_۱۶۰۰ میلادی کتابت شده است. در حال حاضر این کتاب در موزه ملی فرانسه نگهداری میشود و مرکز میکروفیلم هند، نسخه همانند آن را با تمام خصوصیات ویژگی های اصلی نسخ چاپ کرده است.
انتهای پیام