کد خبر: 3996323
تاریخ انتشار : ۱۸ شهريور ۱۴۰۰ - ۱۸:۲۵
مهدی علیزاده موسوی:

قضایای اخیر افغانستان برای همه کشورهای اسلامی عبرت‌آموز است

استاد حوزه و دانشگاه گفت: قضایای اخیر افغانستان و دل بستن به آمریکا از یکسو و پناه بردن مردم این کشور از روی ناچاری به طالبان برای همه کشورهای اسلامی عبرت‌آموز است.

ارسال// قضایای اخیر افغانستان برای همه کشورهای اسلامی عبرت‌آموز استبه گزارش ایکنا، حجت‌الاسلام و المسلمین حمیدالله رفیعی، استاد حوزه علمیه، 18 شهریور در نشست علمی «طالبان و داعش، افتراقات و اشتراکات» گفت: اولین اختلاف در جامعه اسلامی از سقیفه آغاز شد و این مطلب را عبدالقاهر بغدادی و نبوی، شارح صحیح مسلم با صراحت گفته‌اند و دعوای انصار و مهاجران بر سر جانشینی پیامبر(ص) را بیان کرده‌اند؛ اینها معتقدند که اختلافات باعث جنگ‌های صفین و نهروان و ... هم شد.

وی افزود: جامعه اسلامی بعد از وفات پیامبر(ص) گرفتار اختلافات قومی و مذهبی تا دوره کنونی شده و قدرت مسلمین را تضعیف کرده است و امروز هم شاهد این اختلافات ناگوار هستیم که فرقه‌ها و گروه‌های متعدد و متضاد ظهور کرده و باعث درگیری‌های خونین شده است. سپاه صحابه، لشکر طیبه و بوکوحرام، داعش و جبهة النصره ثمره اختلافات دامنه‌دار جوامع اسلامی است. گرچه در میان این گروه‌ها جریان طالبان و داعش نمود بیشتری دارد و مورد توجه بیشتری هست.

عبرت از قضایای افغانستان

همچنین حجت‌الاسلام والمسلمین مهدی علیزاده موسوی، استاد و متخصص مذاهب و فرق اسلامی در سخنانی، گفت: بدون اغراق هیچ دوره‌ای نمی‌یابیم که در افغانستان دولت_ ملت به شکل کامل ایجاد شده باشد؛ همواره چون اقوام گوناگونی در این کشور بودند منافع قومی همیشه حاکم بر منافع ملی شده و همین موضع باعث طمع دیگران بوده است؛ لذا امروز پاکستان به راحتی در این کشور دخالت می‌کند و وقتی شکاف‌های قومی در عراق و سوریه زیاد شد شاهد برورز داعش و دخالت‌های خارجی در این کشورها شدیم.

وی افزود: به قضایای افغانستان باید به دیده عبرت بنگریم، یعنی اگر منافع قومی حاکم بر منافع ملی شود جامعه حتی نمی‌تواند منافع قومیت‌ها را دنبال کند؛ پس مهمترین عامل عدم شکل‌گیری دولت ملت در افغانستان ترجیح منافع قومی بر ملی است.

استاد حوزه علمیه با بیان اینکه دولت مرکزی هم هیچ وقت به مفهوم حقیقی در افغانستان پا نگرفته است؛ شوروی به این کشور حمله کرد زیرا دولت مرکزی وجود نداشت؛ حتی نمی‌توان گفت در دولت اشرف غنی و عبدالله عبدالله هم شاهد دولت مرکزی بودیم زیرا عملا دو دولت وجود داشت که هرگز به توافق نرسیدند، این دو نفر حقوقشان را هم از آمریکا می‌گرفتند.

علیزاده موسوی بیان کرد: آمریکا تعداد زیادی از نیروهای وابسته به دولت و ارتش را آموزش داد ولی چرا در برابر طالبان مقاومت نکردند، آیا آنها را بر حق می‌دانستند؟ قطعا نه؛ احساسشان این بود که اگر بجنگند کسی از آنها حمایت نمی‌کند و شاهد بودیم که خود اشرف غنی هم فرار کرد.

وی افزود: مردم به طالبان اعتماد نداشتند بلکه شاهد حضور دولت مقتدر مرکزی نبودند و با اولین تلنگر این کشور از هم پاشید. این هم برای ما درس عبرت است؛ اگر امروز رهبری بر مباحث موشکی تاکید دارند هدف، استقلال نظامی از کشورهای بیگانه است؛ اتفاقی که در افغانستان افتاد ماحصل دولتی بود که از دل مردم برنخواست؛ در عراق هم با اینکه دولت وجود داشت ولی مخالفان دولت هم به شدت در الانبار و صلاح الدین و نینوا حضور داشتند و آمریکا هم فقط منافع خود را دنبال کرد.

وی افزود: در صورتی که دولت‌های مرکزی یک جامعه به چالش کشیده شوند و این دولت‌ها وابسته به خارج هم باشند فروپاشیده می‌شوند؛ مثلا در عربستان سعودی وقتی دولت آمریکا تغییر کرد ترس زیادی در درون حاکمیت آنها ایجاد شد و احساس خطر کردند.

علیزاده موسوی بیان کرد: از نقاط افتراق مهم داعش و طالبان این است که طالبان امروز از تجریبات داعش استفاده کرد، انصارالشریعه و انصار بیت‌المقدس و بوکوحرام و ... روش خشونت‌آمیزی را به کار بردند و طالبان هم خودش قبلا از این روش استفاده کرده بود لذا در فصل جدید حکومت‌داری، همه این تجریبات را جمع کرده و در این دولت از آن استفاده می‌کنند به همین دلیل هم حرف از حضور تمامی اقوام و زنان و... سخن می‌گویند. اینها در ابتدای امر، روش مسامحه‌گران را در پیش گرفته‌اند و امیدواریم بعدا تغییر موضع ندهند.

وی اظهار کرد: امروز همه کسانی را که به عنوان هیئت موقت دولت معرفی کرده‌اند از پشتونها هستند و در پیکره هیئت دولت هیچ چهر‌ه‌ای غیر از پشتون‌ نیست و گویی دنبال ایجاد پشتونستان بزرگ هستند.

علیزاده موسوی گفت: چیزی که داعش را از بین برد خشونت‌های زیاد بود که به خرج داد ولی روش و تاکتیک طالبان امروز از آنها متفاوت است گرچه در مبنا و اصول فکری یکسان هستند و مردم هم چون پناهی نداشتند طالبان را به اجبار پذیرفتند.

انتهای پیام
captcha