به گزارش ایکنا، پس از انقلاب اسلامی ایران، مناسک، مراسم و مناسبتهای دینی زیادی از جمله اعتکاف، ایام فاطمیه، لیلهالرغائب و ... مورد توجه عموم مردم قرار گرفت. استقبال گسترده مردم به خصوص جوانان از مراسم پرفضیلت اعتکاف، برگزاری مراسم فاطمیه و ... هر کدام در جایگاه خود ارزشمند بوده و آموزههای خاص خود را برای مردم به همراه دارد؛ اما علیرغم این توجه عمومی، هنوز مناسبتهای مهمی در تاریخ اسلام وجود دارد که باید به آنها به همان اندازهای که مورد نظر اسلام است، توجه شود. از جمله این رخدادهای مهم تاریخی که در نص صریح قرآن آمده، واقعه مباهله است که حتی میتوان از آن به عید مباهله یاد کرد.
در خصوص اهمیت واقعه مباهله، مهدی دقیقی، عضو ستاد مردمی مباهله، در گفتوگو با ایکنا، گفت: مباهله جایگاه مهمی در اسلام دارد اما به درستی در میان مسلمانان بدان پرداخته نشده است. البته غدیر و سایر اتفاقهایی که در پیکره و بستر تاریخ اسلام رخ داده نیز هنوز این قابلیت را دارد که به آنها پرداخته شود. هر چه انسانها به این موضوعات بیشتر بپردازند، بیشتر از فیوضات، تجربیات و پیامهای آن رخدادها بهرهمند میشوند.
دقیقی در پاسخ به اینکه مباهله چه درون مایههایی دارد که میتواند به بشر امروز کمک کند؟ گفت: مباله همه چیز دارد؛ از جمله قابلیت بزرگ مباهله، همهپذیری آن است. یعنی در جوامع دینی امکان دارد مسیحیت یا اهل سنت قسمتی از تفکرات ما را نپذیرند و یا ما بخشی از تفکرات آنها را نپذیریم، اما درون مایه مباهله به گونهای است که هر کسی به وحی و پیام الهی معتقد باشد به درون مایههای مباهله میتواند بپردازد.
وی درونمایههای مباهله را گفتوگو، پذیرش نظر مخالف، نشستن و صحبت کردن، مهربانی و عطوفت، مسافرت کردن برای فهمیدن حقیقت، پذیرش بزرگان یک قوم به سبک و سیاق امور آن قوم، رفتن به سمت پیامبران برای پذیرش و فهم مطالب و ... برشمرد و گفت: صدها مدخل میتوان برای اهمیت مباهله بیان کرد.
دقیقی اضافه کرد: مباهله جایگاه و موضوعی است که خداوند در قرآن به ما هدیه کرده است یعنی به اندازهای مهم بوده که در نص صریح قرآن مطرح شده است. اتفاقات زیادی در طول تاریخ ادیان رخ داده اما در قرآن مطرح نشده است ولی مباهله در قرآن طرح شده و این نشان دهنده اهمیت آن است.
وی بزرگترین شاخصهای که میتوان برای مباهله برشمرد را بیان آن از سوی خداوند به عنوان الگو دانست و گفت: مباهله این جایگاه را داشت که خداوند به عنوان الگو در قرآن مطرح میکند.
این عضو ستاد مردمی مباهله در پاسخ به این سؤال که چه قدر زمان میبرد که مباهله به عنوان یک الگوی گفتوگوی بینالمللی و بین ادیانی در جهان مطرح شود؟ گفت: بستگی به نوع تلاشی دارد که متولیان امر و دلسوزان مسائل دینی دارند؛ این مسئله کاملاً به نوع نگرش ما وابسته است.
وی ادامه داد: در مسئله غدیر اگر علامه امینی کتاب الغدیر را نمینوشت امروز این همه منابع و مستندات در خصوص غدیر نداشتیم و در شناخت غدیر چنین جایگاهی نداشتیم؛ تلاش یک فرد و نتیجه تلاش یک فرد ما را به اینجا رساند؛ در مسئله عاشورا اگر تلاشها نبود امروز با این موفقیت در شناخت عاشورا مواجه نبودیم پس اینکه چه زمانی و چگونه میتوانیم مسئله مهم مباهله را فراگیر کنیم کاملاً وابسته به نوع فعالیت و نگرش ما دارد.
دقیقی تصریح کرد: نه متولیان بلکه عموم مسلمانان در این مسئله نقش دارند. هر انسان عاقل و عالمی چیز قابل ارائهای داشته باشد آن را پنهان نمیکند بلکه ارائه میکند پس اولاً فرهیختگان مسلمان باید به اهمیت این موضوع پی ببرند و بعد آن را در بین عموم مسلمانان گسترش دهند؛ در ادامه نیز هر مسلمانی باید وظیفه خود را در معرفی و ترویج یک عمل قرآنی انجام دهد.
وی در پایان از نیاز جامعه انسانی به مفاهیم مباهله سخن گفت و اظهار کرد: جامعه انسانی امروز به پیامهای مباهله احتیاج دارد؛ وقتی چیزی درون مایهای دارد که به درد جامعه بشری میخورد باید ترویج شود. اگر در مسیحیت نیز نکتهای باشد که به کمک بشریت میآید، باید به آن توجه کرد. اساسیترین مسئله در موضوع مباهله گفتوگو و تحمل نظر مخالف است. جهان امروز، جهان جنگ است به این دلیل که دولتها دیگر تحمل یکدیگر را ندارند و نمینشینند با هم حرف بزنند. مباهله پیامی دارد که میتواند برای بشریت مثمرثمر باشد.
وی خواستار این شد که رسانهها نه به صورت مقطعی بلکه به عنوان جزئی از جریان کاری خود به معرفی مباهله و ابعاد آن بپردازند.
انتهای پیام