کد خبر: 4090832
تاریخ انتشار : ۱۸ مهر ۱۴۰۱ - ۱۴:۱۰
در وبینار چهارم سی و ششمین کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی بیان شد؛

قوام اسلام مبتنی بر آگاهی‌بخشی درباره حق است

اندیشمند کویتی در خصوص آگاهی‌بخشی نسبت به «برادری اسلامی» و ضرورت نهادینه ساختن آن در جوامع اسلامی گفت: من معتقدم که قوام دین مبین اسلام مبتنی بر آگاهی‌بخشی درباره حق است، به گونه‌ای که مؤمنان و مسلمانان بتوانند آن را از باطل تشخیص دهند.

شیخ عبدالله دشتی، اندیشمند اسلامی اهل کویت

به گزارش ایکنا به نقل از روابط عمومی مجمع تقریب مذاهب، شیخ عبدالله دشتی، اندیشمند اسلامی اهل کویت در وبینار چهارم سی‌وششمین کنفرانس وحدت اسلامی تصریح کرد: مجمع تقریب مذاهب اسلامی بر پایه و اساس تحقق اهدافی ارزشمند تأسیس شد و مأموریت مهم و بزرگی را بر دوش گرفت که آن، ایجاد نزدیکی میان مذاهب مختلف مسلمانان و نهادینه ساختن روحیه برادری در صفوف امت اسلامی است.

وی توضیح داد: مقصودمان از برادری همان «برادریِ ایمانی» است. این همان برادری است که خداوند متعال در قرآن کریم نیز بدان اشاره کرده است. در همین ارتباط، خداوند در آیه 10 سوره حجرات می‎‌فرماید: «إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَيْنَ أَخَوَيْكُمْ» (مؤمنان با یکدیگر برادر هستند؛ بنابرین میان برادرانتان آشتی و مصالحه ایجاد کنید). در واقع، خداوند متعال، این برادری را به عنوان شعاری در میان مسلمانان قرار داد.

این اندیشمند مسلمان در خصوص آگاهی‌بخشی نسبت به «برادری اسلامی» و ضرورت نهادینه ساختن آن در جوامع اسلامی گفت: من معتقدم که قوام دین مبین اسلام مبتنی بر آگاهی‌بخشی درباره حق است، به گونه‌ای که مؤمنان و مسلمانان بتوانند آن را از باطل تشخیص دهند.

استاد دانشگاه اتیوپی: خداوند بزرگ خدای همه باورمندان است

طاهر محمد علی از اتیوپی نیز در وبینار چهارم سی و ششمین کنفرانس وحدت اظهار کرد: هدف دین این است که مردمان را گرد یکدیگر جمع کرده و آنها را متحد کند تا عدالت، آزادی، حاکمیت و شیوه صلح‌آمیز زندگی در این جهان و جهان آخرت را به دست آورند.

طاهر محمد علی، استاد دانشگاه اتیوپی

وی ادامه داد: خاستگاه تمام ادیان از خداوند قادر نشئت می‌گیرد و خداوند بزرگ خدای مسلمانان و همه باورمندان است؛ در متون دینی ما هیچ‌گاه ذکر نشده که خداوند بزرگ تنها خداوند مسلمانان یا خداوند مومنان است.

استاد دانشگاه اتیوپی تصریح کرد: انبیا،جانشینان آنها و امامان همگی از یک منشأ نور الهام می گیرند؛ بنابراین هدف آنها نیز یکی است. وظیفه اصلی پیامبران این است که مردمان را به یک سمت و به طرف یک هدف هدایت کنند تا آن مردمان در صلح با یکدیگر زندگی کرده و آرامش داشته باشند و در این جهان و جهان آخرت به سوی رستگاری و شکوفایی حرکت کنند. این هدف تمام ادیان و هدفی است که همه پیامبران و خلفا و امامان دنبال کرده اند.

وی ادامه داد: یکی از وظایف دین، انبیا و پیروان آنها این است که عدالت را برای انسان و برای اجتماع به ارمغان بیاورند و بین طبیعت و سایر موجودات عدالت ایجاد کنند و از آنچه که آنها را به سوی بی عدالتی، درگیری و اختلاف سوق می دهد، دور کنند.

استاد محمد علی اضافه کرد: برای درک این مهم و حفظ این مفهوم و عملی کردن آن، در وهله اول باید نگرش اسلام و نگرش پیامبر اسلام(ص) و نگرش ائمه معصومین را درک کنیم.همان گونه که می دانید، پیامبر اسلام(ص) به عنوان «رحمه للعالمین» به سوی کل بشریت فرستاده شده است؛ هیچ کس از این رحمت الهی یعنی پیامبر اسلام(ص)، مستثنی نیست و این رحمت الهی همه موجودات اعم از اجنه، انسان‌ها، حیوانات مشهود، غیرمشهود، کوچک و بزرگ را در بر می گیرد.

وی تصریح کرد: افراد منتخب به عنوان رحمت برای ما تعیین می شوند.امامان معصوم (ع)، مانند امام حسین (ع) را مد نظر قرار دهید.امام حسین (ع) جان خود را برای یک فرقه، یا صرفا برای شیعه و یا صرفا برای سنی فدا نکرد. او همه آن فداکاری ها را برای کل بشریت انجام داد. همه آن فداکاری ها را انجام داد تا عدالت را به جهانیان عرضه کند. امام حسین (ع) جان خود را فدا کرد تا دین جدش رسول خدا (ص) را که به مخاطره افتاده بود، نجات دهد. به همین دلیل است که امروزه همه فداکاری های امام حسین (ع) در کربلا را ارج می نهند.

استاد دانشگاه اتیوپی گفت: اسلام یک دین جهان‌شمول است و ما باید به طور کامل خود را تسلیم اراده خداوند کنیم.مهمترین مسئله در این دین، شناخت خداوند است. این مسئله در همه ادیان یک اصل است. بنابراین، حفظ وحدت و ایجاد عدالت از مسائل بنیادین در کل ادیان، اعم از مسیحیت، بوداییسم، اسلام و دیگر ادیان است و همه ادیان حول محور آنها می چرخند، اما آنچه که در حوزه تعصبات و افکار فرقه ای جای می گیرد و نیز افکاری که در خارج از حوزه دین قرار دارند و مردمان وادار می شوند که آنها را بپذیرند، به اختلاف در میان امت ها و ملت های اسلامی منتهی می شود.

وی خاطر نشان کرد: اختلاف نظر در خصوص مسائل گوناگون می تواند وجود داشته باشد. بر اساس آنچه که در قرآن آمده است، مسلمانان نباید دچار تفرقه شوند. ما باید بر روی مشترکات خود متمرکز شویم. این مشترکات بسیار اساسی و بنیادین هستند؛ لذا ما باید میان این مفاهیم و این ایده ها آشتی ایجاد کنیم و نه تنها باید برای ایجاد تقریب و نزدیکی بین فرقه های مختلف اسلامی تلاش کنیم، بلکه باید به دنبال ایجاد وحدت میان انسان ها در سراسر جهان باشیم.

استاد محمد علی گفت: مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی یک نهاد پیشرو در این زمینه است؛ البته، این مجمع تنها بر تقریب بین افکار در میان مسلمانان جهان متمرکز نیست، بلکه حوزه هایی فراتر از آن را نیز در بر می گیرد؛ از تمام کسانی که واقعا به وحدت در جهان اسلام می اندیشند و چنین مجمعی را بنیاد نهاده اند و در تلاش هستند که عدالت، صلح، آرامش و وحدت را برای جهانیان به ارمغان آورند، قدردانی می کنم. این مجمع باید مورد حمایت قرار گیرد و گسترش یابد تا عدالت را حفظ کرده و صلح را برای جهانیان به همراه آورد.

استاد دانشگاه فرانسه: تا اتحاد هست، حال اسلام خوب است

عماد حمرونی، تحلیلگر سیاسی و استاد دانشگاه فرانسه در وبینار چهارم سی و ششمین کنفرانس وحدت اسلامی، با اشاره به موضوع کنفرانس بیان کرد: قرآن توسط خداوند سبحان و کسی که جهان ما را آفریده، نازل شده است؛ پس اسلام فقط یک دین نیست، بلکه ساختار روابط بین انسان‌ها و حتی طبیعت را شکل می‌دهد. بنیان‌گذاری عناصر جامعه اسلامی هم به دست رسول خدا(ص) و بر مبنای اتحاد و عدالت صورت گرفت و این دو از پایه‌های یک جامعه اسلامی هستند.

عماد حمرونی، تحلیلگر سیاسی و استاد دانشگاه فرانسه

وی ادامه داد: در پی ساخته شدن جامعه اسلامی در مدینه به دست رسول خدا(ص)، دشمنان اسلام بر آن شدند تا زنجیره اتحاد را پاره کنند و در همین راستا بیست و پنج سال ما شاهد جنگ داخلی و کشته شدن بزرگان دین بودیم.

حمرونی گفت: مسلمان بودن به این معنی است که در جامعه زندگی کنی. به این معنی نیست که تنها خدا را دوست بداری یا با میلیون‌ها نفر به سفر حج و طواف مکه و یا به سفر اربعین بروی ولی همچنان تنها باشی. خیر، ساختار اصلی و ارکان اصلی اسلام، اتحاد است، اتحاد بین زن و شوهر، اتحاد بین خانواده، اتحاد داخل محله، داخل روستا و... و اتحاد در داخل امت اسلامی.

وی افزود: خداوند سبحان الله تعالی در سوره فصلت می‌فرماید «کسانی که می‌گویند پروردگار ما الله است و در راه درست می‌ایستند، فرشتگان بر آنها فرود می‌آیند (و به آنها می‌گویند) نترسید و مضطرب نباشید، مژده می‌دهیم بهشتی را که به شما وعده داده شده است و ما حافظ شما هستیم در زندگی کنونی و در زندگی ماورایی.»

حمرونی تصریح کرد: سال‌هاهست که ما نتوانسته‌ایم اتحادیه اسلامی درستی را ایجاد کنیم و به همین خاطر دشمنان و منافقان از اقدامات تروریستی برای ترساندن امت اسلام بهره برده‌اند. حال آنکه یک رهبر اسلامی، باید با اعضای امت اسلامی برادری کند مانند کارهایی که حضرت محمد(ص) و امام علی(ع) برای نزدیک کردن اصحاب خود انجام می‌دادند و پیوسته برای حفظ اتحاد اسلامی در تلاش بودند و جان خود را برای حفظ امت اسلامی فدا می‌کردند؛ چرا که تا اتحاد هست، حال اسلام خوب است.

استاد دانشگاه فرانسه گفت: امام خمینی(ره) هم به محض موفقیت انقلاب اسلامی در ایران، دست به کار شد و برای اتحاد در داخل خود ایران و خارج کار کرد، رهبر معظم انقلاب نیز دنباله رو ایشان است.

وی در پایان تأکید کرد: فرقی بین ایرانی و مسلمان و غیر مسلمان و شیعه و سنی نیست و همه دشمنان مشترکی چون آمریکا و اسرائیل دارند.

هانی جمیل: به جای صحبت از افول غرب مانع از افول امت اسلامی شویم

هانی جمیل، اندیشمند مراکشی نیز در وبینار چهارم سی و ششمین کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی ضمن تبریک ایام هفته وحدت گفت: در طول دهه اخیر تاریخ اسلام دچار درگیری‌ها، نزاع و کشمکش‌هایی بوده و اوضاع بحرانی رخ داده و جنگ‌هایی به وقوع پیوسته که اوضاع جهان اسلام را وخیم کرده است.

هانی جمیل، اندیشمند مراکشی

وی افزود: امروز جهان اسلام در وضعیت تفرقه و جدایی به‌سر می‌برد، این افتراق زمانی بیشتر می‌شود که پافشاری بر تعصبات هم بیشتر می‌شود. مسئله عجیب این است که برخی کشورها ممکن است از یک قوم و نژاد باشند اما امکان دارد ظلم و جور شدیدی بین آنها اتفاق بیفتد.

جمیل تصریح کرد: بحران‌هایی که جهان اسلام به آن دچار شده است ناشی از نفوذ استکبار جهانی و استعمار میان مسلمانان است، آنها از این طریق اختلافات و درگیری‌های میان مسلمانان را افزایش می‌دهند تا جایی که در امت اسلامی شکاف ایجاد کنند.

وی با بیان اینکه برخی از کشورهای اسلامی دیگر حتی قادر به درک بحران خود و شناخت دشمن نیستند، بنابراین دشمن را در آغوش گرفته و استعمار و نقشه‌هایشان را پذیرا می‌شوند، اظهار کرد: از جهان اسلام خواستار تعمیق بخشیدن به نگرش و ادراک خود و همچنین بازنگری در چگونگی مدیریت این بحران هستیم.

جمیل گفت: جهان اسلام می‌داند که بدون وحدت و همبستگی دچار افول و از هم گسستگی خواهد شد. ما امروز به جای اینکه درباره افول غرب صحبت کنیم باید در امت اسلامی تحول ایجاد کنیم و مانع از افول خودمان شویم.

وی در پایان تأکید کرد: امت اسلامی باید مدیریت نزاع‌ها میان همه دولت‌ها و جوامع، طبقه، نژادها، فرهنگ‌ها، ادیان، مذاهب و طوایف را بهبود بخشد.

انتهای پیام
captcha